Αγγλία: Φοιτητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν εκ νέου αυτή την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη στο Λονδίνο ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση των διδάκτρων που ψηφίστηκαν εν τέλει από τη Βουλή των αντιπροσώπων. Η συγκεκριμένη διαδήλωση ήταν η τελευταία στη σειρά από τις μαζικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Αγγλία ενάντια στην πολιτική των περικοπών και την αύξηση των διδάκτρων τις τελευταίες βδομάδες. Πολλά πανεπιστήμια όπως αυτά του Λίντς και το UCL είναι κατειλημμένα τις τελευταίες 2 ή και 3 βδομάδες ανάλογα το πανεπιστήμιο. Νέες καταλήψεις ξεκινούν και σε άλλα ακόμα πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης της βιβλιοθήκης στο Goldsmiths. Ενδεικτικό είναι επίσης πως για πρώτη φορά οι μαθητές των σχολείων προχωρούν σε καταλήψεις.

Η διαδήλωση της Πέμπτης ξεκίνησε στο Λονδίνο νωρίς το απόγευμα, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, με εκατοντάδες μπάτσους όλων των ειδών και οχήματα για την καταστολή διαδηλώσεων. Μπροστά από το Κοινοβούλιο, έφιπποι μπάτσοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές οι οποίοι απάντησαν με ρίψη αντικειμένων. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης μπροστά από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας. 12 διαδηλωτές  συνελήφθησαν και τουλάχιστον 9 μπάτσοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Αναφορές για επιθέσεις υπήρξαν επίσης σε διάφορα ακόμα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας, κυρίως στην εμπορική ζώνη της Oxford Street όπου σπάστηκαν μαγαζιά πολυτελείας καθώς επίσης και σε κυβερνητικά κτίρια ανάμεσα στα οποία και το υπουργείο οικονομικών. Ένα φυλάκιο εταιρίας σεκιούριτι παραδόθηκε στις φλόγες ενώ και το άγαλμα του Τσόρτσιλ «αναμορφώθηκε» μερικώς. Επίθεση και εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο. Το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ήταν επιβιβασμένος ο πρίγκιπας Κάρολος και η γυναίκα του Camilla Parker Bowles, δέχτηκε επίθεση με χρωμο-βόμβες  και άλλα αντικείμενα καθώς και σωρό από κλωτσιές και χτυπήματα στη διαδρομή προς ένα θέατρο του Λονδίνου. Δυστυχώς ούτε ο Κάρολος ούτε η Parker τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Παρά τις δυναμικές και μαζικότατες διαδηλώσεις, η Βουλή των αντιπροσώπων υπερψήφισε το νέο σχέδιο νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με 323 ψήφους υπέρ και 302 κατά. Παρά την ψήφιση του του σχεδίου νόμου από την Βουλή των αντιπροσώπων θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των λόρδων για να γίνει νόμος του κράτους και να επιστρέψει για έγκριση από το Κοινοβούλιο το Μαρτη. Δεδομένου του μεγάλου πολιτικού κόστους, των ως τώρα τριών παραιτήσεων που κλυδωνίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό των Φιλελεύθερων και των Συντηρητικών και της μικρής διαφοράς στις ψήφους υπέρ και κατά παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περάσει ποτέ ο νόμος που προβλέπει την αύξηση των διδάκτρων από το ποσό των 3.290 λιρών (που ισχύει μέχρι σήμερα) στις 6.000 και σε μερικές περιπτώσεις στις 9.000 ετησίως. Η συνέχεια στους δρόμους.

σας θυμίζει κάτι?

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία υπερχρεώνονται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα με δυσβάσταχτα δάνεια σπουδών (students loans), τα οποία οι περισσότεροι πασχίζουν να αποπληρώσουν για χρόνια, ως εργαζόμενοι πλέον. Συνεπώς, τα αιτήματα ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων όχι απλώς δε συνιστούν μεμονωμένες διαμαρτυρίες κατά των συγκεκριμένων μέτρων, αλλά εσωκλείουν το ευρύτερο αίτημα κοινωνικής απελευθέρωσης και αποτίναξης της σκλαβιάς του χρέους στο οποίο καταδικάζουν τις νέες γενιές με αυτό το σύστημα σπουδών.

περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Πηγές:http://pt.indymedia.org/conteudo/newswire/3194

http://libcom.org/news/december-9th-day-action-against-cuts-fees-09122010
http://www.anarchypress.gr/
http://london.indymedia.org/articles/6634