Στις 12 Οκτωβρίου παραπάνω από 20.000 Ουκρανοί φοιτητές βγήκαν στο δρόμο να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στα δημόσια πανεπιστήμια να εισάγουν νέες επιβαρύνσεις στα δίδακτρα. Διαδήλωσε ένα σύνολο 15 πόλεων από το δυτικό μέχρι το ανατολικό τμήμα της χώρας. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στις πόλεις Kίεβο, Lviv, Kharkov, Uzhhorod και Simferopol. Διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Rivne,Ivano-Frankivsk, Zhitomir, Kamyanets, Podolsk, Sumy,Khmelnitsky, Kirovograd, Lugansk, Lutsk και Sevastopol.
Οι οργανωτές της διαδήλωσης είναι η ανεξάρτητη ένωση φοιτητών Άμεση Δράση (priama Diya στα ουκρανικά) και το Foundation of Regional Initiatives (Ίδρυμα Τοπικών Πρωτοβουλιών). Η direct action(Άμεση Δράση) ,μια αριστερή συνδικαλιστική ένωση που αγωνίζεται για ελευθεριακή εκπαίδευση, έχει δραστηριοποιηθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των ενδιαφερόντων τους, ενάντια στην πίεση που ασκούν οι πανεπιστημιακές διοικήσεις , οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και οι ειδικές κρατικές υπηρεσίες.
Ένα χρόνο πριν, η ‘Άμεση Δράση’ συνέβαλλε στην οργάνωση διαμαρτυριών όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του Τimoshenko προσπάθησε να περάσει ένα παρόμοιο διάταγμα για πρόσθετα δίδακτρα στους φοιτητές. Τότε μαζικές φοιτητικές διαμαρτυρίες εμπόδισαν την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου διατάγματος. Τώρα ,στα τέλη Αυγούστου, η καινούρια κυβέρνηση του Αrazov πέρασε το διάταγμα 796 που επιτρέπει στη διοίκηση των πανεπιστημίων να εισάγουν δίδακτρα για χαμένα μαθήματα, για την χρησιμοποίηση βιβλιοθηκών, σταθμών πρώτων βοηθειών, γυμναστηρίων και διαδικτύου, για διατριβές κλπ .Οι αρχές ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος των κοιτώνων και να μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν δωρεάν, παρότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας επίσημα παρέχει δωρεάν ανώτερη εκπαίδευση.
Αντίθετα με την ουκρανική ακροδεξιά που κατηγορεί κάποιους από την κυβέρνηση, αποκαλώντας τους «μη ουκρανούς», οι ανεξάρτητοι φοιτητές ακτιβιστές δίνουν έμφαση στο ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στα πρόσωπα αλλά στο ίδιο το σύστημα. Βλέπουν την εισαγωγή των νέων διδάκτρων σαν ένα κομμάτι της επίθεσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε αυτά της νεολαίας . Καλούν σε αντίσταση ενάντια σε αυτά τα μέτρα κι επιθυμούν να επεκτείνουν τον αγώνα τους.
Στο Κίεβο 2.000 φοιτητές πήραν μέρος στην πορεία προς τα κτίρια Υπουργικού Συμβουλίου και την Προεδρία της Δημοκρατίας απαιτώντας δωρεάν παιδεία για όλους . Τα συνθήματα περιλάμβαναν «Ελευθερία ,ισότητα , αλληλεγγύη στους φοιτητές» «Η γνώση δεν είναι προς πώληση!» «Τα πανεπιστήμια δεν είναι αγορές»,«Κάτω οι Υπουργοί, κάτω οι καπιταλιστές», «Μια λύση: επανάσταση», «Επαναστάτησε , αγάπα , μη παραδίνεις τα δικαιώματα σου» . Τα πανό έγραφαν «Αλληλεγγύη στους φοιτητές» «Καταστροφή των κοινωνικών φραγμών!» , «Μην πανικοβάλλεστε, ενωθείτε μαζί μας» , «Θυμηθείτε το 1968»,«Όχι προς πώληση» και τα οργουελικού στυλ «Ο πόλεμος είναι ειρήνη ,η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη ..,η γνώση είναι εμπόρευμα;». Κοντά στο Κυβερνητικό Μέγαρο οι ακτιβιστές φώναξαν τις απαιτήσεις τους γι ακύρωση ολόκληρου του διατάγματος κι όχι μόνο των πιο επιθετικών του θέσεων. Επίσης διάβασαν τον χαιρετισμό αλληλεγγύης από το διάσημο συγγραφέα Serhiy Zhadan και τόνισαν τη διεθνή αλληλεγγύη μέσα στο παγκόσμιο κίνημα δράσης για την εκπαίδευση και την επιδοκιμασία του Διεθνούς φοιτητικού κινήματος. Μοιράστηκε μεγάλος αριθμός φυλλαδίων της οργάνωσης “Άμεση Δράση” που καλούσε σε αυτοοργάνωση των φοιτητών και αγώνα.
Η διαδήλωση των νέων στο Lviv ήταν ίσως η μεγαλύτερη. Συγκέντρωσε σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις πέντε έως επτά χιλιάδες άτομα. Ενωμένοι κάτω απ το σύνθημα «δωρεάν παιδεία», οι φοιτητές του Lviv πορεύτηκαν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης όπου κράτησαν τα πανό. Tο κτίριο δέχτηκε επίθεση από αγνώστους που πέταξαν βόμβες καπνού, ντομάτες και αυγά. Όμως η συνάντηση τελικά είχε ειρηνικό χαρακτήρα.
Στην διακαρπαθιακή πόλη Uzhhorod η διαδήλωση που είχε οργανωθεί από το ‘Ιδρυμα Τοπικών Πρωτοβουλιών ακολουθήθηκε από 600 ή ίσως ακόμη και 1000 άτομα, ένας αριθμός τεράστιος για το μικρότερο από τα 24 αστικά κέντρα στην Ουκρανία. Ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη διαδήλωση στην πόλη τα τελευταία χρόνια .
Η Συμφερούπολη ,πρωτεύουσα της Κριμαίας, ήταν η πρώτη πόλη που διαδήλωσε ενάντια στο αμφιλεγόμενο διάταγμα, καθώς η διοίκηση του τοπικού πανεπιστημίου ήταν η πρώτη που εισήγαγε υπηρεσίες επί πληρωμή με αυτό το διάταγμα. (Επιπλέον πρότεινε κάποιες δικές της «εφευρέσεις» όπως δίδακτρα για την επανεξέταση). Στις 4 Οκτώβρη 500 άτομα συγκεντρωμένα από κομμουνιστές και αναρχικούς πορεύτηκαν μέσα στην πόλη για να δηλώσουν την απόρριψη τους στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Συγκεντρώθηκαν παρά την τακτική του πανεπιστημίου που απειλούσε να καταστείλει τους φοιτητές ακτιβιστές. Μια βδομάδα αργότερα, τους φοιτητές της Κριμαίας ακολούθησε και η υπόλοιπη Ουκρανία, έτσι βγήκαν σε καινούρια συγκέντρωση ,αυτή τη φορά για μία ξαφνική-μη προειδοποιημένη συγκέντρωση, για να επιβεβαιώσουν τα αιτήματα τους .
Περισσότεροι από 300 φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στα νεοεισαχθέντα δίδακτρα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Kharkov. Παρά το κρύο κάποιες φοιτήτριες έβγαλαν ακόμη και τα ρούχα τους για να δείξουν ότι αύξηση στο κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θ’ αφήσει ένα χαμηλού εισοδήματος φοιτητή ανίκανο να συνεχίσει τις σπουδές χωρίς να πουλήσει τα ρούχα του(να ξεπουληθεί). Παρόμοια διαμαρτυρία έγινε και στη Rivne. Αντιμετωπίζοντας την οργή των φοιτητών ο πρόεδρος Yanukovich ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα θα ανασταλεί. Όμως αυτό αποκαλύφθηκε ότι είναι ψέμα για να καθησυχάσει τους εξεγερμένους φοιτητές . Η εκστρατεία ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης δεν τελείωσε. Ο αγώνας συνεχίζεται !
Το κείμενο στα αγγλικά.