Ιταλία: Το χρονικό των διαδηλώσεων της 14ης Δεκέμβρη

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης τεθωρακισμένο, εν αναμονή των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων που οργανώθηκαν για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Η περιοχή ήταν εκτός ορίων απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες και φυλασόταν από μεγάλο αριθμό δυνάμεων ασφαλείας. 80 λεωφορεία αναμένονταν να φθάσουν απ’ όλη την Ιταλία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε δύο βασικές περιοχές:  στη πλατεία Aldo Moro στην κύρια είσοδο του πανεπιστημίου La Sapienza και την πλατεία του Κολοσσαίου. Εκτός από τους δρόμους της Ρώμης οι κινητοποιήσεις μαθητών και  σπουδαστών επεκτάθηκαν και σε άλλες πολλές ιταλικές πόλεις.

Στο Μιλάνο, πάνω από 5000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Cairoli. Στο Τορίνο, 5000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Arbarello και κατευθύνθηκαν στην έδρα του Υπουργείου Παιδείας στην επαρχία. Στη Μοντένα 4000 φοιτητές μπλόκαραν τα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν προς το σταθμό όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, στη Ρώμη συνεχίζουν να συγκεντρώνονται φοιτητές από όλη τη χώρα που έρχονταν με τρένα και λεωφορεία. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν “παλέυουμε στο παρόν για να ξανακερδίσουμε το μέλλον” και “το Λονδίνο καλεί, εμείς κερδίζουμε” (london calling we’re winning)

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/xg4fio_scontri-al-senato-1-video-repubblica-tv_news#from=embed[/dailymotion]

Το πρωί: οι συγκεντρώσεις από τη La Sapienza ξεκίνησαν με το σύνθημα “Πάμε ακαθοδήγητα. Πλέουμε στη θάλασσα.”, ενώ η συγκέντρωση των μαθητών είχε ήδη φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 15000 άτομα έρχονταν από έναν τρίτο δρόμο και οι αριθμοί αυξάνονταν ραγδαία.

Στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτέυουσα της χώρας, φοιτητές εισέβαλαν στο Χρηματιστήριο και κατάφεραν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του Palazzo Mezzanotte (τη καρδιά του ιταλικού χρηματιστηρίου). Ύψωσαν ένα πανό που έγραφε: “Επιχειρηματίες, ρατσιστές, κλέφτες, μαφιόζοι. Χρηματοδοτήστε  το μέλλον μας. Δώστε μας τα λεφτά!” και τραγουδώντας, κάλυψαν την πρόσοψη του Palazzo Mezzanotte μοιράζοντας τρικάκια “Join the resistance of the new Europe”(Ενωθείτε με την αντίσταση της Νέας Ευρώπης) , “Δώστε μας τα λεφτά”. Πριν φτάσει η πορεία στο Χρηματιστήριο είχε λιντσάρει μια τράπεζα που ανήκει στο Μπερλουσκόνι και είχε καταλάβει μέρος του σταθμού Garibaldi για μισή ώρα.

Στη Μπρέσια, χιλιάδες μαθητές έφυγαν απ την πλατεία Garibaldi, ενώθηκαν κοντά στους σταθμούς και η πορεία άλλαξε τη διαδρομή που είχε συμφωνηθεί και κατευθύνθηκε προς τα μέρη που ήταν κατειλημμένα.

Ακόμα και στο Παλέρμο έγινε κατάληψη του Κεντρικού Σταθμού από περίπου 1000 φοιτητές. Το πανό τους έγραφε ” Blocchiamo tutto: Que se vayan todos!”(Μπλοκάρουμε τα πάντα: Να πάνε όλοι τους στον αγύριστο!). Περίπου 3500 φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στο Κάλιαρι παραλύοντας την κυκλοφορία και μπλοκάροντας τους δρόμους. Στη διαδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι εργαζόμενοι στα σχολεία και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του Λυρικού Θεάτρου,  με την υποστήριξη των εργαζομένων της πρώην Geas (όμιλος τηλεοικοινωνιών) που διαμαρτυρήθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και το Κίνημα των βοσκών της Σαρδηνίας.

Αργότερα: Ενώ στη Ρώμη η διαδήλωση των πανεπιστημιακών είχε φτάσει τα 20000 άτομα, στο Παλέρμο είχε μπλοκαριστεί το αεροδρόμιο! Περίπου 500 φοιτητές από το Παλέρμο έφθασαν (προς έκπληξη όλων!) με το μετρό στο αεροδρόμιο, κατάφεραν να παρακάμψουν τους ελέγχους και να φθάσουν στην αίθουσα αφίξεων! 2 φοιτητές συνελήφθησαν.

Παρόλο που η Γερουσία περνά το νομοσχέδιο με 162 ψήφους υπέρ έναντι 135 κατά και 11 αποχές, οι δρόμοι της Ιταλίας συνεχίζουν να παραμένουν η μόνη αληθινή ψήφος δυσπιστίας.

Κατά τις 12: Στο Παλέρμο, μόλις ολοκληρώθηκε η κατάληψη της πίστας του αεροδρομίου, ενώ στο μεταξύ μια πομπή από 10000 φοιτητές κατευθύνεται στο λιμάνι και το μπλοκάρει!

Ελέυθεροι αφέθηκαν οι 2 φοιτητές που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο.

Στο Τορίνο, φοιτητές πετάνε αυγά, ντομάτες, πέτρες και βόμβες καπνού μπροστά στο PDL (Ο Λαός της Ελευθερίας- κεντροδεξιό κόμμα) και στη Βιομηχανική Ένωση και μετά κατευθύνονται στο σταθμό Porta Nuova που μόλις είχε καταλειφθεί!

Στο μεταξύ στη Γένοβα, οι φοιτητές καταλαμβάνουν το πανεπιστήμιο, ενώ στο Καλιάρι καπνογόνα και κροτίδες σκάνε μπροστά στο περιφερειακό συμβούλιο της Σαρδηνίας.

Κατά τη 1: Στη Ρώμη υπάρχει μια ενιαία τεράστια διαδήλωση, η πόλη αστυνομοκρατείται: δεκάδες κλούβες τις αστυνομίας εμποδίζουν την πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο, η τοπική αστυνομία ανοίγει τους δρόμους του κέντρου. Καπνογόνα και κροτού λάμψης πέφτουν τη στιγμή που περνάει η πορεία απ τη Ρωμαϊκή Αγορά. Επικρατεί ένταση και πέφτουν κροτίδες, καπνογόνα και κοπριά σε μια οδό παράλληλη στην οδό που κατοικεί ο Μπερλουσκόνι. Πολλά φορτηγά προσπαθούν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που ρίχνουν διάφορα αντικείμενα. Οι μπάτσοι ρίχνουν πάλι δακρυγόνα. Βόμβες και μπογιές ακόμα και στη Γερουσία. Σπάζονται βιτρίνες. Ένα κομμάτι της πορείας με περίπου 100 άτομα, φεύγει από την πορεία και αφού σπάει μερικές βιτρίνες, κατευθύνεται προς το Κοινοβούλιο χωρίς επιτήρηση από την αστυνομία,  ουρλιάζοντας “Μπερλουσκόνι μπάσταρδε!”.

Εν τω μεταξύ, στη Γένοβα φοιτητές και φοιτήτριες κατέλαβαν την πύλη του λιμανιού Sampierdarena και τη λεωφόρο Canepa με το σύνθημα “φοιτητές και εργάτες ενωμένοι στη γενική απεργία”.

Στο Τορίνο, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι το πρωί ήταν όλοι ενωμένοι στο Δίκτυο για το δικαίωμα στη στέγαση για να αποτρέψουν μια έξωση, μπήκαν στο εργοστάσιο Mirafiori κι έβαλαν πανό ενάντια στο κοινωνικό συμβόλαιο και υπέρ της γενικής απεργίας. Σύντομες στιγμές έντασης με την αστυνομία κατά την είσοδό τους στο εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, στη Μπολόνια οι μαθητές δίνουν ραντεβού στο δρόμο στις 15.30.

Στο Παλέρμο, μια αυτοοργανωμένη πορεία 30000 ατόμων αφού κατέλαβε το αεροδρόμιο, τον κεντρικό σταθμό και το λιμάνι πολιορκεί το παλάτι Ars (palazzo dell’Ars).

Κατά τις 2: Στη Βουλή, η δυσπιστία απορρίπτεται με 314 ψήφους υπέρ και 311 κατά και 2 αποχές. Η ένταση ανεβαίνει, υπάρχουν συμπλοκές μεταξύ των βουλευτών. Η πορεία πλησιάζει τώρα τη Βουλή με τους φοιτητές να φωνάζουν “πουλημένοι”. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο κέντρο της Ρώμης: βόμβες εκρήγνυνται πάνω σε τράπεζες, ορισμένοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, ακούγονται τα συνθήματα “μπλοκάρουμε την πόλη” και “πουλημένοι πουλημένοι”. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν και η κυκλοφορία είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχτεί περιμετρικά της πλατείας του ιταλικού κοινοβουλίου, στήνοντας στην ουσία μια κόκκινη απαγορευτική ζώνη για να εμποδίσουν το εξαγριωμένο πλήθος. Οι διαδηλωτές αμφισβητούν για άλλη μια φορά στην πράξη το μονοπώλιο της βίας του κράτους και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής ξηλώνοντας λιθόστρωτα στη Via del Corso και την Piazza del Popolo και εκσφενδονίζοντας τούβλα, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις καταστολής, στήνοντας οδοφράγματα, καταστρέφοντας ΑΤΜ, πυρπολώντας ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο της GDF στη via de Babuino και πολλά ακόμα αμάξια πολυτελείας, επιτιθέμενοι σε τεθωρακισμένα οχήματα και ξυλοκοπώντας σε μερικές περιπτώσεις τα ένστολα γουρούνια σε μάχες σώμα με σώμα, Οι μπάτσοι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης χτυπώντας ανελέητα στο διάβα τους τον κόσμο που διαμαρτυρόταν. Σε μια περίπτωση τουλάχιστον ένας τους τράβηξε το περίστροφό του.

Στην Cosenza ένας αυτοκινητόδρομος έχει αποκλειστεί από φοιτητές που ξεκίνησαν πορεία μετά από συγκέντρωση στην Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου που είναι απο καιρό σε κατάληψη.

Στο Μιλάνο, οι διαδηλωτές πετούν αυγά, δράσεις γίνονται στη Σιένα και φοιτητές αναρτούν πανό κατά των μεταρρυθμίσεων σε κεντρικό δρόμο.

Στη Σαβόνα, μαθητές καταλαμβάνουν το φρούριο του Priamar και αναρτούν πανό “Η Σαβόνα απαντά”.

Πολύ υψηλό επίπεδο κινητοποίησης στο Παλέρμο: οι διαδηλωτές είναι τώρα στο μετρό του αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην Trenitalia, που εμποδίζει την αναχώρηση των διαδηλωτών “Falcone-Borselino”. Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται εκ νέου στον κεντρικό σταθμό μπλοκάροντας τα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων.

Στις 3: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ρώμη: αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες, ενώ ένα μέρος των διαδηλωτών τρέχει προς τη Βουλή με σκοπό να την καταλάβει. Πετάγονται καρέκλες, πέτρες μπουκάλια.

Την ίδια στιγμή στο Τορίνο, οι μαθητες και οι φοιτητές πάνε να καταλάβουν την έδρα του Υπουργείου Παιδείας, όπου αναρτάται πανό “Αν δεν πέσει η κυβέρνηση θα το κάνουμε κόλαση”

Κατά τις 4: Ανταρτοπόλεμος στο κέντρο της Ρώμης! Αυξάνεται η οργή των διαδηλωτών: πετάνε πέτρες, πλάκες κι αντικείμενα, στήνονται οδοφράγματα. Η οικονομική αστυνομία φεύγει από παράλληλους δρόμους προσπαθώντας ν’αποφύγει τους διαδηλωτές. Στις φλόγες ένα βαν της Οικονομικής Αστυνομίας.

Τραυματίες στους δρόμους, ακινητοποιημένοι περίπου 10 φοιτητές. Εν τω μεταξύ, ένα μέρος της πορείας επιτίθεται στο αρχηγείο της Πολιτικής Προστασίας, σπάζοντας μερικά παράθυρα και πετώντας αυγά, καπνογόνα και σακούλες σκουπιδιών. Παράλληλα, στη Βουλή και το Παλάτι Chigi ενισχύεται ο φόβος ότι μπορεί να εισβάλλουν κι εκεί οι μαθητές. Ακόμα ένα αμάξι στις φλόγες σε άλλο δρόμο όπου οι μπάτσοι ρίχνουν δακρυγόνα.

Μετά τα οδοφράγματα οι συγκρούσεις συνεχίζονται με καπνογόνα απ’ τη μεριά των διαδηλωτών και δακρυγόνα απ’ τη μεριά της αστυνομίας και πυκνός καπνός περικυκλώνει την περιοχή. Γίνονται συνολικά 40 προσαγωγές και 23 επιβεβαιωμένες συλλήψεις. ‘Ολοι μεταφέρονται στις φυλακές Regina Coeli, γιατί ο δικαστής θέλει να “εξετάσει τις υποθέσεις προσεκτικά μία μία. όλοι ηλικίας μεταξύ 19 και 38 ετών.

Μετά τις διαφωνίες των βουλευτών στην αίθουσα μετά την ψηφοφορία, εγκλωβίστηκαν στο παλάτι. Οι πολιτικοί τώρα είναι απομονωμένοι και πολιορκημένοι. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν στήνοντας οδοφράγματα και εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Σήμερα στο δρόμο ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές και όποιοι άνθρωποι πλήττονται από την πολιτική του Μπερλουσκόνι κι αποφάσισαν να ανακαταλάβουν τις πλατείες και να εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις έννοιες στις οποίες αναφέρονται τα κινήματα τα τελευταία χρόνια.

No Comments “Ιταλία: Το χρονικό των διαδηλώσεων της 14ης Δεκέμβρη”