Βραζιλία: Δράση αλληλεγγύης στο Σάο Πάολο για τον Mumia Abu-Jamal

Μια ομάδα ελευθεριακών ακτιβιστών και αναρχοπάνκηδων πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκέμβρη μια δράση διαμαρτυρίας μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στο Σάο Πάολο, σε μία από τις πιο ελεγχόμενες περιοχές της πόλης.

Μοίρασαν εκατοντάδες φυλλάδια στο πλήθος κόσμου που περίμενε στη σειρά έξω από το προξενείο για την πολυπόθητη βίζα. Οι διαδηλωτές έστησαν μια αυτοσχέδια μπατουκάδα (στυλ χορού σάμπα) κρατώντας πλακάτ με τη φωτογραφία του Μούμια και φράσεις αλληλεγγύης.
Από τη δράση αλληλεγγύης δεν έλειπαν και οι μπάτσοι, πολυάριθμοι και οπλισμένοι, σε μηχανές και αυτοκίνητα, προκαλώντας συνεχώς, κάνοντας ερωτήσεις και καταγράφοντας με φωτογραφίες τους διαδηλωτές. Παρά το εχθρικό κλίμα, η διαμαρτυρία συνεχίστηκε χωρίς παρατράγουδα.

Ο πρόξενος των ΗΠΑ στο Σάο Πάολο, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει το γράμμα διαμαρτυρίας του Άτυπου δικτύου για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αφροαμερικανό πολιτικό κρατούμενο, που ως τελικό αποδέκτη είχε τον Μπάρακ Ομπάμα. Το γράμμα ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της θανατικής καταδίκης του Mumia Abu-Jamal και όλων των ανδρών, γυναικών και παιδιών καταδικασμένων σε θάνατο ανά τον κόσμο.

Στα αρνητικά, η απουσία πολλών, μεταξύ των οποίων το αντιρατσιστικό και αναρχικό κίνημα. Αλλά όπως ανέφερε και μια ακτιβίστρια: «Στοιχηματίζω πως ο Μούμια θα είναι χαρούμενος μαθαίνοντας για τη δράση που πραγματοποιήσαμε εδώ».

Η διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ αποτελεί κομμάτι των τριήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 10, 11 και 12 Δεκέμβρη στο Σάο Πάολο και στο Πόρτο Αλέγρε σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον Μούμια Αμπού-Τζαμάλ.

agência de notícias anarquistas-ana (πρακτορείο αναρχικών ειδήσεων)

Περισσότερες πληροφορίες στα πορτογαλικά για τις ημέρες δράσης: anarcopunk.org