Σεβίλλη, Ανδαλουσία: Δράσεις αλληλεγγύης με τον αγώνα των κρατουμένων

Στα πλαίσια της εβδομάδας αλληλεγγύης με τον αγώνα των κρατουμένων (30 Γενάρη ως 5 Φλεβάρη), σε όλη την ισπανική επικράτεια, πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων, με βασικό σύνθημα «ΦΥΛΑΚΗ=ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ».
Τα ξημερώματα της Τρίτης, 31 Γενάρη 2012, κρεμάστηκαν 10 πανό σε διαφορετικές αερογέφυρες στους βασικούς αυτοκινητόδρομους εισόδου στην πόλη της Σεβίλλης, ενώ την Τετάρτη, 1η Φλεβάρη 2012, ομάδα συντρόφων διακόσμησε 400 περίπου ποδήλατα της Sebici (υπηρεσία δημόσιων ποδηλάτων) επικολλώντας τους αυτοκόλλητα με το σύνθημα της καμπάνιας και με την φράση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».
Την Πέμπτη, 2 Φλεβάρη, στην Πλάθα ντε λα Ενκαρναθιόν, και ενώ ήταν σε εξέλιξη μια συγκέντρωση αλληλεγγύης με τον αγώνα των κρατουμένων, ομάδα συντρόφων κρέμασε ένα μεγάλο πανό από την κορυφή του κτηρίου Λας Σέτας, πετώντας ταυτόχρονα δεκάδες τρικάκια.
Αυτή την στιγμή περισσότεροι από 60 κρατούμενοι, διασκορπισμένοι σε 25 διαφορετικές φυλακές του ισπανικού κράτους, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δράσεις τους ενάντια στα καθημερινά βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, όσοι κρατούμενοι και κρατούμενες συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα, πραγματοποιούν μονοήμερες απεργίες πείνας κάθε 1η και 15η του μήνα και στέλνουν γράμματα καταγγελίας προς κάθε κατεύθυνση, προσπαθώντας να ακουστεί η φωνή τους πέρα από τα μπουντρούμια και τους τοίχους των φυλακών.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το 2011 τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν την ζωή τους μέσα στα κολαστήρια του ισπανικού κράτους, κυρίως λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και της υποχρεωτικής χορήγησης ψυχοφαρμάκων. Οι μεταγωγές κρατουμένων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους δικούς τους, η κακοποίηση, τα κελιά της απομόνωσης, η εσκεμμένη δικαστική κωλυσιεργία, η εργασιακή εκμετάλλευση, το ειδικό καθεστώς ελέγχου όσων θεωρούνται πιθανοί υποκινητές πράξεων αντίστασης (FIES), οι εξοντωτικές ποινές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια, το εμετικό πρόγραμμα των «μονάδων σεβασμού/módulos de respeto», στο οποίο οι έγκλειστοι εξανδραποδίζονται εκτελώντας τον ρόλο του δεσμοφύλακα, το σύστημα αξιολόγησης των κρατουμένων, μέσω του οποίου εκβιάζεται η πλήρης υποταγή προκειμένου να αποκτήσουν «σωφρονιστικά προνόμια», ο τηλεματικός έλεγχος… Αυτές είναι μερικές από τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι κάτω από το ζυγό της κοινωνίας των φυλακών στην Ισπανία.

Ο αγώνας των αξιοπρεπών κρατουμένων που υψώνουν την γροθιά τους μέσα από τα κλουβιά της δημοκρατίας, είτε στην Ισπανία, είτε στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τους βάζει στο στόχαστρο των βασανιστών της εξουσίας. Ξυλοδαρμοί, εκδικητικές μεταγωγές, απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας και παρακράτηση της αλληλογραφίας, απόρριψη αιτήσεων αποφυλάκισης κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας, πειθαρχικά και ένα σωρό ακόμα εγκληματικές πράξεις που στοχεύουν στο να σπάσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες και να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους. Σε αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να αφήσουμε τους συντρόφους μας μόνους αλλά να δείξουμε την πολύμορφη αλληλεγγύη μας και να αντεπιτεθούμε, μέχρι να γκρεμίσουμε μια για πάντα την κοινωνία των φυλακών.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ!
ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ!