Αίγυπτος: Οι εργαζόμενοι παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους

Κάλεσμα της συντακτικής επιτροπής της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων

Την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, η συντακτική επιτροπή της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων εξέδωσε μία ανακοίνωση καλώντας τους Αιγύπτιους εργαζομένους να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό συνδικάτο και να ξεκινήσουν την οικοδόμηση δικών τους σωματείων.

Το κάλεσμα αυτό αποτελεί συνέχεια των μαζικών απεργιών των εργαζομένων, που έφτασαν να επηρεάσουν ακόμα και τα εργοστάσια οπλισμού, τσιμέντου, χάλυβα, βασικών τομέων της οικονομίας της Αιγύπτου. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που έχει αγνοηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ. Οι απεργίες των Αιγύπτιων εργαζομένων έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη νίκη του αιγυπτιακού λαού, με την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, μια πτώση που ήταν το άμεσο αποτέλεσμα του αγώνα του λαού, μαζί και των Αιγύπτιων εργαζομένων – ασχέτως αν η εξουσία αναζητά και άλλες διεξόδους για να διατηρηθεί το σύστημα, αφήνοντας τον Μουμπάρακ στη μοίρα του.

Συγκέντρωση απέναντι από την έδρα της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ETUF), προσκείμενης στον Μουμπάρακ

Τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, η συντακτική επιτροπή της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων, οργάνωσε συλλαλητήριο μπροστά από το κτήριο της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ETUF), απαιτώντας την ποινική δίωξη των διεφθαρμένων ηγετών της, οι οποίοι πλούτισαν έχοντας στα χέρια τους τα δικαιώματα των εργαζομένων και εναντιώθηκαν στην αιγυπτιακή επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, προσλαμβάνοντας επαγγελματίες δολοφόνους για να επιτεθούν στους επαναστάτες της πλατείας Ταχρίρ («Απελευθέρωσης»).

Στις 6 Φεβρουαρίου το CTUWS (Κέντρο Συμβουλευτικής-Νομικής Υποστήριξης Εργαζομένων, το οποίο στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας), καθώς και μια σειρά από επικεφαλής των εργαζομένων κατέθεσαν καταγγελία στο γενικό εισαγγελέα, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση της περιουσίας του πρόεδρου της ETUF Χουσεΐν Mεγκαουέρ, η οποία εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες. Δικηγόρος του CTUWS υπέβαλε έγγραφα που αποδείκνυαν τη σοβαρότητα της καταγγελίας και που έχουν οδηγήσει σε έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης.

Η απάντηση της ETUF ήταν η παρουσίαση μιας καταγγελίας κατά του CTUWS, απαιτώντας το κλείσιμο των εγκαταστάσεών του. Το κατηγόρησε ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια, ότι διασύρει τη νόμιμη συνδικαλιστική ένωση και ότι προωθεί την αστάθεια και τις απεργίες στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μπροστά από την έδρα της ETUF, με συμμετοχή τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων (του συνδικάτου RETA, τεχνικών υγείας, εκπροσώπων εργαζομένων από επιχειρήσεις των πόλεων Mαχάλα, Χελουάν, Ραμαντάν, Σαντάτ), κάποιοι πληρωμένοι εκτελεστές της ETUF έριξαν άδεια γυάλινα μπουκάλια εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τρεις εργαζόμενοι να τραυματιστούν. Οι δυνάμεις του στρατού εισήλθαν στα γραφεία της ΕTUF και συνέλαβαν τέσσερις από τους επαγγελματίες δολοφόνους. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι οι δολοφόνοι διατηρούν ακόμα σχέσεις με τον Χουσεΐν Mεγκαουέρ, τον πρόεδρο της ξεπουλημένης ETUF.

Ανακοίνωση της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων προς τους Αιγύπτιους εργαζομένους:

Τώρα που έχει πέσει η δημοκρατία του φόβου, του δεσποτισμού και της διαφθοράς, τώρα που η επανάσταση της 25ης Γενάρη έχει ανατρέψει το καθεστώς Μουμπάρακ, σε εμάς, τους εργαζομένους, έχει πέσει το βάρος να απαλλάξουμε τη χώρα από τα απομεινάρια του καθεστώτος και των υπηρετών του.

Ο μηχανισμός Ασφάλειας του κράτους επέβαλε ως πρόεδρο της ETUF τον Χουσεΐν Mεγκαουέρ και την κλίκα του, για να μιλήσουν εξ ονόματός μας για τις εκλογές νοθείας, που κηρύχτηκαν άκυρες από το διοικητικό δικαστήριο. Ξεπούλησαν τα συμφέροντά μας και πρόδωσαν το σκοπό μας. Ενέργησαν ως υπηρέτες των Αρχών και όλων των νόμων τους. Ανησύχησαν μονάχα για τα παράνομα κέρδη τους, τα οποία αυξάνονταν συνεχώς. Έγιναν εκατομμυριούχοι και ζούσαν σε βίλες και διαμερίσματα πολυτελείας, οδηγούσαν πολυτελή αυτοκίνητα. Τους προκαλούμε να αποκαλύψουν τις πηγές του πλούτου τους και να κάνουν μια δημόσια δήλωση σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση.

Σήμερα είναι η ημέρα της κρίσεως. Είναι η μέρα που αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματά τους εναντίον των εργαζομένων. Δε θα συνεχίσουμε να σιωπούμε γι’ αυτούς που έκλεψαν χρήματα από τους εργαζομένους και επωφελήθηκαν από το δημόσιο τομέα. Θα τους κυνηγήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Εξ ονόματος των μαρτύρων της επανάστασης, που έχυσαν το αίμα τους στρώνοντας το δρόμο προς την ελευθερία, κατά της οποίας ο Χουσεΐν Μεγκαουέρ και η συμμορία του συνωμότησαν, δημοσιεύοντας δηλώσεις ενάντια στην επανάσταση και προσλαμβάνοντας επαγγελματίες δολοφόνους για να επιτεθούν στους εξεγερμένους της πλατείας Ταχρίρ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους. Το πρώτο μας βήμα στο δρόμο προς την ελευθερία πρέπει να είναι η άμεση απόσυρση της κυβερνητικής ομοσπονδίας, η οποία έπεσε με την πτώση του καθεστώτος.

Στις 30 Γενάρη 2011 έγινε η ιδρυτική συνέλευση της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων. Σε αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι του ανεξάρτητου συνδικάτου της ένωσης συλλεκτών φόρου ακίνητης περιουσίας, το σωματείο των συνταξιούχων, το συνδικάτο τεχνικών στον κλάδο της υγείας, το ανεξάρτητο συνδικάτο καθηγητών, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων από τις πόλεις Mαχάλα, Χελουάν, Ραμαντάν και Σαντάτ. Οικοδομούμε σταδιακά τη νέα ανεξάρτητη συνδικαλιστική ομοσπονδία.

Σήμερα οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι είναι σε θέση να οικοδομήσουν τη δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση. Είναι σε θέση να την οικοδομήσουν ελεύθερα, ως ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση ικανή να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους.

Ας αρχίσουμε σήμερα, όχι αύριο. Ο δρόμος είναι σαφής. Πρέπει όλοι μας να αποχωρήσουμε από την κυβερνητική ομοσπονδία, που έπεσε με την πτώση του καθεστώτος. Ας απαιτήσουμε από οικονομικούς διαχειριστές να σταματήσουν να κάνουν υποχρεωτικές κρατήσεις από το μισθό μας για το (κυβερνητικό) συνδικάτο. Ας οικοδομήσουμε μαζί το ανεξάρτητο συνδικάτο μας και την ανεξάρτητη ομοσπονδία μας, μια ομοσπονδία οικοδομημένη σύμφωνα με τη βούληση των εργαζομένων που να δείχνει τη δύναμή μας.

Η συντακτική επιτροπή της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων, 13 Φλεβάρη 2011

Πηγή: www.cgtandalucia.org / Το κείμενο στα αραβικά, ισπανικά

Διαβάστε επίσης:

Η αναταραχή στον αραβικό κόσμο, Γενάρης-Φλεβάρης 2011

«Πώς να διαδηλώσετε έξυπνα» – Εγχειρίδιο της αιγυπτιακής εξέγερσης