Οι τελευταίες ώρες της Πομπηίας (Πρώτες σκέψεις από το Σύνταγμα σήμερα)

Σύνταγμα, Αθήνα, 15 Ιούνη 2011. Πώς να βάλει κανείς σε λόγια ό,τι ζήσαμε σε αυτή την πλατεία, κατά τη διάρκεια μιας μόνο μέρας;

Μια κοινωνία σε θεαματική αναταραχή· οι πιο ασυνήθεις των υπόπτων έχουν βγει τώρα στους δρόμους. Το Σύνταγμα ήταν το αναμενόμενο επίκεντρο της σημερινής προσπάθειας να μπλοκαριστεί το κοινοβούλιο, όπως είχε καλεστεί από τη λαϊκή συνέλευση της πλατείας. Ήταν επίσης ο κύριος κόμβος της γενικής απεργίας. Ανά στιγμές απέπνεε την αίσθηση κόσμων σε συμπαιγνία: η αφέλεια του πασιφισμού, η φετιχοποίηση της αντιβίας κατά των μπάτσων. Και γύρω από αυτήν τη συμπαιγνία μυριάδες άλλοι…

Σήμερα στο Σύνταγμα αγωνιστήκαμε εναντίον των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είχαν το θράσος να εμφανιστούν σε μια γενική απεργία. Είδαμε τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία στη νοτιοανατολική γωνιά της πλατείας (για ένα αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα), γεγονός που ακολουθήθηκε από μία αδιανόητη, αλλά μονάχα στιγμιαία «σκούπα» των χιλιάδων διαδηλωτών από την πλατεία. Οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν πάνω από σκηνές, ψεκάστηκαν σαν μυρμήγκια, ενόσω λιποθυμούσαν σε διάφορες μεριές.

Μόλις οι Δελτάδες αποπειράθηκαν να μπουν στο παιχνίδι, οι άνθρωποι είχαν ήδη μάθει τους κανόνες του παιχνιδιού – και τους απώθησαν μακριά. Δώδεκα ώρες σχεδόν αδιάκοπων ξυλοδαρμών, ρίψης δακρυγόνων, τρεξίματος, μαχών. Μέσα σε αυτές τις δώδεκα ώρες το Σύνταγμα συμπιέστηκε κι έδειξε ξεκάθαρα τα τυχαία σχήματα στα οποία οι δράσεις των ανθρώπων στριμώχνονται από την παρούσα κοινωνική τάξη. Μια κοινωνική τάξη που καταρρέει, μια Αρχή σε απώλεια, ανίκανη να διαχειριστεί πλέον το λαό της. Ένα καθεστώς που έχει πέσει εδώ και λίγο καιρό, και στηρίζεται μονάχα στην πλάνη μιας κατά φαντασίαν εθνικής ενότητας σε μια προσπάθεια να κατασκευάσει μιαν αλλαγή, να επιμηκύνει τις μέρες της.

Πώς θα μπορούσαμε να το χάψουμε αυτό; Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ήταν σήμερα έξω στους δρόμους της Αθήνας ήδη γνωρίζουν πως το Σύνταγμα ήταν μια καταιγίδα· απλώς περιμένουμε τον κεραυνό.

αγγλικό πρωτότυπο www.occupiedlondon.org/blog

Συνεχείς ενημερώσεις

No Comments “Οι τελευταίες ώρες της Πομπηίας (Πρώτες σκέψεις από το Σύνταγμα σήμερα)”