Γαλλία: Κάλεσμα του Μετώπου Απελευθέρωσης των Τοίχων

Τρεις συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής για συνθήματα στον τοίχο

Στις 12 Ιανουαρίου συνελήφθησαν τρία άτομα στο Μπελβίλ της Γαλλίας. Κατηγορούνται για συνθήματα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους του Μαγκρέμπ τα οποία έγραψαν στον τοίχο: «Αλγερία-Τυνησία/ Εξέγερση», «Ζήτω η αναρχία». Αρχικά οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώσπου η γνωστή αντιτρομοκρατική υπηρεσία 36 Quai des Orfèvres ανέλαβε την υπόθεση και τη μετέφερε στα δικά της γραφεία. Μέσα σε λίγες μέρες οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Στις 19 Ιανουαρίου αφέθηκε ελεύθερη η μία κρατούμενη, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται υπό περιοριστικούς όρους, ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν φυλακισμένοι και περιμένουν να γίνει η δίκη τους.

Από τη μία ο κόσμος στη Τυνησία και στην Αλγερία εξεγείρεται κι από την άλλη η γαλλική κυβέρνηση ενισχύει την ασφάλεια των εδαφών της, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη της αλληλεγγύης. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν σταματά να εκφράζει την υποστήριξή του και καλεί σε έμπρακτη αλληλεγγύη.

Στις 18 Ιανουαρίου το κάλεσμα του Μετώπου Απελευθέρωσης των Τοίχων αναφέρει: Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων μας στους δρόμους για να καλύψουμε τους λευκούς τοίχους, αλλά και να στηρίξουμε τους φίλους μας που βρίσκονται στη φυλακή, συνεχίζοντας αυτό για το οποίο κατηγορούνται.

Το κάλεσμα του Μετώπου Απελευθέρωσης των Τοίχων

Εμείς, οι τοίχοι όλων των χωρών, από κόκκινα τούβλα ή από μπετόν αρμέ, σας καλούμε να ‘ρθείτε με τα πινέλα και με τις κόλλες σας να μας διακοσμήσετε, να μας καλύψετε, να μας γκρεμίσετε!

Όπως οι φίλοι μας τα καπνογόνα τον Μάρτη του 2008, κι εμείς με τη σειρά μας στιγματιζόμαστε και καταπιεζόμαστε από το περίφημο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος  του Παρισιού. Το 2008 πολλά άτομα διώχθηκαν ποινικά (ήδη με τον αντιτρομοκρατικό) και φυλακίστηκαν επειδή θέλησαν να φέρουν τους συντρόφους τα καπνογόνα σε μια διαδήλωση μπροστά από το κέντρο κράτησης της Vincennes. Ένα από αυτά τα άτομα, ο Bruno, βρίσκεται πάλι υπό καθεστώς προληπτικής κράτησης στη φυλακή Fresnes γι’ αυτόν το λόγο από τον Δεκέμβριο του 2010. Εκείνη την εποχή, τον Μάρτη του 2008, το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Καπνογόνων είχε κυκλοφορήσει ένα καυτό διεθνές κάλεσμα «Κάψτε μας! Κάντε μας να λάμψουμε!» (το κείμενο στα γαλλικά: «Faites-nous flamber ! Faites-nous briller !») το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ακολουθήθηκε από πολλούς διαδηλωτές και εξαγριωμένους….

Ορισμένα πρόσφατα γεγονότα μάς οδήγησαν, εμάς, τους τοίχους όλων των χωρών από ογκόλιθους ή από μικρές πέτρες, να πούμε ότι ήρθε η ώρα να προβούμε σε ένα διεθνές κάλεσμα προς όλους τους εξεγερμένους, τους εκμεταλλευμένους και τους υπόλοιπους εξαγριωμένους να μην υποκύψουν στην αστυνομική πίεση και να συνεχίσουν να μας καλύπτουν με κάθε είδους εκδικητικά συνθήματα, ανατρεπτικά γκράφιτι και εικονοκλαστικές αφίσες.

Το περασμένο Σάββατο, 15 Γενάρη, μάθαμε ότι ο Dan, ο Olivier και η Camille συνελήφθησαν από την μπατσαρία για συνθήματα («Αλγερία- Τυνησία/ Εξέγερση», «Ζήτω η αναρχία»), παραδόθηκαν στους δήμιους του Σώματος Δίωξης Εγκλήματος για απανωτές ανακρίσεις και πετάχτηκαν στη φυλακή για όσο χρόνο κράτησε η ανάκριση για… ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ! Να υπενθυμίσουμε ότι ένας εξ αυτών είχε ήδη περάσει από ανάκριση τον περασμένο Ιούλη: Είχε θεωρηθεί ύποπτος, από τους ίδιους Σέρλοκ Χολμς της Quai des Orfèvres, επειδή είχε αγοράσει ΚΟΛΛΑ – η οποία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να μας καλύψει με αφίσες αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Vincennes… Αααα, όταν το Σώμα Δίωξης Εγκλήματος σνιφάρει κόλλα!

Ορίστε πού βρισκόμαστε! Όχι μονάχα πολλά άτομα βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα επειδή θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά οι παλιάτσοι του Σώματος Δίωξης Εγκλήματος θα ήθελαν να μας κάνουν να σωπάσουμε και να εμποδίσουν τους ανεξέλεγκτους απ’ το να μας ξαναδώσουν όσα χρώματα μπορεί να δώσει κανείς στις απελευθερωτικές ιδέες.

Έτσι λοιπόν εμείς, οι τοίχοι όλων των χωρών, όλων των αγορών και όλων των θεσμών, σας καλούμε να έρθετε γρήγορα να μας καλύψετε με σύντομα και άγρια συνθήματα («Μπάτσοι, ψοφήστε» είναι ένα εξαιρετικό και απολαυστικό παράδειγμα) ή, βέβαια, με άλλα, πιο επεξεργασμένα, πιο στοχευμένα, πιο μεγάλα, ευφάνταστα και ποιητικά. Με το κόκκινο του πάθους, το φθορίζον ροζ, το πράσινο του μήλου, το μπλε του ουρανού ή, ακόμα, με το μαύρο της οργής… Με τις βαλβίδες των σπρέι και τους μαρκαδόρους σας! Όλοι με τα σπρέι σας σας! Όλοι με τα δοχεία σας! Μην ξεχνάτε όμως και τους κάδους κόλλας χωρίς σβόλους και τις όμορφες αφίσες εναντίον του Κεφαλαίου και του κράτους του, καλά κολλημένες στις γωνίες.

Ωστόσο, όπως μας μετέφεραν οι σύντροφοί μας οι τοίχοι των φυλακών, είναι αυτονόητο ότι τίποτα δεν θα μας χαροποιούσε περισσότερο από το να δούμε κάποιους από μας να εξαφανίζονται πραγματικά υπό τα χτυπήματα της εξέγερσης. Έτσι, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ, καθώς και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΜΑΛΑΚΩΔΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, καλούν στην απλή καταστροφή τους. Για έναν κόσμο χωρίς κράτος και σύνορα, χωρίς εκμετάλλευση και κυριαρχία.

Με τις βαλβίδες των σπρέι και τους μαρκαδόρους σας!

Όλοι με τα σπρέι σας!
Όλοι με τα δοχεία σας! Γκρεμίστε μας!
Λευτεριά σε όλους τους φυλακισμένους.
Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους όλων των χωρών.

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Τοίχων

Υπογραφές : Le Front de Libération de Fumigènes (FLF), L’Internationale Pétaradante (IP), le Groupe des Furieuses Banderoles (GFB), la Fédération des Clous Tordus (FCT), les collectifs Saines Occupations et Occup’n’Trash, l’Association des Serrures Engluées (ASE), l’Association Internationale des Caillasses sur les Flics (AICF), le Mouvement pour les Manifs Sauvages (MMS)…

Το κάλεσμα στα γαλλικά: juralibertaire

Μετά τις συλλήψεις, γράφτηκαν και άλλα συνθήματα. Στις 16 Ιανουαρίου στο Μοντρέιλ, στο Μπανιολέ και στο Παρίσι διαβάζουμε στους τοίχους:

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΓΚΡΕΜΠ»

«ΕΙΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ»

«Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

«ΣΤΟ ΜΑΓΚΡΕΜΠ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΖΗΤΩ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ»

«ΚΑΤΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ»

«ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ»

«ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΓΚΡΕΜΠ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ»

«ΑΣ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ»

«Επανάσταση είναι η ανατροπή του καθεστώτος και η διατάραξη των κοινωνικών σχέσεων»

Πηγή: actforfreedomnow

Σύντομη δημόσια ανακοίνωση για τις συλλήψεις

Ελευθερία!

Τις τελευταίες εβδομάδες στην Αλγερία και στην Τυνησία εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους ενάντια στις επιβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές.

Τώρα, που η δημοκρατία «αποκαταστάθηκε» στη Τυνησία, οι ίδιοι δολοφόνοι της αστυνομίας υποτίθεται  ότι προστατεύτουν την «ελευθερία» αυτήν, η οποία  οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποχώρηση του Μπεν Άλι.
Όμως, ποιο είναι το πραγματικό νόημα της Επιστροφής στην Κανονικότητα, όταν αυτή τελεί υπό την αιγίδα ακόμα περισσότερων αφεντικών της δημοκρατίας; Για αυτή την «ελευθερία» άραγε φωνάζουν εκατοντάδες διαδηλωτές;
Η ελευθερία είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνίζεται κανείς, όπως τα συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους «Αλγερία-Τυνησία/ Εξέγερση», «Ζήτω η αναρχία» (απόλυτη ελευθερία, καμία εξουσία), για τα οποία η Καμίλ, ο Νταν και ο Όλιβερ συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στις 14 Γενάρη. Το όνειρο που τους θρέφει ξεπερνάει τα σχέδια αυτών που αποφασίζουν για αυτόν τον κόσμο. Η Καμίλ τελικά αποφυλακίστηκε στις 19 Γενάρη και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, φυλακίστηκε ακόμη ένας σύντροφος, ο Φρανσουά, με την κατηγορία ότι δραστηριοποιείται έντονα στον αγώνα αλληλεγγύης κάποιων παράνομων μεταναστών. Κάποιοι άλλοι κατηγορούνται για τον εμπρησμό του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Βενσάν. Οι φυλακές αυτές κάηκαν τον Ιούνιο του 2008 και το κράτος τις ξανάνοιξε, ενώ θα έπρεπε να γίνουν φυλακή για κάθε μπάσταρδο υπηρέτη του. Ένα από τα συνθήματα στον αγώνα αυτόν ήταν: Ελευθερία σε όλους, νόμιμους και παράνομους!

Το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή ή σε κάποιο κέντρο κράτησης δεν μας κάνει ελεύθερους από την καθημερινή πίεση που μας οδηγεί να ζούμε έγκλειστοι στα σπίτια μας, τους μπάτσους που μας εμποδίζουν να ζούμε, το φόβο που προκαλεί μιζέρια, τους δασκάλους που εκπαιδεύουν και ταπεινώνουν τα παιδιά και όλες τις αρρωστημένες σχέσεις που κυβερνούν τη ζωή μας. Όχι, ακόμα και έξω από τα κελιά δεν είμαστε ελεύθεροι.

Θα μπορούσαμε να ζήσουμε ελεύθεροι από το Παρίσι και την Τύνιδα μέχρι τα Τίρανα και τη Σεούλ. Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, χωρίς να μας κρίνουν και να μας ταπεινώνουν, να μας συλλαμβάνουν, να μας φακελώνουν, να μας προκαλούν και να μας αποκλείουν.

Και αν η καταστολή μεγαλώνει, σε όλα τα επίπεδα, και στις δυο πλευρές της Μεσογείου (βλ. φυλακές και πραγματικά πυρά) δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει να φωνάξουμε: Λευτεριά σε όλους! Παντού στον κόσμο! Σε νόμιμους και παράνομους!

Πηγή: polisson / το κείμενο στα γαλλικά cettesemaine