Τερματισμός της απεργίας πείνας των φυλακισμένων Μαπούτσε – Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω μιας κάποιας βελτίωσης στις προτάσεις του χιλιανού κράτους, οι φυλακισμένοι Μαπούτσε αποφάσισαν την παύση της απεργίας πείνας, η οποία είχε συμπληρώσει 90 μέρες. Όμως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Έπειτα από συναντήσεις ανάμεσα στους φυλακισμένους, στους εκπροσώπους τους και στον υπουργό Larroulet –τόσο στο νοσοκομείο Victoria, όσο και στις φυλακές Angol–, κατέληξαν σε συμφωνία παύσης της απεργίας πείνας, αν και τα αιτήματα δεν έχουν διευθετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από το κράτος.

«Είναι γεγονός ότι έχει επέλθει μία συμφωνία. Ωστόσο, δεν είναι ικανοποιητική για τ’ αδέλφια μας. Από την αρχή κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν αρκούν οι μέχρι τώρα υποσχέσεις. Λήφθηκαν όμως υπόψιν τόσο η πρόοδος σε διάφορα θέματα, όσο και ανθρωπιστικοί λόγοι», αναφέρει ο Jorge Huenchullan, ο ηγέτης της φυλής των Μαπούτσε.

Ο ίδιος καταλήγει: «Θεωρούμε ότι ορισμένες χειρονομίες από τη μεριά της κυβέρνησης, όπως η απελευθέρωση μερικών μελών της κοινότητάς μας, βοήθησε στο να παρθεί η απόφαση τερματισμού της απεργίας πείνας. Συνεχίζει ο διάλογος για να χειριστούμε και άλλα ζητήματα, όπως το θέμα του δικαιώματος στη γη».

Με αυτόν τον τρόπο, σύντομα θα υπογραφεί μία νέα συμφωνία, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις στους φυλακισμένους Μαπούτσε, και απαντήσεις συγκεκριμένες – συγκριτικά με τις έως τώρα δοσμένες.

Απομένει η απάντηση των υπόλοιπων αδελφών, οι οποίοι συνέχιζαν αξιοπρεπέστατα την απεργία στις φυλακές Temuco και στις φυλακές ανηλίκων Chol Chol.

Οι αδερφοί μας στις φυλακές Angol διατήρησαν με αξιοπρέπεια την απεργία ως την τελευταία στιγμή, και μάλιστα όντας ήδη επιβαρυμένοι, μια και ξεκίνησαν την απεργία με την υγεία τους να βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί προηγουμένως για την απεργία.

Εκπρόσωποι από τις κοινότητες του Malleco έφτασαν το ίδιο βράδυ στις φυλακές Angol, όπου πραγματοποίησαν ένα Llellipun –είδος θρησκευτικής τελετής των Μαπούτσε– με αφορμή τη λήξη της απεργίας και με στόχο την ψυχολογική αποκατάσταση των κρατουμένων.

Την Δευτέρα, 11 Οκτώβρη 2010, εκπρόσωποι των Μαπούτσε θα ενημερώσουν αναλυτικά για το θέμα της λήξης της απεργίας, καθώς και για τα βήματα που θα ακολουθήσουν στο εξής.

Πηγή paismapuche.org