Δράσεις – Κινητοποιήσεις
2 Σεπτεμβρίου
-
Κατάληψη Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης από σπουδαστές ως διαμαρτυρία για τις απαιτούμενες καταβολές χρημάτων σε μια κρατική σχολή που θεωρείται δωρεάν.
11 Σεπτεμβρίου
-
Αθήνα: Εμπρησμός του κτηρίου της εφορίας στα Εξάρχεια. Ομάδα 10 ατόμων ανέβηκε στο διπλανό κτήριο, που είναι ακατοίκητο, έσπασε τα τζάμια της εφορίας και την πυρπόλησε, ενώ κάτω υπήρχε πολυπληθής ομάδα υποστήριξης που πέταγε κάδους στο δρόμο. Οι μπάτσοι αυτήν τη φορά δεν προέβησαν σε πογκρόμ αφού ο κόσμος ήταν αρκετά οργανωμένος.
-
Ξάνθη: Εμπρησμός τηλεοπτικού βαν.
- Θεσσαλονίκη: Σε μία στρατοκρατούμενη πόλη, υπό την παρουσία πάνω από 10.000 αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ΔΕΘ. Στην πορεία που είχε καλεστεί στην Καμάρα από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, σωματεία βάσης και επιτροπές αγώνα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν πάνω από 5.000 διαδηλωτές. Οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Πολιτών και Εργαζομένων οργάνωσαν αυτοκινητοπορεία από την Αθήνα μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, σηκώνοντας τις μπάρες και μπλοκάροντας τους σταθμούς διοδίων της διαδρομής. Η πορεία πραγματοποιήθηκε κάτω από ασφυκτικό κλοιό σε όλη τη διάρκειά της. Μικροσυμπλοκές έγιναν όταν η πορεία έφτασε στο χώρο της ΔΕΘ, όπου τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα. Η πορεία των εργατοπατέρων συγκέντρωσε 10.000 περίπου άτομα.
13 Σεπτεμβρίου
- Παρέμβαση-συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου Κρήτης ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γεωργιάδη και στη δημιουργία πάρκινγκ.
18 Σεπτεμβρίου
-
Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, κορυφώθηκε η φιέστα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακινήσεων (16-22 Σεπτεμβρίου) με τη χορηγία διαφόρων κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Ομάδα ατόμων παρενέβη μοιράζοντας κείμενα, τρικάκια και διαβάζοντας κείμενο από μικροφωνική που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.
-
Συναυλία πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια ενάντια στη συγκάλυψη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μετά τη συναυλία, 5 άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, απ’ όπου αφέθηκαν ελεύθερα μερικές ώρες αργότερα.
24 Σεπτεμβρίου
-
Μαθητική πορεία στην Κόρινθο, από τις πρώτες μαθητικές πορείες της χρονιάς. Τις επόμενες βδομάδες πραγματοποιούνται δεκάδες καταλήψεις και διαμαρτυρίες σε μεγάλες, αλλά και επαρχιακές πόλεις, ως αντίδραση στα νέα μέτρα για την παιδεία και γενικά στα μέτρα της κυβέρνησης.
25 Σεπτεμβρίου
- Ανακατάληψη του κτηρίου της Ζαΐμη 11, που είχε σφραγιστεί από μπάτσους (βλ. και 5 ΜΑΪΟΥ). Η Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών για ενιαίο πολυμορφικό κίνημα καλεί αλληλέγγυους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
-
«Αυτοοργάνωση, η απάντηση στα εθνικιστικά και καπιταλιστικά παιχνίδια»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ζωντανή συναυλία κατά του εθνικισμού στο προαύλιο της παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή.
Εργασιακά – Δράσεις / Απεργίες – Απολύσεις
1 Σεπτεμβρίου
-
Νίκη για τους απολυμένους «λόγω οικονομικής κρίσης» στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ στον Βόλο. Μετά από σειρά κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα, η εταιρεία αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους.
3 Σεπτεμβρίου
-
Ο ΔΟΛ έβαλε λουκέτο σε εκδοτικό του παρακλάδι, τα Ελληνικά Γράμματα (που συμπλήρωναν 53 χρόνια λειτουργίας), πετώντας αιφνιδιαστικά 94 εργαζομένους στο δρόμο, αλλά κι αφήνοντας απλήρωτους πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες (δημιουργούς, προμηθευτές κ.ά.).
7 Σεπτεμβρίου
- Πορεία φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη δράση των οδηγών φορτηγών στο δεύτερο μεγάλο κύμα απεργίας, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα «ανοίγματος του επαγγέλματος».
Οι δράσεις και η απεργία κράτησε περίπου 3 βδομάδες με σκληρές συγκρούσεις με τους μπάτσους, κλείσιμο εθνικών οδών και λεωφόρων με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των αγορών. Η κυβέρνηση τελικά δεν πήρε πίσω τα μέτρα, και οι οδηγοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν την κινητοποίηση αφού η καταστολή γινόταν όλο και πιο άγρια (περισσότερα στα αγγλικά).
4 Σεπτεμβρίου
- Εργαζόμενοι του ΟΣΕ κατέλαβαν τα γραφεία του οργανισμού αντιδρώντας στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.
15 Σεπτεμβρίου
- Πορεία αλληλεγγύης 300 περίπου ατόμων ενάντια στο κλείσιμο και στις απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα.
- Εστιατόριο Banquet: Μετά από καθημερινές μηνύσεις της εργοδοσίας εναντίον εργαζομένων και μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης και καθημερινό κυνηγητό ασφάλειας και αστυνομίας σε σπίτια συναγωνιστών, συνελήφθη η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και μέλος του ΔΣ του συνδικάτου.
16-17 Σεπτεμβρίου
- Πραγματοποιήθηκε διήμερο παρεμβάσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργαζομένους στο εστιατόριο Banquet από τη συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά «Ο Εργαλειοφόρος» στην Πάτρα.
21 Σεπτεμβρίου
- Αρχή απολύσεων και 150 διοικητικών υπαλλήλων στον ΔΟΛ. Ο οργανισμός αυτός εκδίδει 4 δημοφιλείς εφημερίδες, κατέχει τηλεοπτικά κανάλια, εκδοτικούς οίκους, τουριστικά γραφεία κ.ά. και πρωταγωνιστεί επί δεκαετίες στην άσκηση εργοδοτικής τρομοκρατίας.
22 Σεπτεμβρίου
-
Αναρτάται στο Διαδίκτυο καυστικό κείμενο (υπογεγραμμένο από δεκάδες γνωστούς συγγραφείς) σε συμπαράσταση με τους απολυμένους απ’ τον ΔΟΛ.
23 Σεπτεμβρίου
-
Πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία προς τη βουλή 3.000 συμβασιούχων ενάντια στα εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης. Η διαμαρτυρία δεν αναφέρθηκε στα ΜΜΕ γιατί δεν στηριζόταν από τις γνωστές πουλημένες συνδικαλιστικές ενώσεις.
27 Σεπτεμβρίου
-
Η διοίκηση του ΟΣΕ ανέστειλε όλα τα δρομολόγια της Δευτέρας, καθώς και της Τρίτης (28/9) και της Τετάρτης (29/9), τάχα «για να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό», λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μορφή lock-out εκ μέρους της διοίκησης και των νέων μάνατζερ, που όμως δεν κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από κανένα δικαστήριο! Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΣΕ για απόπειρα τρομοκράτησης των απεργών και για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου να στραφεί το επιβατικό κοινό εναντίον των απεργών.
29 Σεπτεμβρίου
- Ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης κατά των μέτρων λιτότητας… και τα συνεργαζόμενα με το κράτος συνδικάτα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρκέστηκαν στην παράδοση μιας εθιμοτυπικής διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα. Δεν κήρυξαν ούτε απεργία ούτε στάση εργασίας, κι έκαναν ξεκάθαρο πως δεν σχεδιάζουν απεργίες στο άμεσο μέλλον. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος (απουσία του προέδρου της, που δεν τόλμησε να εμφανιστεί) αποδοκιμάστηκε με συνθήματα από την ταξική πορεία, όταν η τελευταία πέρασε από την πλατεία (χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης και Αυτοοργάνωσης).
- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση, περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία και πορεία στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις του ΔΟΛ στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
29-30 Σεπτεμβρίου
- Μετά τις δεκάδες απολύσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο χώρο των εκδόσεων, διαφορετικοί κλάδοι εργαζομένων οργανώνουν μαζί μέτωπο αντεπίθεσης. ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ καλούν σε 48ωρη απεργία για την Πέμπτη, 30/9, και την Παρασκευή, 1/10, στον Πήγασο και στον ΔΟΛ. Για πρώτη φορά απειλείται με την απεργία η κυκλοφορία των φύλλων του Σαββατοκύριακου. Η εργοδοσία στον ΔΟΛ (Ψυχάρης, όνομα και πράγμα) απειλεί ότι θα κλείσει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» αν πραγματοποιηθεί η απεργία.
1-30 Σεπτεμβρίου
- Μέχρι τον Οκτώβρη, 40 εργαζόμενοι της εταιρείας Τυποεκδοτική Α.Ε. του «Κ»ΚΕ απολύονται… λόγω οικονομικής κρίσης!
Καταστολή – Φυλακές
4 Σεπτεμβρίου
-
Εισβολή των ΜΑΤ στα Εξάρχεια μετά από επίθεση με μολότοφ σε κλούβα των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής προπηλάκισαν τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου, με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων. Προχώρησαν σε βανδαλισμούς εντός του πάρκου και πραγματοποίησαν 2 προσαγωγές, ενώ ξυλοκόπησαν άγρια ένα συλληφθέντα, ο οποίος εκείνη την ώρα περνούσε με το μηχανάκι του του από το σημείο!
- Δυναμική πορεία αναρχικών στα Τρίκαλα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κρατούμενο Βαγγέλη Πάλλη, ο οποίος βρέθηκε στην εντατική μετά από μυστηριώδη «αυτοτραυματισμό» (βλ. και 2 Αυγούστου).
7 Σεπτεμβρίου
- Απορρίφθηκαν 2 φοιτητές απ’ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του φυσικού πανεπιστημίου Κρήτης λόγω συμμετοχής τους σε αυτοοργανωμένες πολιτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, δεν έγιναν δεκτοί (παρ’ ότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια) με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ακαδημαϊκό ήθος.
17 Σεπτεμβρίου
-
Αναταραχή στις φυλακές Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εξαιτίας των εξευτελιστικών ελέγχων, της επιβολής πειθαρχικών ποινών και τις ολοένα δυσμενέστερες συνθήκες, οι έγκλειστοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους. Το ίδιο βράδυ, μηχανοκίνητη πορεία περίπου 50 ατόμων φτάνει έξω από τις φυλακές για συμπαράσταση.
20 Σεπτεμβρίου
-
Θυμάστε το υποχρεωτικό τσιπ για σκύλους; Λοιπόν: Ανακοινώθηκε ότι από τις αρχές του 2011 θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της νέας ψηφιακής «Κάρτας του Πολίτη», η οποία θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας και θα φέρει τσιπ όπου θα εγγράφεται μια πληθώρα προσωπικών στοιχείων του κατόχου της! Επίσης, όλες οι συνδιαλλαγές με το Δημόσιο, καθώς και οι μετακινήσεις εντός Ε.Ε. θα γίνονται μέσω αυτής! Αντίστοιχη κάρτα θα εκδοθεί μετά τον Μάιο του 2011 και για τους μετανάστες, η οποία θα ονομάζεται «Κάρτα του Μετανάστη»!
Δράσεις αλληλεγγύης
18 Σεπτεμβρίου
-
Εμπρηστική επίθεση με δεκάδες μολότοφ στο αστυνομικό φυλάκιο του τουρκικού προξενείου, καθώς και σε δύο σταθμευμένα οχήματα της αστυνομίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης στου φυλακισμένους αγωνιστές καθώς και στους Χιλιανούς αναρχικούς που διώκονται από το χιλιανό κράτος. Το ίδιο βράδυ πυρπολήθηκε αυτοκίνητο της πολυεθνικής Canon στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Η πράξη αφιερώθηκε στους αγωνιστές Marco Camenisch, Silvia Guerini, Luca Bernasconi και Constantino Ragusa, που κρατούνται σε διαφορετικές φυλακές ο καθένας στην Ελβετία και κάνουν απεργία πείνας απ’ τις 10 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.
23 Σεπτεμβρίου
-
Ξάνθη: Παρέμβαση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους της Συνόδου Ε.Ε. το 2003 με μοίρασμα κειμένου και πανό. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 14/1/2011.
- Παρέμβαση στη ρώσικη πρεσβεία για την υπόθεση των Ρώσων διωκόμενων αγωνιστών Μαξίμ Ιβάνοφ και Αλεξέι Ντμίτριεφ, οι οποίοι συνελήφθησαν για «χουλιγκανισμό» την επομένη μιας αντιφασιστικής πορείας για την υπεράσπιση του δάσους Khimki κοντά στη Μόσχα.
24 Σεπτεμβρίου
-
Συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Χιλής σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους στη Χιλή. Αναρτήθηκε το πανό «Λευτεριά στους Χιλιανούς αγωνιστές», μοιράστηκαν προκηρύξεις, φωνάχτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν τρικάκια, ενώ κείμενο στα ισπανικά δόθηκε στην είσοδο της πρεσβείας.
27 Σεπτεμβρίου
- Κατάληψη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Τύπου στην Αθήνα έγινε από αλληλέγγυους με τους πολιτικούς κρατούμενους που κατηγορούνται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, με σκοπό την αντιπληροφόρηση για την υπόθεση αυτή.
Μετανάστες
10 Σεπτεμβρίου
- Συμπλοκές μεταναστών σε Ηγουμενίτσα και Μανωλάδα, αλλά και συλλήψεις μεταναστών από μπάτσους με τη βοήθεια άλλων μεταναστών!
13 Σεπτεμβρίου
-
Απεργία εκατοντάδων Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στη Σκάλα Λακωνίας μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε εναντίον τους. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στον κεντρικό δρόμο της Σκάλας από Πακιστανούς οικονομικούς μετανάστες διαμαρτυρόμενους για τη σύλληψη 60 ομοεθνών τους κατά την εξόρμηση της αστυνομίας.
http://www.youtube.com/watch?v=aPuhIALgiT8
14 Σεπτεμβρίου
-
Ομάδα Αφγανών επέστρεψε μέρος της βίας που δέχεται καθημερινά από μικροομάδες φασιστών στη συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα (Αθήνα).
26 Σεπτεμβρίου
- Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην πλατεία Αμερικής, παρά τις προσπάθειες του δημάρχου Αθηναίων για ακύρωσή του, επικαλούμενου ανώνυμες πληροφορίες «κατοίκων» και της αστυνομικής διεύθυνσης περί κινδύνου πρόκλησης «επεισοδίων από διάφορες ομάδες που είναι αντίθετες στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης».
29 Σεπτεμβρίου
- Περίπου 80 φασίστες υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων μαζεύτηκαν και πάλι στην πλατεία Αττικής, για να προπαγανδίσουν το ρατσιστικό τους μίσος ενάντια στην παρουσία μεταναστών στις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής – μάλιστα, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας του ηγέτη της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Στη συνέχεια έκαναν αισθητή την παρουσία τους κι έξω από την κατάληψη Villa Amalias. Η απάντηση των συντρόφων σε αυτή την πρόκληση ήταν άμεση: Μέσα σε λίγη ώρα ξεκίνησε αντι-πορεία 300 ατόμων προς τη συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα. Λίγο αργότερα διμοιρίες των ΜAΤ κατέφτασαν έξω από την κατάληψη και έκαναν χρήση δακρυγόνου, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων.
Βλ. κείμενο της Villa Amalias (30/9) σχετικά με τα γεγονότα της 29ης Σεπτεμβρίου και όχι μόνο