Σετούμπαλ, Πορτογαλία: Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον αναρχικών διαδηλωτών την Πρωτομαγιά

Την 1η Μάη 2011 πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Σετούμπαλ στην Πορτογαλία, για δεύτερο χρόνο, αντικαπιταλιστική κι αντεξουσιαστική διαδήλωση στην οποία καλούσε η αναρχική κολεκτίβα Τέρρα Λίβρε. Στην πορεία των αναρχικών συντρόφων συμμετείχαν περίπου 150 άτομα από διάφορες συλλογικότητες και οργανώσεις, όπως η αναρχοσυνδικαλιστική ένωση της ΑΙΤ και η Αντιπολεμική Πλατφόρμα ενάντια στο ΝΑΤΟ (PAGAN), καθώς και μεμονωμένοι σύντροφοι.

Μετά τη λήξη της πορείας και ενώ οι αναρχικοί διαδηλωτές βρίσκονταν στην ιστορική εργατική γειτονιά της Φόντε Νόβα, όπου και κατέληξε η πορεία, ακολούθησε η απρόκλητη άγρια επίθεση των ένστολων φονιάδων του πορτογαλικού κράτους.

Η πορεία κινήθηκε ειρηνικά μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν αναρχικά συνθήματα και να μοιράζουν φυλλάδια στους πολίτες του Σετούμπαλ. Θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, που συχνά επευφήμησε την πορεία και άνοιξε διάλογο με τους διαδηλωτές διαβάζοντας τα κείμενα που μοιράζονταν. Η αστυνομία δεν έκανε την εμφάνισή της παρά μονάχα μετά τη λήξη της πορείας: Με το πρόσχημα της προσαγωγής ενός εκ των διαδηλωτών που δεν είχε μαζί του στοιχεία εξακρίβωσης, ξεκίνησε το μακάβριο έργο της. Γρήγορα οι δύο μπάτσοι που ζητούσαν να εξακριβώσουν τα στοιχεία του διαδηλωτή πλαισιώθηκαν από ένα βανάκι της αστυνομίας, απ’ όπου κατέβηκαν έξι ακόμα ένοπλοι και άρχισαν να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, αλλά και αληθινά πυρά στον αέρα.

Το κατασταλτικό σκηνικό είχε αρχίσει να στήνεται λίγο νωρίτερα, όταν οι μπάτσοι προσέγγισαν το αυτοκίνητο της μικροφωνικής απ’ όπου ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια. Αρχικά ζήτησαν να χαμηλώσει η μουσική και κατόπιν να μιλήσουν με τον «υπεύθυνο» της συγκέντρωσης.  Το πρώτο κύμα της επίθεσης με πλαστικές σφαίρες προκάλεσε τραυματισμούς σε πολλά άτομα, ενόσω προσέγγιζαν το σημείο και άλλα βανάκια της αστυνομίας. Οι μπάτσοι μες στη σύγχυση κατόρθωσαν να απομονώσουν τέσσερα άτομα, το διαδηλωτή χωρίς ταυτότητα και άλλους τρεις, που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Τους ξυλοκόπησαν άγρια, πυροβολώντας επιπλέον από πολύ κοντινή απόσταση (οι μαρτυρίες αναφέρουν τη χρήση κυνηγετικού όπλου) και ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο όσο βρίσκονταν πεσμένοι στο έδαφος.

Οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και αντεπιτέθηκαν εκτοξεύοντας βροχή από πέτρες και χρησιμοποιώντας ομπρέλες και τραπέζια από παρακείμενο εστιατόριο για να αμυνθούν στους πυροβολισμούς, κατορθώνοντας προσωρινά να απωθήσουν τους μπάτσους.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις οργανώθηκαν εκ νέου, δίστασαν όμως αυτήν τη φορά να εισβάλουν στη γειτονιά της Φόντε Νόβα φοβούμενοι γενικευμένη σύγκρουση με τους πολίτες του Σετούμπαλ, πολλοί εκ των οποίων αμύνθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών. Αντίθετα, οι μπάτσοι περίμεναν περιμετρικά της γειτονιάς τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα κανονικό κυνήγι των αναρχικών στους δρόμους της πόλης, σε καφετέριες και εστιατόρια, με δεκάδες ασφαλίτες, τζιπ και δίκυκλα να τρομοκρατούν και να επιτίθενται σε όποιον φαινόταν «ύποπτος», κάνοντας εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών. Από τους ασυρμάτους των μπάτσων ακούγονταν οι οδηγίες της «κυρίας» που διεύθυνε την κατασταλτική επιχείρηση για τον εντοπισμό όσων φορούσαν μαύρα ή είχαν περίεργη εμφάνιση.

Οι διαδηλωτές που προσήχθησαν μέσα σε καφετέριες ή στους δρόμους της πόλης ξυλοκοπήθηκαν μέσα στα βανάκια της αστυνομίας πριν μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα. Από τη μανία των μπάτσων δεν γλύτωσαν ούτε οι κάτοικοι που έτρεξαν προς υπεράσπιση των διαδηλωτών. Τα σημαδεμένα σώματα πολλών από αυτούς από τις ριπές των όπλων των μπάτσων το αποδεικνύουν.

Συνολικά οι προσαγωγές της μέρας ήταν τουλάχιστον 12, με όλους τους προσαχθέντες να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους, αλλά και μες στα κρατητήρια. Οι τραυματίες, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, φτάνουν τους 30. Αρκετοί από αυτούς έχουν υποστεί τραύματα στο λαιμό, στην πλάτη και στην κοιλιακή χώρα. Οι πιο πολλοί βοηθήθηκαν από κατοίκους του Σετούμπαλ και άλλους συντρόφους. Οι μπάτσοι, εκτός των άλλων, απαίτησαν από το νοσοκομείο να παραδώσει στη διάθεσή τους τα ονόματα των τραυματιών που διακομίστηκαν και ιδίως όσων έφεραν τραύματα από πλαστικές σφαίρες. Στον απολογισμό της δολοφονικής αυτής επίθεσης προστίθενται οι πέντε τουλάχιστον επιβεβαιωμένες ριπές αληθινών πυρών και ο άγριος ξυλοδαρμός του διαδηλωτή που φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες να είναι πεσμένος στο έδαφος.

Η δολοφονική απόπειρα εναντίον των συντρόφων μας στους δρόμους του Σετούμπαλ μας εξοργίζει και μας πεισμώνει ώστε να στήσουμε ακόμα περισσότερες γέφυρες αλληλεγγύης και αντίστασης ανάμεσα στα αγωνιζόμενα κινήματα.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ!
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ!

σύνθεση από άρθρα του pt.indymedia.org

No Comments “Σετούμπαλ, Πορτογαλία: Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον αναρχικών διαδηλωτών την Πρωτομαγιά”