Ρωσία: Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αναρχικούς καλλιτέχνες της ομάδας Voina

Τη Δευτέρα, 15 Νοέμβρη, δύο μέλη της αναρχικής καλλιτεχνικής ομάδας Voina, ο Oleg Vorotnikov και η Lenja Nikolaey συνελήφθησαν μετά από έφοδο 10 αντρών της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμά τους. Η σύλληψη έρχεται σαν αποτέλεσμα της δράσης της ομάδας που φαίνεται να έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το καθεστώς. Στις 16 Σεπτέμβρη μέλη της ομάδας αναποδογύρισαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έξω από το κάστρο του Άγιου Μιχαήλ στην Αγία Πετρούπολη και κλείδωσαν συμβολικά μέσα στο κάστρο τους μπάτσους χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα ποδηλάτου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ρώσος αυτοκράτορας Παύλος υπό τον τίτλο «Βασιλική Ανατροπή».

Η ομάδα εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο ήθελε να προσελκύσει την προσοχή σε σχέση με την αστυνομοκρατία και να δείξει πως οι διεφθαρμένες πρακτικές της αστυνομίας μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οποιοδήποτε μέσω της άμεσης δράσης. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για το αναποδογύρισμα αρκετών ακόμα αυτοκινήτων της αστυνομίας το ίδιο βράδυ στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης, συμπεριλαμβανομένων και 2 με τελείως μεθυσμένους αστυνομικούς μέσα. Ένα τρίτο μέλος της ομάδας, η Natalia Sokoi αφέθηκε ελεύθερη πληρώνοντας πρόστιμο 3.500 δολαρίων για τη συμμετοχή της στη δράση έξω από το κάστρο, τη στιγμή που οι ζημιές στο αυτοκίνητο δεν ξεπερνούσαν τα 30 δολάρια σύμφωνα με την ίδια την αστυνομία. Οι δύο φυλακισμένοι καλλιτέχνες διώκονται σύμφωνα με το νόμο περί χουλιγκανισμού και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης ως 7 χρόνια.

Η Voina δημιουργήθηκε το Φλεβάρη του 2007 και αρνείται να συνεργαστεί με κρατικά ιδρύματα ή γκαλερί. Είναι γνωστή στη Ρωσία για το χιούμορ των δράσεών της, την αντικρατική και αντικατασταλτική στάση της. Η ομάδα είναι επηρεασμένη από το πνεύμα της εννοιολογικής τέχνης όπως αυτή αναπτύχθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του 70.

Οι δράσεις τους είναι πολιτικές και προκλητικές ταυτόχρονα, όπως η τεράστια ζωγραφιά 65 μέτρων ενός αντρικού μορίου σε μια γέφυρα της Αγίας Πετρούπολης ενάντια στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία. Άλλο παράδειγμα των περφόρμανς της ομάδας είναι το στήσιμο ενός τραπεζιού με φαγητό και βότκα σε ένα βαγόνι του μετρό για τον εορτασμό της μνήμης του ποιητή Dmitry Prigov.

Η Voina, παρά τις διώξεις δηλώνει πως θα συνεχίσει τη δράση της και καλεί άτομα και ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Για εκδήλωση αλληλεγγύης, χρηματική ενίσχυση και επικοινωνία εδώ http://en.free-voina.org/help

Πηγές: http://animalnewyork.com/2010/11/voina-arrested-russian-artists-face-7-years-in-prison

http://news.infoshop.org/article.php?story=20101125025330843

Περισσότερες φωτογραφίες της δράσης με το αναποδογύρισμα του μπατσικού εδώ: http://plucer.livejournal.com/297581.html

No Comments “Ρωσία: Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αναρχικούς καλλιτέχνες της ομάδας Voina”