Ιταλία: Ακτιβιστής του NO TAV τραυματίζεται σοβαρά κατά τη διάρκεια κατασταλτικής επιχείρησης της αστυνομίας

Το πρωί της 27ης Φλεβάρη, ισχυρές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης και κατεδάφισης του κέντρου αγώνα του κινήματος NO TAV, γνωστού και ως Baita Clarea, στην περιοχή της Μανταλένα ντι Κιομόντε. Ο Λούκα Αμπά [Luca Abbà] ακτιβιστής του κινήματος αντίστασης ενάντια στην κατασκευή της υπερταχείας TAV, άρχισε να σκαρφαλώνει σε έναν πύργο ηλεκτροδότησης, με στόχο να επιβραδύνει την κατασταλτική επιχείρηση των μπάτσων. Ένα από τα ένστολα καθάρματα της ιταλικής αστυνομίας ξεκίνησε να τον καταδιώκει ανεβαίνοντας και αυτός στον πυλώνα, χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας σε περίπτωση πτώσης. Ο Λούκα αφού επικοινώνησε πως δεν επρόκειτο να σταματήσει, συνέχισε να ανεβαίνει πιο ψηλά ώσπου μια δυνατή ηλεκτρική εκκένωση τον χτύπησε, εκσφενδονίζοντας το σώμα του αρκετά μέτρα μακριά (δες βίντεο 1, 2, 3).

Ο Λούκα παρέμεινε στο έδαφος περισσότερο από μισή ώρα χωρίς να του προσφερθεί ιατρική βοήθεια, ενώ η αστυνομία απαγόρευσε στους συντρόφους του να τον προσεγγίσουν. Ο σύντροφος μεταφέρθηκε τελικά, μετά από σχεδόν μια ώρα, με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Τορίνο, ενώ οι μπάτσοι συνέχισαν την κατασταλτική επιχείρηση σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Όπως ενημέρωσαν σύντροφοι του Λούκα από το νοσοκομείο, έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα και εγκαύματα, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φαρμακολογικό κώμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, παρά τον σοβαρό τραυματισμό, η ζωή του δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης καλέστηκαν άμεσα σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλη την Ιταλία. Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις για την εξέλιξη της υγείας του Λούκα Αμπά και για τον κλιμακούμενο αγώνα αντίστασης ενάντια στους ένστολους φονιάδες και τα καταστροφικά έργα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην Ιταλία.

Δύναμη και αλληλεγγύη στον Λούκα Αμπά!
Τσεκούρι και φωτιά στα κρατικά σκυλιά!

πηγές: 1, 2, 3, 4