Ο αγώνας συνεχίζεται, μετά τη μεγαλύτερη έως τώρα γενική απεργία στην Πορτογαλία
Σύμφωνα με τη CGTP και την UGT, πάνω από τρία εκατομμύρια Πορτογάλοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις 24/11 στην απεργία, η οποία οδήγησε σε κλείσιμο των σχολείων, στην ακύρωση του συνόλου σχεδόν των πτήσεων και των δρομολογίων των τρένων και στο σταμάτημα των δημόσιων υπηρεσιών όπως η συλλογή απορριμμάτων και η νοσοκομειακή περίθαλψη. Σ’ αυτούς τους αριθμούς μπορούν να προστεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων που καθημερινά αναγκάζονται να μην εργάζονται. Ένα κομμάτι αυτής της έκφρασης, από άνεργους και περιστασιακά εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας μέχρι άλλους εργαζόμενους εκτός συνδικάτων, ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες στην αντικαπιταλιστική διαδήλωση.
Η απεργία παρέλυσε τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας. Καμία πτήση δεν έγινε στα τέσσερα βασικά αεροδρόμια των πόλεων Πόρτο, Φάρο, στα νησιά Αζόρες και στην πρωτεύουσα Λισσαβώνα. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Πορτογαλίας(περίπου 100%). Το συνδικάτο των σιδηροδρομικών έδωσε πάνω από 90% ποσοστό συμμετοχής. Και στο μετρό η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Στο Πόρτο λειτούργησε μόνο μία γραμμή του μετρό με δρομολόγια κάθε μισή ώρα. Στη Λισσαβώνα τα ελάχιστα τραμ που βγήκαν στους δρόμους για υπηρεσιακά δρομολόγια, κυκλοφορούσαν σχεδόν άδεια. Η συμμετοχή στους τομείς της Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, της καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών ήταν 100%. Στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 85%. Στα νησιά Μαδέιρας, στην αντίστοιχη ΕΡΤ πήγαν για δουλειά ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ισπανικές ιδιωτικές εταιρείες νοίκιασαν τεχνικό εξοπλισμό στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση της Πορτογαλίας και ότι έγινε χρήση απεργοσπαστών, που στην πλειοψηφία τους ήταν εποχιακοί. Προκειμένου να μην αναγγείλουν επίσημα την αναστολή μετάδοσης του προγράμματος, οι διευθύνσεις ραδιοφώνου και τηλεόρασης γέμισαν το πρόγραμμα με ταινίες και επαναλήψεις. Για πρώτη φορά τα κινήματα των εργαζόμενων σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας (εποχιακοί κ.α.) συμμετείχαν σε μια γενική απεργία στην Πορτογαλία και είχαν αυτή την ιστορική στιγμή μια σημαντική παρουσία στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το σωματείο τους σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα Οπτικοακουστικά Μέσα. Στο βίντεο φαίνεται μία παρέμβαση εποχιακών σε ένα τηλεφωνικό κέντρο.
Αυτή η εξαιρετική συμπληρωματικότητα των αγώνων είναι άλλη μια απόδειξη της βαθιάς δυσαρέσκειας του πορτογαλικού πληθυσμού στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις οποίες οδηγούν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δίνει άλλους αριθμούς (για τη συμμετοχή στην απεργία), αλλά επειδή είναι ένας…ανιδιοτελής εταίρος στις διαπραγματεύσεις και ειδική στη προπαγάνδα, δεν θα τους παραθέσουμε εδώ . Αυτοί έχουν τα δικά τους μέσα, έχουν όλον τον Τύπο που ανήκει σε επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι φοβάται την κοινωνική εξέγερση, αν κρίνει κανείς από τις διάφορες (παράνομες) παρεμβάσεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ ενάντια σε απεργιακές περιφρουρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας ή της ταυτοπροσωπίας των φοιτητών στα πανεπιστήμια (στο στυλ του Σαλαζάρ). Υπάρχει ακόμα χρόνος για να βγουν στους δρόμους τα τανκς στους δρόμους, τα οποία πληρώνονται από εισφορές όλων των εργαζομένων…
Σήμερα, βγήκε ένα κάλεσμα για μια ευρωπαϊκή διαμαρτυρία στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στην καταστροφή του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας από το νεοφιλελευθερισμό και την κρίση του. Και για τις 7 Δεκεμβρίου, ένα άλλο κάλεσμα για κάθε πολίτη, για να αποσύρει όλα του χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς σε μια δράση μποϊκοτάζ που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην πόλη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα ένας ασφαλίτης επιτέθηκε στους απεργούς στην εταιρεία παραγωγής φελλών, στην οποία το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 90%. Στην πόλη Σάπο, ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας σουπερμάρκετ τραυμάτισε δύο αλληλέγγυους/ες(μία είναι σοβαρά τραυματισμένη και βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο) στους απεργούς όταν πέρασε με το τζιπ του μέσα από την απεργιακή περιφρούρηση. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία περιφρούρησαν την απεργία σε όλη την Πορτογαλία. Στη Λισσαβώνα τα πορτογαλικά ΜΑΤ επιτέθηκαν σε μέλη της απεργιακής περιφρούρησης.
Τα περισσότερα δίκτυα αντιπληροφόρησης δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι σε πολλές απεργιακές ανακοινώσεις γίνεται αναφορά στην Αργεντινή, στη Γαλλία και στην Ελλάδα: “Τα κοινωνικά κινήματα στην Αργεντινή το 2001, και πιο πρόσφατα στη Γαλλία και την Ελλάδα δείχνουν ότι η αντίσταση δεν είναι το μονοπώλιο μίας κοινωνικής ή επαγγελματικής κατηγορίας, αλλά όλων όσων αισθάνονται την ανάγκη να την ασκήσουν”.