Γερμανία: Οι νεκροί που έγιναν αποσιωπητικά…

Οι Aρχές κρύβουν την κτηνωδία της ακροδεξιάς βίας

O Kamal K. δεν ήταν ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος δολοφονήθηκε από τα χέρια των νεοναζί στη Λειψία. Πρόκειται για το έκτο σε αριθμό θύμα από την πτώση του τείχους στη σαξονική πρωτεύουσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποκτήσει πλέον κακή φήμη στη διαχείριση δολοφονιών από ακροδεξιούς. (Ο 19χρονος Kamal μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου τη νύχτα της 26ης Οκτώβρη στη Λειψία από δυο γερμανούς φασίστες).

Δολοφονίες, οι οποίες έχουν προφανώς ακροδεξιό υπόβαθρο, σβήνονται από τα κατάστιχα και αποσιωπούνται, όπως συνέβη και με τον φόνο του 49χρονου Πορτογάλου Nuno Lorenzo. Ο Nuno ξυλοκοπήθηκε άγρια στις 4 Ιουλίου 1998 από οχτώ άντρες και υπέκυψε στα τραύματά του. Οι δολοφόνοι, ηλικίας 18 και 20 ετών, τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, μετά από έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γερμανίας- Κροατίας, του οποίου το αποτέλεσμα προφανώς δεν τους ικανοποίησε. Πριν ξεκινήσουν επί τω έργω δήλωσαν πως πάνε να “τσακίσουν αλλοδαπούς”. Παρόλο το εμφανώς ρατσιστικό κίνητρο των δραστών, ο φόνος του Nuno Lorenzo δεν αντιμετωπίζεται ως φόνος της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Εξωτερικών (2000), ο Nuno δεν πέθανε ποτέ από κανένα είδος βίας… σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη στατιστική είναι ακόμα εν ζωή- μια διαδικασία, την οποία δεν μπορεί τίποτα να την ξεπεράσει σε κυνισμό.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο του Panorama “Οι νεκροί που έγιναν αποσιωπητικά…oι αρχές κρύβουν την κτηνωδία της ακροδεξιάς βίας” από το έτος 2000 πέφτει επιτέλους μέσα από ένα κριτικό πρίσμα φως στο φόνο του Nuno Lorenzo, καθώς και σε αυτούς άλλων θυμάτων. Και μάλιστα με κόκκινη/πράσινη κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει σημαία τον δημοκρατικό αντιφασισμό, τα 34 επισήμως καταχωρημένα θύματα, μειώθηκαν στα χαρτιά σε 24. Το γεγονός πως ούτως ή άλλως ο αριθμός των δολοφονιών είναι πολύ μεγαλύτερος είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί το βίντεο να είναι ήδη 10 ετών, δεν έχει χάσει όμως σε αξία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν κίνητρο για κάποια νέα παραγωγή με το ίδιο θέμα.

Θα ήταν μάλιστα επιτακτική ανάγκη μια τέτοια παραγωγή, μιας και καθώς φαίνεται, ότι η συμμαχία της σιωπής μεταξύ του Τύπου και της αστυνομίας της Λειψίας, υποτιμούν τους φόνους σε μια διαφωνία, στην οποία δεν έπαιξε κανένα ρόλο η ρατσιστική δυσαρέσκεια. Και έτσι δεν είναι απίθανο η “υπόθεση Kamal K.” να βρει το δρόμο της στην επίσημη στατιστική φασιστικών δολοφονιών. Ακόμα και έτσι να γίνει βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως θα αναστηθεί κάποιος νεκρός ή θα διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του.

Όταν η Αντιφασιστική Κίνηση στη Γερμανία πέρασε μια σύντομη κρίση ταυτότητας τα χρόνια 2001 και 2002, καθώς το Kράτος εκδήλωσε ενδιαφέρον στον αγώνα ενάντια στην Ακροδεξιά, ήδη είχαν αρχίσει να δυναμώνουν οι φωνές, οι οποίες δήλωναν ξεκάθαρα πως τον αντιφασισμό δεν τον αναθέτουμε στο κKράτος. Το καλύτερο μέσο ενάντια στους φασίστες παραμένει ένας επιθετικός αντιφασισμός με ακροαριστερές απαιτήσεις. Κι έτσι, ακόμα και εν έτη 2010, πολλά χρόνια μετά τη φράση του Gerhard Schröder “Εξέγερση των φρονίμων”, πολύ μετά το χορό γύρω από το καζάνι με τα κονδύλια για την “κοινωνία των πολιτών” και εν μέσω ενός ανεξέλεγκτου εθνικού “ντιμπέιτ περί εξτρεμισμού”, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με εκείνες τις φωνές. Τον αντιφασισιμό και την πράξη μνήμης για τα θύματα δεξιάς και κρατικής βίας, προτιμούμε  να τα έχουμε ακόμα στα δικά μας χέρια.

Από το 2008 γίνονται κάθε χρόνο στις 11 Νοέμβρη δράσεις σε όλη τη χώρα, πλέον και στο εξωτερικό, από αντιφασιστικές ομάδες, εις μνήμην των θυμάτων από τη βία των φασιστών. Αν θέλουμε να φέρουμε το φόνο στη Λειψία και την ιστορία του στη δημοσιότητα, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία.

Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στα γερμανικά εδώ και στα ελληνικά εδώ

(κάλεσμα στις ημέρες δράσεις 2010 Siempre Antifascista )

Βίντεο για την απόκρυψη φόνων από νεοναζί:
‘‘Οι νεκροί που έγιναν αποσιωπητικά… – Οι Aρχές κρύβουν την κτηνωδία της ακροδεξιάς βίας’’
(24.10.2000, Panorama)

http://www.youtube.com/watch?v=SHfkId80UPk

+ + + + TAKE ACTION + + + +

Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010, Βερολίνο ,19.00, U-Bhf. Kottbusser Tor (στάση μετρό)
Πορεία στη μνήμη του Kamal K. και σε αλληλεγύη με αριστερά βιβλιοπωλεία και στέκια πληροφόρησης
Πληροφορίες: www.siempre-antifa.tk/

Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010, Λειψία, 17.30, Südplatz (πλατεία)
Πορεία στη μνήμη του Kamal K. και ενάντια στην πολιτική σιωπής της Λειψίας
Πληροφορίες: http://initiativkreis.blogsport.de/

Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010, παντού, Ημέρα δράσης για τα θύματα δεξιάς βίας
Πληροφορίες: www.siempre-antifa.tk/

Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010, Βερολίνο, 15.00, U-Bhf. Samariter Str. (στάση μετρό)
Πορεία στη μνήμη του Silvio Meier
Πληροφορίες: http://silviomeier.de.vu/

Κυριακή 21Νοέμβρη 2010, Βερολίνο, 15.00, U-Bhf. Samariter Str. (στάση μετρό)
Διαδήλωση μνήμης στο Silvio Meier

+ + + + FEED YOUR BRAIN & DANCE TOGETHER + + + +

Παρασκευή 12 – Σάββατο14Νοέμβρη 2010, Βερολίνο, Haus der Demokratie und Menschenrechte
Διεθνές συνέδριο Antifa (με συντρόφους από Ουγγαρία, Σερβία, Γαλλία και Αυστρία)

Παρασκευή 19  – Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010, Βερολίνο, Cortina Bob & Festsaal Kreuzberg
Διεθνής συναυλία Antifa (με τους Rejected Youth, The Movement, Los Fastidios και άλλους)

Πληροφορίες: www.siempre-antifa.tk

No Comments “Γερμανία: Οι νεκροί που έγιναν αποσιωπητικά…”