Το φοιτητικό και κοινωνικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής στο Πουέρτο Ρίκο ξεπήδησε με αφορμή την επιβολή από τη Διοίκηση του πανεπιστημίου και την κυβέρνηση της χώρας διδάκτρων ύψους 800 δολαρίων . Όμως οι ταραχές είχαν αρχίσει από τον περασμένο Απρίλη του 2010 με μία δίμηνη αποχή από τα μαθήματα από τις 21/4 ως τις 21/6. Εκεί μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός (αυτο)οργανωμένου κινήματος. Τότε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές είχε ξεκινήσει την προώθηση ενός σχεδίου που ονομάστηκε «ανοιχτό πανεπιστήμιο». Άρχισαν να γκρεμίζουν όλες τις πόρτες και πύλες εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου, τοποθετώντας μπάτσους και σεκιουριτάδες στα σημεία αυτά, οι οποίοι ζητούσαν απ’ όποιον ήθελε να εισέλθει στο χώρο του πανεπιστημίου ταυτότητα ή κάποιο έγγραφο που να έχει φωτογραφία. Παράλληλα, υψώθηκε ένας τεράστιος μεταλλικός τοίχος στο Βοτανικό Κήπο της πανεπιστημιούπολης, γύρω από το κτίριο της Διοίκησης του πανεπιστημίου.
Τον περασμένο Δεκέμβρη μία 48ωρη αποχή των φοιτητών σε όλες τις σχολές του πανεπιστημίου το Κράτος κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς του, επίσημους και παρακρατικούς και έστειλε ασφαλίτες με πολιτικά μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Αυτοί οι παρακρατικοί, μαζί με τους ίδιους τους φύλακες της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του χώρου του πανεπιστημίου (βλ φωτογραφία), μπήκαν στο πανεπιστήμιο κουκουλωμένοι και προκάλεσαν ζημιές σε πολλούς χώρους. Αυτό ήταν το πρόσχημα για να επέμβει η αστυνομία. Παρότι η κινητοποίηση των φοιτητών είχε καλεστεί για τις 14 Φεβρουαρίου, τα γεγονότα αυτά την επίσπευσαν. Μέχρι και σήμερα η πανεπιστημιούπολη είναι σε «κατάσταση πολιορκίας». Το ελευθεριακό μπλογκ semillaslibertarias.blogspot.com αναφέρει ότι οι δυνάμεις καταστολής μαζί με το FBI εισέβαλαν στο χώρο του πανεπιστημίου και έστησαν το κέντρο των επιχειρήσεων τους στο κτίριο της Σχολής Φυσικών Επιστημών!
Στις 20 Δεκεμβρίου έγιναν οι μαζικότερες και βιαιότερες συλλήψεις φοιτητών. Η αστυνομία, συνέλαβε εκατοντάδες νέους, τους χτύπησε ανελέητα τόσο πριν όσο και μετά τη σύλληψή τους και τους άφησε χωρίς ιατρική φροντίδα για πολλές ώρες. Πολλοί από τους φοιτητές είχαν σπασμένα μέλη και άλλοι αιμορραγούσαν για ώρες. Και όλα αυτά ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου η πρύτανης ενός τομέα του πανεπιστημίου εξέδωσε μία εγκύκλιο, η οποία τις επόμενες ημέρες υιοθετήθηκε και από άλλους πρυτάνεις. Σύμφωνα με τη φασιστική αυτή εγκύκλιο, «απαγορεύονται τα φεστιβάλ, οι πικετοφορίες, οι πορείες, οι συνελεύσεις και οποιεσδήποτε δραστηριότητες μαζικής συμμετοχής για διάστημα 30 ημερών»! Σε συμπλήρωμα αυτής της εγκυκλίου, η τοπική αστυνομία όρισε «χώρους ελεύθερης δημόσιας έκφρασης» εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, τοποθετώντας πανό που οριοθετούσαν τους χώρους αυτούς! Αυτά είναι ενδεικτικά του ολοκληρωτικού μοντέλου που έχουν στα αρρωστημένα μυαλά τους οι απανταχού εξουσιαστές.
Από την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου που επανατροφοδοτήθηκαν οι μαζικές πράξεις πολιτικής ανυπακοής στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο (UPR) , διακόσιοι φοιτητές έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες είναι μέρος της απεργίας (αποχής) των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές δεν αποδέχονται την επιβολή από την κυβέρνηση διδάκτρων που φτάνουν τα 800 δολάρια το χρόνο, αλλά και την αστυνομική κατοχή του πανεπιστημίου. Μέχρι τώρα, οι φοιτητές πλήρωναν στο Πανεπιστήμιο 49 δολάρια ανά μάθημα. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με καταλήψεις και καθιστικές διαμαρτυρίες στους γύρω δρόμους του πανεπιστημίου, πορείες στο κοινοβούλιο της χώρας και άλλες δράσεις πολιτικής ανυπακοής, όπως οι ίδιοι τις ονομάζουν. Η αστυνομία απάντησε με αποκλεισμό και στρατιωτικοποίηση της πανεπιστημιούπολης, βία, συλλήψεις και απαράδεκτη σεξιστική μεταχείριση φοιτητριών από αστυνομικούς.
Σε πολλά μέσα αντιπληροφόρησης αποκαλύπτονται οι «επιστημονικές» μέθοδοι βασανισμού της αστυνομίας, η οποία όπως και η αιγυπτιακή και πολλές άλλες ανά την υφήλιο, στέλνει τα στελέχη της για εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Κατά τη σύλληψη, αλλά και μετά από αυτήν, εφαρμόζεται η τακτική των «σημείων πίεσης». Σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ασκείται αφόρητη πίεση, έτσι ώστε να προκληθεί παράλυση όλου του σώματος(βλ. βίντεο πιο κάτω).
Στις 21 Ιανουαρίου μία ομάδα φοιτητών διέκοψε το λόγο του πρωθυπουργού στην Νομική Σχολή της πόλης Βαλιαδολίδ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας στη διαδήλωση της 19ης Ιανουαρίου. Στην παρέμβαση μοιράστηκε ένα κείμενο αντιπληροφόρησης πάνω στη σημερινή κατάσταση στη χώρα, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων που επιτρέπει ο λεγόμενος Νόμος 7, τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, τις 91 δολοφονίες αγωνιζόμενων ανθρώπων μέσα στο 2010 και την αντίθεσή τους στο καθεστώς προτεκτοράτου των ΗΠΑ που έχει το Πουέρτο Ρίκο.
Σε κείμενο δημοσιευμένο στο praxislibertaria.wordpress.com διαβάζουμε:
Δεν είναι μόνο οι φοιτητές αυτοί που πλήττονται από την καταστολή. Δημοσιογράφοι που μεταδίδουν ειδήσεις σχετικές με την υπόθεση αυτή, έχουν γίνει κι αυτοί στόχος της αστυνομίας. Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ο διευθυντής του Radio Huelga (Ράδιο Απεργία), Ρικάρντο Oλιβέρο Λόρα, συνελήφθη ενώ πραγματοποιούσε την δημοσιογραφική κάλυψη μιας από τις πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Εκτός από αυτόν, κι άλλοι δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία. “Είναι καιρός να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στις προθέσεις του Κράτους να περιστείλει το δικαίωμα πρόσβασης όλων μας στην πληροφόρηση και στην ελευθερία του Τύπου”, δήλωσε η συλλογικότητα Radio Huelga, προς υπεράσπιση του Ρικάρντο Ολιβέρα Λόρα.
Και η Λατινοαμερικανική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FELAP) τοποθετήθηκε για τη σύλληψη και κατήγγειλε τις
ενέργειες της αστυνομίας του Πουέρτο Ρίκο εναντίον των δημοσιογράφων. “Καταδικάζουμε με τον ίδιο τρόπο και τη σύλληψη του διευθυντή του Radio Huelga, Ρικάρντο Ολιβέρα Λόρα, ενόσω προσπαθούσε να δώσει πληροφόρηση για τα γεγονότα αυτής της Τρίτης,” δήλωσαν. Για τη συλλογικότητα του Radio Huelga, η σύλληψη του δημοσιογράφου αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του Τύπου που έχουν όλοι οι πολίτες, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμά μας”. Η ραδιοφωνική συλλογικότητα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει από την πλευρά της αστυνομίας μία «εμφανής δίωξη» ενάντια σε δημοσιογράφους “η οποία μέχρι τώρα περιλαμβάνει πολυάριθμες απειλές, επιθέσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας”. Η λύση που βρέθηκε από τους φοιτητές που κάνουν αποχή από τα μαθήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις σπουδές τους, ήταν να αρχίσουν την πληρωμή των διδάκτρων στη νέα τιμή των 800 δολαρίων, επειδή η διοίκηση του Πανεπιστημίου προειδοποίησε ότι για τους φοιτητές τους οποίους δεν θα καταβάλλουν τουλάχιστον την πρώτη μηνιαία δόση πριν από τις 19 Ιανουαρίου, θα ακυρωθεί η εγγραφή τους.
Περισσότεροι από 51 χιλιάδες φοιτητές, δηλαδή το 94% του συνόλου των φοιτητών που έχουν προεγγραφεί, κατέθεσαν τα νέα δίδακτρα. Ωστόσο, το αδιέξοδο συνεχίζεται. Σύμφωνα με την φοιτήτρια της Νομικής και εκπρόσωπο των Φοιτητών στην Επιτροπή Φοιτητικής Εκπροσώπησης Χιομάρα Κάρο, «οι φοιτητές έλαβαν αυτή την απόφαση επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν να είναι φοιτητές”. Όμως τόνισε ότι η αποχή συνεχίζεται.
Στις 19 Ιανουαρίου οι φοιτητές πραγματοποίησαν μια μεγάλη διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Η αστυνομία έκανε πρωτοφανή χρήση βίας και είχε σαφή σεξιστική μεταχείριση στις φοιτήτριες. Η «Ομάδα Κρούσης» της Αστυνομίας απάντησε στην διαδήλωση των μαθητών με ξυλοδαρμούς, πλαστικές σφαίρες και πολλές συλλήψεις. Οι μαθητές, με τη σειρά τους, προσπάθησαν να προστατευθούν τρέχοντας, ή σε ακραίες περιπτώσεις, ρίχνοντας νερό και πέτρες.
Aπό διάφορα τοπικά ή μη δίκτυα αντιπληροφόρησης συλλέγουμε την παρακάτω πληροφόρηση:
Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα συνδικάτα, ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για φασισμό, για μεθόδους που οδηγούν τη χώρα στον ολοκληρωτισμό και κάλεσαν τους πολίτες να μην παραμείνουν σιωπηλοί. Καθηγητές πανεπιστημίου έκαναν λόγο για αποκλεισμό περίπου 10.000 φοιτητών από το πανεπιστήμιο, εάν περνούσαν τα νέα αυξημένα δίδακτρα. Λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Φοιτητικής Εκπροσώπησης (CRE) ανακοίνωσε ότι διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος θα συνεχιστούν στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίο Πιέδρας την επόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, με περισσότερη δύναμη και περισσότερα αιτήματα.
“Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε και επέβαλλε μέτρα που έχουν οξύνει τη σύγκρουση ακόμα περισσότερο, και εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου», τόνισε η Χιομάρα Κάρο.
Οι φοιτητές τόνισαν ότι πήρε συγκεκριμένη μορφή η κύρια καταγγελία τους κατά τους τελευταίους μήνες, ότι τα δίδακτρα θα αποκλείσουν χιλιάδες φοιτητές και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου το είχε προβλέψει στους υπολογισμούς που είχε κάνει για τα έσοδα από τα νέα δίδακτρα. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της UPR επιβεβαίωσε ότι 10.151 μαθητές δεν έχουν εγγραφεί, ενώ είχαν αρχίσει τα μαθήματα σε 10 από τις 11 σχολές
«Επιστρέψαμε σε ένα σκηνικό στο Πανεπιστήμιο, πολύ πιο ζοφερό, λόγω των πρόσφατων πολιτικών της Κυβέρνησης που έθεσε σε « παύση »δεκάδες ακαδημαϊκά προγράμματα. Ακόμα δεν έχουμε δει τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Απέρριψαν την είσοδο φοιτητών από ανταλλαγές, κλείνοντας στην UPR τις πόρτες προς τη διεθνή κοινότητα, και σύντομα θα μειώσει περαιτέρω την ακαδημαϊκή προσφορά, ως συνέπεια της αύξησης των διδάκτρων, δήλωσε η Κόρα. Το άνοιγμα του πανεπιστημίου την επόμενη εβδομάδα θα θέσει τα θεμέλια για έναν αποφασιστικό διάλογο σχετικά με το παρόν και το μέλλον του πανεπιστημίου.
«Η διάλυση του Πανεπιστημίου δεν είναι πλέον ένας μύθος, είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να οργανωθεί και να απαιτήσει να της επιστραφούν τα κονδύλια για το Πανεπιστήμιο, να καταργηθούν τα δίδακτρα των 800 δολαρίων, να φύγει αμέσως τη Αστυνομία από Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, και να σταματήσουν αμέσως οι πειθαρχικές διαδικασίες”, δήλωσε η Κάμερον Σιντρόν, επίσης, εκπρόσωπος της CRE.
Οι φοιτητές έχουν καλέσει σε ένα συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Ακολουθεί μία περίληψη του άρθρου «Πανεπιστημιακή σύγκρουση ή Η Αντεπίθεση του Κράτους», δημοσιευμένο στο αναρχικό μπλογκ του Πουέρτο Ρίκο semillaslibertarias.blogspot.com
Ο αγώνας των φοιτητών του UPR που μποϊκοτάρουν την αστυνομική κατοχή του πανεπιστημίου, υπερβαίνει πια τα όρια του φοιτητικού αγώνα: εμπεριέχει το σπέρμα ενός αγώνα αντίστασης ενάντια στη χούντα και στον ολοκληρωτισμό που επιχειρεί να επιβάλλει. Οι φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στο μηχανισμό καταστολής ενός αστυνομικού κράτους, το οποίο επιχειρεί να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η μαφία λειτουργεί με μια απίστευτη ατιμωρησία. Δεν έχει σημασία εάν ο επόμενος κυβερνήτης θα είναι από το λαϊκό κόμμα, το σοσιαλιστικό ή το χριστιανικό. Από τη στιγμή που θα του εμπιστευτεί ο ρόλος του αρχηγού του Κράτους και έχοντας την αστυνομία και το στρατό δίπλα του, δε χρειάζεται να ικανοποιήσει το λαό παρά μόνο στο απαραίτητο για να τον ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια κάνοντας τον να πιστέψει το μεγάλο σύγχρονο ψέμα ότι το ο λαός ταυτίζεται με το Κράτος.
Το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο UPR ανήκει στο Κράτος, γι’ αυτό και δε διστάζει να καλέσει την αστυνομία να επέμβει και να επιβεβαιώσει αυτή του τη σχέση ιδιοκτησίας, η οποία βασίζεται στη βία. Σε συνθήκες ελευθερίας και ισότητας, το Πανεπιστήμιο θα ανήκε σε όσους το χρησιμοποιούν: φοιτητές και εργαζόμενους. Αυτοί είναι που το χρησιμοποιούν, το λειτουργούν και μετατρέπουν το χώρο του σε πανεπιστήμιο. Δε είναι απαραίτητο να περάσει το UPR στο λαό για να το υπερασπίσουμε από την κρατική καταπίεση.
Δεν πρόκειται για μία αντίσταση σε μία απλή αύξηση των διδάκτρων αλλά για υπονόμευση μιας εξαναγκαστικής και ιεραρχικής τάξης πραγμάτων που δεν αφήνει τους ανθρώπους να λειτουργούν ελεύθερα, που τους ποινικοποιεί για αποφάσεις που δεν έχουν πάρει (εκτός αν αποδέχονται το status quo). Αν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο(συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών) νοσταλγούν την ελευθερία, οφείλουν να μην φοιτούν/εργάζονται υπό συνθήκες αστυνομικής κατοχής. Αν αποτολμήσουν να υπερασπιστούν το πανεπιστήμιο, κάνοντας το δικό τους και δεν παραδοθούν, αναλαμβάνουν το κόστος και τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια πράξη. Οι ελευθεριακοί/αναρχικοί θα στηρίξουν έναν τέτοιο αγώνα.
praxislibertaria.wordpress.com, pr.indymedia.org,
No Comments “Πουέρτο Ρίκο: επεκτείνεται η φοιτητική πολιτική ανυπακοή, συνεχίζεται η αστυνομική κατοχή του πανεπιστημίου”