Τουλάχιστον 81 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή-κολαστήριο της Χιλής

Μια τρομερή πυρκαγιά στη φυλακή Σαν Μιγκέλ της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγκο άφησε 81 νεκρούς και έναν απροσδιόριστο ακόμα αριθμό τραυματιών. Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υπόκεινται οι κρατούμενοι των φυλακών σε αυτήν τη χώρα είναι η κύρια αιτία αυτής της τραγωδίας. Ο πληθυσμός της φυλακής έχει διπλασιαστεί, έχοντας  ήδη 1.900 κρατούμενους, όταν η δυναμικότητά της είναι για 1.000. Εξάλλου, πολλές πηγές καταγγέλλουν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφτασε στη φυλακή σχεδόν δύο ώρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, γεγονός που είναι ο κανόνας της αμέλειας που επικρατεί στις φυλακές σήμερα.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Ραφαέλ Πινιέρα, δήλωσε ότι «το σωφρονιστικό σύστημα στη Χιλή είναι απάνθρωπο», όπως παραδεχόταν πριν από μήνες την ανασφάλεια και τις ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων στα ορυχεία στη Χιλή, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστικά μέτρα που να αποσκοπούν στην επίλυση τέτοιων καταστάσεων. Στην περίπτωση αυτήν ο μάγος των μίντια πρόφτασε τις κριτικές, αντιστρέφοντας την κατάσταση: Βγήκε ο ίδιος να επικρίνει την κατάσταση στις φυλακές της Χιλής και να καλέσει τους πολίτες να «βελτιώσουν» αυτή την κατάσταση.

Πληροφόρηση που μας φτάνει απευθείας από αναρχικά δίκτυα και μέσα αντιπληροφόρησης της Χιλής:

Οι εκδοχές για το τι συνέβη εξακολουθούν να ερευνώνται, υπάρχουν όμως δύο αντικρουόμενες: Αυτή του Σώματος των Δεσμοφυλάκων της Χιλής , που υποδεικνύει ότι όλα ξεκίνησαν από έναν καβγά μεταξύ κρατούμενων της φυλακής, στον οποίο καθώς φαίνεται χρησιμοποιήθηκε ένα αυτοσχέδιο φλογοβόλο όπλο. Κάτι λίγο παράξενο (το λιγότερο), δεδομένου ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 5:00 π.μ. ώρα Χιλής (4:00 ώρα Σαντιάγο), ώρα κατά την οποία οι κρατούμενοι ήταν κλειδωμένοι στα κελιά τους.

Η δεύτερη εκδοχή, την οποία καταφέραμε να πληροφορηθούμε μέσω τηλεφωνικής κλήσης με έναν τρόφιμο από μέσα από φυλακή (στη Χιλή δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στις φυλακές, αλλά μερικοί κρατούμενοι καταφέρνουν να εισάγουν αντικείμενα που δεν επιτρέπονται, είτε αγοράζοντάς τα από διεφθαρμένους δεσμοφύλακες είτε με συντονισμό με άτομα ή ομάδες εκτός της φυλακής, που τα ρίχνουν απ’ έξω προς την αυλή), μαρτυρά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα λόγω της κακής κατάστασης διαβίωσης όλων των κρατουμένων στη Χιλή (και σε άλλες χώρες προφανώς).

Στις 5:47 π.μ. πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική, αλλά δεν είναι μόνον αυτό: την κλήση πρέπει να την έχει κάνει  ένας κρατούμενος με το κινητό του, αφού η Υπηρεσία Φυλακών της Χιλής δεν κούνησε το δαχτυλάκι της για τη διάσωση ή τη βοήθεια των κρατουμένων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κρατούμενοι των φυλακών είναι για τους δεσμοφύλακες… τίποτα περισσότερο από ένα απάνθρωπο κτήνος.

Οι εθελοντές πυροσβέστες (γιατί, αν δεν το ξέρετε, στη Χιλή οι πυροσβέστες είναι εθελοντές, δεν παίρνουν μισθό, ούτε λαμβάνουν καμία σημαντική επιδότηση από το κράτος, αλλά ζουν στην πλειονότητά τους με εράνους) έφτασαν έξω από τη φυλακή στις 5:57, αλλά εμποδίστηκαν να μπουν στο χώρο στάθμευσης της φυλακής (αφού από εκεί θα έσβηναν τη φωτιά), διότι η Υπηρεσία Φυλακών της Χιλής τους απαγόρευσε την είσοδο, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να βάλουν σε τάξη τους κρατούμενους! Ακριβώς στις 6:30 οι δεσμοφύλακες τους έδωσαν πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης, απ’ όπου άρχισαν την πυρόσβεση.

Όταν ήρθαν πολλοί συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων, οι Αρχές άρχισαν μια σωρεία λαθών. Πρώτα έδωσαν μια λίστα με 20 άτομα που ήταν σώα και αβλαβή, πράγμα που δημιούργησε περισσότερο άγχος και ανησυχία, αφού στον τομέα που πλήγηκε από τη φωτιά (Πύργος 5, Όροφος 4) επιβιώνουν περίπου 300 κρατούμενοι. Στη συνέχεια, άρχισαν να καλούν συγγενείς ορισμένων από τους νεκρούς που είχαν ήδη αναγνωριστεί, για να πουν αργότερα ότι τα πάντα είχαν γίνει κατ’ ιδίαν (όλες οι κλήσεις και η ανάγνωση των καταλόγων αυτών πραγματοποιήθηκε με μεγάφωνο).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο πληθυσμός των φυλακών βιώνει για περισσότερα από 20 χρόνια έναν απάνθρωπο συνωστισμό, ο οποίος αυξάνεται σαν χιονοστιβάδα, μόνο προς το χειρότερο. Η περίπτωση του στρατοπέδου εξόντωσης του Σαν Μιγκέλ είναι ένας χώρος χωρητικότητας 1.200 ατόμων, αλλά έχει μέσα σε κελιά 1.915 ψυχές. Είναι υπερπλήρης κατά 70% παραπάνω από το κανονικό. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: Υπάρχουν φυλακές όπου ο υπερπληθυσμός φτάνει το 300% εδώ και χρόνια. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι οι συνθήκες κράτησης στη Χιλή είναι (σχεδόν) από τις χειρότερες (υποβάθμιση της υγείας, βία, συνωστισμός, υπερπληθυσμός κ.ά.). Για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα: στον πληγέντα τομέα της φυλακής (Πύργος 5) υπάρχουν 2 μπάνια, 3 λεκάνες τουαλέτας και 2 ντουζιέρες για 300 άτομα.

Μεταξύ των εισαγγελέων που θα ερευνήσουν το γεγονός βρίσκεται ο διάσημος Αλεχάνδρο Πένια, ο οποίος έχει από τις 14 Αυγούστου 2010, 9 αναρχικούς και αντιεξουσιαστές συντρόφους απαχθέντες στα μπουντρούμια του κράτους για την «υπόθεση βόμβες». Δεν ξέρουμε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο Χαλάνδρο –ψευδώνυμο του Αλεχάνδρο Πένια, λόγω της στενής σχέσης του με τον κόσμο της διακίνησης ναρκωτικών: jalar (χαλάρ) σημαίνει σνιφάρω στην αργκό– έχει δύο επιλογές: η μία είναι να στήσει ένα νέο σενάριο και να πει ότι όλα συνέβησαν εξαιτίας των κρατούμενων και η άλλη είναι να προσπαθήσει να καθαρίσει την εικόνα του και να δικάσει τους ενόχους γι’ αυτήν τη σφαγή στα σοβαρά.

Από την επικράτεια της Χιλής, εδώ και καιρό δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο παραμικρό: Φωτιά στις φυλακές!

Για κάθε νεότερο, θα δίνουμε αντιπληροφόρηση το συντομότερο.

Θερμούς χαιρετισμούς

http://www.kaosenlared.net

Το κείμενο στα ισπανικά