Βέλγιο: Αποκλεισμός του κέντρου κράτησης μεταναστών 127bis

Στις 28 Απρίλη, το κέντρο κράτησης 127bis αποκλείστηκε από διαδηλωτές στις 5 το πρωί. Είκοσι πέντε περίπου άτομα απέκλεισαν την είσοδο καθώς αλυσοδέθηκαν στην περίφραξη και στις κύριες πόρτες. Η μέρα της δράσης δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς μία πτήση από το αεροδρόμιο του Melsbroek είχε οργανωθεί από τη Frontex (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Συνόρων) για την απέλαση 60 περίπου μεταναστών προερχόμενων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Γύρω στις 9.00 ειδική μονάδα της ομοσπονδιακής αστυνομίας έφτασε στο σημείο για να κόψει τις αλυσίδες, να άρει τον αποκλεισμό και να καταστείλει τη δράση. Κατά τη 13.30, 16-18 από τους ακτιβιστές παρέμεναν ακόμα υπό κράτηση στα αστυνομικά τμήματα του Steenokerzeel και του Zaventem μετά από προηγούμενη μακράς διάρκειας παραμονή στα βαν της αστυνομίας νωρίτερα το πρωί. Δε γνωρίζουμε ακόμα για τι τύπου συλλήψεις πρόκειται, καθότι οι αστυνομικοί υποδοχής του τμήματος του Steenokerzeel απαντούσαν τουλάχιστον αόριστα στις ερωτήσεις μας «αν οι διαδηλωτές κρατούνται εκεί» και «πότε θα αφεθούν ελεύθεροι». Το αεροπλάνο με το οποίο θα γινόταν η απέλαση των 60 Κονγκολέζων, προερχόμενων από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ε.Ε., πρέπει να απογειώθηκε όπως αναμενόταν το απόγευμα της 28 Απρίλη, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Melsbroek (δίπλα στο πολιτικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών), καθώς ένα λεωφορείο με 60 περίπου άτομα έφυγε από το 127bis γύρω στις 12.00, ενόσω οι ακτιβιστές παρέμεναν πάντα υπό κράτηση. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, των οποίων η παρουσία ήταν αισθητή το πρωί στο 127bis, «σοκαρίστηκαν» που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο σημείο όπου γινόταν η διαμαρτυρία και ο αποκλεισμός από τους ακτιβιστές…

Εδώ μπορείτε να ακούσετε και ένα 5λεπτο από τα πρωινά νέα των 8.00 του Πρώτου Καναλιού του βελγικού ραδιοφώνου, όπου σε σχετική συνέντευξη ο υπουργός Wathelet, υπεύθυνος του «θαυμάσιου» έργου των απελάσεων, «στριμώχνεται» αλλά εξακολουθεί να υπερασπίζεται το έργο του.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ FRONTEX
… και κουράγιο στους κρατούμενους ακτιβιστές του Steenokerzeel.

Ακολουθεί το κάλεσμα σε δράσεις ενάντια στη συντονισμένη από τη Frontex απέλαση 60 Κονγκολέζων:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ FRONTEX

Αυτή την Πέμπτη, 28 Απριλίου, 60 Κονγκολέζοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα απελαθούν αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες με πτήση «ασφαλείας». Είναι η πρώτη φορά μέσα στα επτά τελευταία χρόνια που το Βέλγιο ναυλώνει ένα τέτοιο αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό των αιτούντων ασύλου.

Η πτήση έχει οργανωθεί από τη FRONTEX, την ευρωπαϊκή υπηρεσία που συντονίζει τη συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και θέτει στη διάθεση των κρατών-μελών τον απαραίτητο μηχανισμό για την πραγματοποίηση «κοινών» απελάσεων. Έτσι, μέσα στο 2010 η FRONTEX διοργάνωσε 38 ομαδικές πτήσεις από την Ευρώπη προς την Κολομβία, τη Δημοκρατία του Ισημερινού, τη Γεωργία, το Ιράκ, το Μπουρούντι, τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Κόσοβο και την Ουκρανία. Από το Γενάρη έως το Μάρτη του 2011 πραγματοποιήθηκαν πτήσεις προς το Κόσοβο, το Κονγκό, τη Γεωργία, το Ιράκ και τη Νιγηρία.

Το Βέλγιο συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή την καθαρά αντιμεταναστευτική ευρωπαϊκή  πολιτική, καθώς όχι μόνο προβαίνει σε 20 περίπου απελάσεις καθημερινά, αλλά και συμμετέχει στην οργάνωση ομαδικών πτήσεων για την απέλαση «ατίθασων» μεταναστών. Μέσα στο 2010, 73 μετανάστες απελάθηκαν μέσω 13 πτήσεων «ασφαλείας»: 7 προς την Ελλάδα, 1 προς την Πολωνία, 3 προς τη Νιγηρία και το Καμερούν και 2 προς το Κονγκό.

Στις 28 Απρίλη το Βέλγιο θα ναυλώσει ένα airbus υπό την αιγίδα της FRONTEX, το οποίο θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Melsbroek με σκοπό την απέλαση 15 Κονγκολέζων, φυλακισμένων σε κέντρα κράτησης στο Βέλγιο, και 45 ακόμα που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Καλούμε σε χρήση κάθε μέσου διαμαρτυρίας προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή την πτήση ντροπής και να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας σ’ αυτές τις μεταναστευτικές πολιτικές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου του Zaventem Βρυξελλών την Τετάρτη, 27 Απρίλη, στις 17.00 μπροστά από τον πίνακα αναχωρήσεων/αφίξεων. (Για να φτάσετε στο αεροδρόμιο, τρένα αναχωρούν κάθε 20 λεπτά από σταθμούς των Βρυξελλών.)
Κατεβείτε μαζικά!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ FRONTEX!

Πηγές και βίντεο στα γαλλικά:

bxl.indymedia.org/articles/1480

bxl.indymedia.org/articles/1470

Βίντεο από τη διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο

Βίντεο από τον αποκλεισμό του κέντρου

Διαβάστε επίσης για το κέντρο κράτησης Vottem, Βέλγιο