Μεγάλη Βρετανία: Καταστολή, εξώσεις και αντίσταση των καταλήψεων

Πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα, η καταστολή έχει έναν «παραδειγματικό χαρακτήρα». Σκοπό έχει να αποθαρρύνει οποιονδήποτε/οποιαδήποτε επιχειρεί να αντισταθεί και να αναζητήσει ριζοσπαστικές-ρεαλιστικές λύσεις για τη ζωή του/της. Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητη η ταξική και η κοινωνική αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεζόμενους. Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις στα συλλογικά προβλήματα. Η απάντηση είναι η συλλογική δράση.

Ακολουθούν τρεις περιπτώσεις καταλήψεων/στεγαστικών εγχειρημάτων στη Μεγάλη Βρετανία.

Η περίπτωση της Ντέιλ Φαρμ

Η επαπειλούμενη διαδικασία εκκένωσης της Ντέιλ Φαρμ (Dale Farm) πραγματοποιήθηκε παρά τις κινήσεις οργανωμένης αντίστασης και αλληλεγγύης που είχαν προηγηθεί. Τη Δευτέρα, 4 Ιούλη, οι Αρχές είχαν επιδώσει εντολή έξωσης σε περισσότερες από 90 οικογένειες της κοινότητας Ντέιλ Φαρμ, δίνοντας ως προθεσμία απομάκρυνσης από τα σπίτια τους (τα περισσότερα λυόμενα και τροχόσπιτα) τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, οπότε και προβλεπόταν αρχικά να ξεκινήσει η κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης και κατεδάφισης των χώρων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι (Ιρλανδοί ταξιδευτές, Ρομά) και αλληλέγγυοι είχαν απευθύνει επανειλημμένα καλέσματα για μόνιμη κατασκήνωση αντίστασης στην Ντέιλ Φαρμ, καθώς και για πανβρετανική διαδήλωση στις 10 Σεπτέμβρη αφού, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η επιχείρηση εκκένωσης είχε ανασταλεί για τις 19 Σεπτέμβρη. Τελικά έλαβε χώρα ένα μήνα μετά, στις 19 Οκτώβρη.

Η εισβολή των μπάτσων (που έγινε από τον πίσω φράχτη) ξεκίνησε τα χαράματα, κατά τις 7 π.μ., και υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν από την πρώτη κιόλας μέρα πολλοί τραυματίες – άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα με την εισβολή, οι Αρχές έκοψαν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Οι μπάτσοι μαζί με τους δικαστικούς επιμελητές* μπούκαραν και άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο αδιακρίτως, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων όπλα τέιζερ (μηχανήματα εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος). Επίσης, πολλοί από τους αλληλέγγυους υπέστησαν τραυματισμούς και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι αντιστεκόμενοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στην είσοδο του οικισμού για να αποτρέψουν την εισβολή. Όμως, τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στις εισόδους, αλλά και εντός του οικισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού δεν είχε συνυπολογιστεί το σχέδιο εκκένωσης από την πίσω πόρτα.

Βίντεο καθεστωτικών μέσων

φωτογραφίες: 1, 2

Η Κάθλην ΜακΚάρθυ, κάτοικος της Ντέιλ Φαρμ, σχολίασε: «Η θύμηση της Ντέιλ Φαρμ θα είναι βάρος για την Αγγλία για πολλά χρόνια. Μας πέταξαν βίαια έξω από τα μοναδικά σπίτια που έχουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Όλη η κοινότητά μας διαλύθηκε από το Συμβούλιο του Μπάζιλντον και τους πολιτικούς της κυβέρνησης».

Η Νάταλι Φοξ, υποστηρίκτρια των κατοίκων, ανέφερε: «Η κοινότητα των Ιρλανδών ταξιδευτών έχει ποινικοποιηθεί. Όταν ταξίδευαν τους έχριζαν παρανόμους, αλλά δεν τους επέτρεπαν και να εγκατασταθούν κάπου. Αν οι οικογένειες των ταξιδευτών δεν μπορούν να φτιάξουν ένα σπίτι σε μία πρώην μάντρα, τότε πού θα τους επιτραπεί να ζήσουν;»

Μπορούμε να εκλάβουμε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας εκκένωση εντός του πλαισίου του νέου νόμου ποινικοποίησης των καταλήψεων που προωθεί με λύσσα η βρετανική κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις (από αυτές που κάνουν τα δικαιώματα του ανθρώπου λάστιχο) αρκούνται στο να καταγράψουν την εκκένωση της Ντέιλ Φαρμ ως απάνθρωπη και παράνομη. Το Κράτος παρανομεί; Κάπως οξύμωρο… Εξαρχής η κρατική τρομοκρατία είχε συμμάχους μες στα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήριζαν τα σπίτια των Ιρλανδών ταξιδευτών ως παράνομα. Η βιαιότητα των μπάτσων έγινε άμυνα (!) απ’ τις συντηρητικές φυλλάδες, που έσπευσαν να υπεραμυνθούν των επιλογών της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, παρά την ανελέητη δυσφήμηση από τα καθεστωτικά μέσα, επενδυμένη πάντοτε με «ανθρωπιστικό ενδιαφέρον», οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι είχαν στενή επαφή με τον Τύπο και τα κανάλια, επιμένοντας μέχρι τέλους στην τακτική του πασιφισμού και της νομιμότητας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα γεγονότα στην Ντέιλ Φαρμ αποτελούν προειδοποίηση όχι μόνο για τους ταξιδευτές, οι οποίοι στερούνται βασικά νομικά δικαιώματα έτσι κι αλλιώς, αλλά για όλους όσους διεκδικούν μια στέγη. Όπως ανέφεραν κι ορισμένοι κάτοικοι: Σήμερα ήρθαν για τους ταξιδευτές, αύριο θα έρθουν για σας.

Χριστιανή κάτοικος στα αποκαΐδια, κατά την εκκένωση

Η περίπτωση της κατάληψης Factory στο Μπρίστολ

Μεσούσης της συζήτησης στη βρετανική βουλή για την ποινικοποίηση των καταλήψεων, οι απειλές εξώσεων άρχισαν να πληθαίνουν. Η Factory στο Μπρίστολ (Factory Squat), της οποίας οι καταληψίες υιοθέτησαν μια διαφορετική, αδιαμεσολάβητη στάση αγώνα, αυτήν της άρνησης και μη αναγνώρισης των «νόμιμων» απειλών του κράτους είχε ανάλογη κατάληξη. Συγκεκριμένα, στις 26 Οκτώβρη η Factory έλαβε δικαστική εντολή για άμεση κατάσχεση του κτηρίου. Οι καταληψίες αρνήθηκαν να παρευρεθούν στο δικαστήριο, δίνοντας τη δική τους απάντηση:

Στο δρόμο!

Δεν θα παρευρεθούμε στο δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, για την ακροαματική διαδικασία κατάσχεσης. Θα σας δούμε στους δρόμους.

Θα είμαστε πάντα ηττημένοι στα δικαστήριά τους, στις εκλογές τους, στους πολέμους τους, στις αίθουσες συσκέψεων των συμβουλίων τους και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους.

Οι μόνοι νικητές σε αυτό το σκηνικό είναι αυτοί που ήδη κατέχουν χρήμα και εξουσία.

Δεν πρόκειται να κερδίσουμε την ελευθερία μας πολεμώντας στις νοθευμένες μάχες του συστήματός τους.

Θα κερδίσουμε ενωμένοι, έξω από κι ενάντια σε αυτό το σύστημα, στους δρόμους, στις πλατείες, στους κατειλημμένους χώρους.

Να ετοιμαστούμε για την επίθεση της αστυνομίας και των δικαστικών επιμελητών στο εξής.

Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις.
Οι ελεύθεροι χώροι και οι καταλήψεις είναι η μόνη λύση. Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.
Κάθε επίθεση ενάντια σε καταλήψεις, αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας και αγωνιστές αποτελεί επίθεση εναντίον όλων μας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η κρατική καταστολή χτύπησε και πάλι τη Factory. Οι σύντροφοι έχουν πλέον εκδιωχθεί. Ακολουθεί η ανακοίνωση της 17ης Νοέμβρη 2011:

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε πως η κατάληψη Factory εκκενώθηκε απ’ την αστυνομία, τη δύναμη Δέλτα και τους δικαστικούς επιμελητές στις 6 το πρωί της 16ης Νοέμβρη.

Δυο άνδρες συνελήφθησαν. Ο ένας αφέθηκε όταν οι μπάτσοι κατάλαβαν πως δεν ήταν το άτομο που έψαχναν. Ο άλλος είναι έξω με εγγύηση μέχρι τον Γενάρη. Μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σπάσιμο παραθύρων στα απογευματινά γεγονότα του Αυγούστου. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι το λιγότερο σαθρά, κάνοντας αυτόν και το δικηγόρο του να αισιοδοξούν πως οι κατηγορίες θα καταρριφθούν τελικά. Τους υπόλοιπους κατοίκους απλά τους έβγαλαν στο δρόμο. Όλοι κι όλες είναι εντάξει. Ευχαριστούμε όποιον ήρθε το πρωί, αυτούς που βοήθησαν τον κόσμο να βρει κάπου να μείνει και όλους όσους βοήθησαν στις εργασίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η σημαία δεν κυματίζει πια στην οροφή, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει».

Η περίπτωση δύο καταλήψεων στο Χάκνεϋ

Το κράτος είχε προγραμματίσει για τις 4 Νοέμβρη δύο ακόμη εκκενώσεις καταλήψεων στο Χάκνεϋ, προάστιο του βόρειου Λονδίνου, εγχειρήματα που εξακολουθούν να υφίστανται κυρίως χάρη στην αντίσταση των καταληψιών και αλληλέγγυων με άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις. Η παρουσία αλληλέγγυων από την κατάληψη Orange Fence («Πορτοκαλής Φράχτης») υπήρξε καταλυτική.

Ακολουθεί κείμενο παρέμβασης:

«Το πρωί της Παρασκευής, 4 Νοέμβρη, βγήκαμε στους δρόμους για να αντισταθούμε στην επικείμενη έξωση στα δύο κατειλημμένα σπίτια στην περιοχή του Χάκνεϋ. Ακολούθησε μια επιτυχημένη πορεία αντίστασης, η οποία κινήθηκε μέσα στη γειτονιά και κατέληξε στο δημαρχείο του Χάκνεϋ και στις τοπικές αλυσίδες σουπερμάρκετ Tesco, επισημαίνοντας το ρόλο τους στις εξώσεις αυτές.

Η πρώτη μας στάση ήταν στην κατάληψη της οδού 320 Well Street όπου παρευρίσκονταν δικαστικοί υπάλληλοι εκτελώντας απόφαση έξωσης για λογαριασμό της εκκλησίας, η οποία μέσω μιας κοινοπραξίας ισχυρίζεται ότι ενεργεί προς το συμφέρον “των φτωχών της περιοχής”. Οι πληρεξούσιοι της κοινοπραξίας στήριξαν τους φτωχούς της περιοχής αυξάνοντας τα ενοίκια κατά 200%, και εκδίωξαν μικρομαγαζάτορες και ενοικιαστές υπό το δόγμα της ασφάλειας. Στο σημείο πρώτα έφτασαν οι απεσταλμένοι της μεσιτικής εταιρείας, οι οποίοι αμέσως ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος περίπου 50 ατόμων, δύο μικροφωνικές, αρκετά σκυλιά και πανό τα οποία έγραφαν “Αντισταθείτε στις Εξώσεις” και “Σπίτια όχι Φυλακές”. Οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι μεσίτες υποχρεώθηκαν σε φυγή και τελικά υποχώρησαν πίσω στα αυτοκίνητά τους.

Αμέσως μετά κινηθήκαμε στην κατάληψη της οδού 184 Mare Street, όπου η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco σχεδιάζει τη κατεδάφιση κτιρίων και προετοιμάζει τον δρόμο για την κατασκευή ακριβών διαμερισμάτων και ενός θεόρατου καταστήματος. Όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες και οι φιλανθρωπίες έχουν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής επέμβασης δικαστικών κλητήρων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχοντας αναγκαστεί να αλλάξουν τα σχέδια τους ήδη μια φορά, νωρίτερα την ίδια μέρα οδηγήθηκαν και πάλι πίσω στα αυτοκίνητά τους ηττημένοι.

Είχαμε αποσύρει το πανό και κινούμασταν πίσω στο δημαρχείο, όταν κλείσαμε τον δρόμο και τη διασταύρωση για να μπλοκάρουμε τη διέλευση μιας κλούβας μεταγωγών (της εταιρείας ταχυμεταφορών Serco). Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη κατάληψη της αίθουσας συμβουλίου, η οποία βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο ως διαμαρτυρία ενάντια στο Συμβούλιο του Χάκνεϋ και τον Οργανισμό Κατοικιών του Χάκνεϋ, που χρησιμοποιούν την έξωση ως όπλο ενάντια στους φτωχούς και στους καταπιεσμένους.

Οι ενέργειες αυτές έχουν επιπτώσεις στους ενοικιαστές, τους εγκατεστημένους σε προσωρινά καταλύματα, τους καταληψίες και ιδιαίτερα αυτούς που απειλούνται με εξώσεις-αντίποινα κατόπιν ταραχών. Σε τόπο διαμαρτυρίας επίσης μετατράπηκε η είσοδος του σουπερμάρκετ Tesco στην οδό Morning Lane ενάντια στα επεκτατικά τους σχέδια και την εμπλοκή τους στην επιχειρούμενη έξωση νωρίτερα το πρωί. Αποκλείσαμε και μπλοκάραμε για δεύτερη φορά το δρόμο σε μια κλούβα (αληθεύει ότι, όταν αρχίσεις να τις παρατηρείς, τότε καταλαβαίνεις πόσο πολλές είναι) με πανό και συνθήματα αλληλεγγύης προς αυτούς που βρίσκονταν εκεί μέσα».

Σχετικό βίντεο από την κατάληψη Orange Fence στο Χάκνεϋ

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί μήνυμα αλληλεγγύης από την Τσεχία στις καταλήψεις Factory και Orange Fence:

«Χθες προχωρήσαμε σε μια ελάχιστη ενέργεια στην Πράγα για να υποστηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στην ποινικοποίηση των καταλήψεων στη Μεγάλη Βρετανία και να στείλουμε την αγάπη μας και την αλληλεγγύη στους φίλους και συντρόφους μας στις καταλήψεις Orange Fence και Factory (Μπρίστολ). Αν και η προσπάθειά μας να καταλάβουμε την πρεσβεία απέτυχε, τουλάχιστον καταφέραμε να αποκλείσουμε την κεντρική είσοδο με το πανό μας και να μοιράσουμε κάποια κείμενα στα αγγλικά και στα τσέχικα. Το κείμενο που μοιράστηκε:

Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο κίνημα των Βρετανών καταληψιών, το οποίο σήμερα δέχεται ένα κύμα καταστολής και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το ποινικοποιήσει.

Την 1η Νοεμβρίου το βρετανικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα πρώτα μέτρα για την ποινικοποίηση των καταλήψεων, με τη ψήφιση άρθρου σύμφωνα με το οποίο η κατάληψη σε οικιστική περιοχή αποτελεί ποινικό αδίκημα, με φυλάκιση έως και 51 εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, αναρχικές καταλήψεις όπως η Factory στο Μπρίστολ και η Orange Fence στο Λονδίνο βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς εκδίωξης κι αυτήν τη στιγμή αγωνίζονται ενάντια σε αυτή την αδικία.

Θα είμαστε πάντα ηττημένοι στα δικαστήριά τους, στις εκλογές τους, στους πολέμους τους, στις αίθουσες συσκέψεων των συμβουλίων τους και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους. Οι μόνοι νικητές σε αυτό το σκηνικό είναι αυτοί που ήδη κατέχουν χρήμα και εξουσία. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε την ελευθερία μας πολεμώντας στις νοθευμένες μάχες του συστήματός τους. Θα κερδίσουμε ενωμένοι, έξω από κι ενάντια σε αυτό το σύστημα, στους δρόμους, στις πλατείες, στους κατειλημμένους χώρους.

Η ποινικοποίηση των καταλήψεων δε σημαίνει το τέλος των αυτόνομων χώρων. Δεν θα πνίξει την επιθυμία μας για αυτοοργάνωση και ούτε θα σταματήσει τις ενέργειες μας για την απελευθέρωση σπιτιών από την καπιταλιστική μηχανή.

Θέλουμε και χρειαζόμαστε σπίτια, και όχι εμπορικά κέντρα, τράπεζες και πολυτελή ξενοδοχεία. Εδώ, στη Τσεχία, στη Μεγάλη Βρετανία και οπουδήποτε αλλού».

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

* Απόδοση των bailiffs, δικαστικών υπαλλήλων που τηρούν την τάξη στο ακροατήριο, διενεργούν κατασχέσεις, εξώσεις και άλλες πράξεις εκτέλεσης, κοινοποιούν στην πράξη τα δικαστικά έγγραφα, αλλά ενεργούν επίσης ως δικαστική αστυνομία αναλαμβάνοντας καθήκοντα δημόσιας κατασταλτικής αρχής.

Πηγές/Περισσότερες πληροφορίες:
act for freedom now, london.idymedia, indymedia.org.uk, free factory
Βλ. ενημερώσεις καταλήψεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου εδώ