Σαν Χουάν, Φιλιππίνες: Λαϊκή αντίσταση ενάντια στις κατεδαφίσεις και στις εξώσεις

Στις 6 Δεκέμβρη 2011, οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς του Κορασόν ντε Χεζούς, στο Σαν Χουάν των Φιλιππίνων, έλαβαν ένα ειδοποιητήριο έξωσης από τις Αρχές της πόλης. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι την 11η Γενάρη 2012, αλλά σχεδόν κανείς τους δεν δέχτηκε να το κάνει. Στην περιοχή του Σαν Χουάν, περίπου 2000 σπίτια απειλούνται από τις επιχειρήσεις κατεδάφισης και παρά την λαϊκή αντίσταση από τον Ιούνη του 2010, οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους έχουν κατεδαφίσει, σε ενάμιση χρόνο, 400 καταλύματα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει στην περιοχή ένα νέο Δημαρχείο, ένα κυβερνητικό κέντρο και εμπορικά πολυκαταστήματα, αλλά ξέρει ότι αυτό δεν θα περάσει χωρίς αντίσταση. Στις 11 Γενάρη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από πυροσβέστες και υπαλλήλους που έχουν αναλάβει το βρόμικο έργο της κατεδάφισης, επιχείρησαν να εισβάλλουν στη γειτονιά και να την εκκενώσουν. Οι κάτοικοι ύψωσαν οδοφράγματα και αντιμετώπισαν τους σκύλους της εξουσίας με πέτρες, ξύλα και μολότοφ. Μετά από ώρες άγριων οδομαχιών, οι μπάτσοι τελικά υποχώρησαν.

Οι κάτοικοι του Κορασόν ντε Χεσούς αντιστάθηκαν σθεναρά, αλλά οι μπουλντόζες κατεδάφισαν ένα τμήμα της γειτονιάς και οι μπάτσοι συνέλαβαν τουλάχιστον 18 άτομα κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής τους επιχείρησης. Αργότερα, 6 ακόμα άτομα συνελλήφθησαν, έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου είχε φτάσει η πορεία αλληλεγγύης που απαιτούσε την απελευθέρωση των συλληφθέντων της μέρας. Τελικά, κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά ακόμα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, ούτε για τον ακριβή αριθμό των συλλήψεων, ούτε για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Η πλειονότητα των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους την 11η Γενάρη, παρέμειναν στην γειτονιά, στήνοντας πρόχειρα καταλύματα, με την απόφαση να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Από την Παραγουάη ως τις Φιλιππίνες τα κράτη δολοφονούν τους λαούς!
Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα ανάμεσα στους καταπιεζόμενους!

πηγή