Ιταλία, NO TAV: Πάρα πολλές οι συμπτώσεις…

Η 28η Φλεβάρη ήταν μια ασυνήθιστη ημέρα κουράγιου και αποφασιστικότητας του κινήματος NO TAV και αναπόφευκτα αυτό ενόχλησε μερικούς.

Γύρω στις 23:15 ή λίγο αργότερα, ο κόσμος που βρισκόταν στη συγκέντρωση άρχισε να τρέχει προς την κατοικημένη περιοχή απέναντι από τη διασταύρωση στο Τσιανόκο, γιατί κάποιος ενημέρωσε ότι ένα αυτοκίνητο, που ήταν παρκαρισμένο στον παράλληλο δρόμο με τις σιδηροδρομικές γραμμές, είχε πιάσει φωτιά. Όλοι θορυβήθηκαν και έγινε η σχετική κλήση στο 115, αριθμό έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής.

Ένα πυροσβεστικό όχημα έφτασε στο σημείο, και στη συνέχεια άλλο ένα. Το αυτοκίνητο που καιγόταν ανήκε σε έναν ακτιβιστή του κινήματος NO TAV. Η φωτιά εξαπλώθηκε και ένα ακόμα όχημα που βρισκόταν κοντά έπιασε φωτιά, ενώ τη στιγμή της πυροσβεστικής επέμβασης, ένα τρίτο αυτοκίνητο άρπαξε και αυτό, λόγω της έκλυσης θερμότητας.

Σύντομα ειπώθηκε ότι πρόκειται για ατύχημα, αλλά στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν αυτή η περίπτωση. Μία ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε σε παρακείμενη αποθήκη ξύλινων καυσίμων (πέλετ) στο κατάστημα πώλησης εργαλείων Sibille, όπου και παρενέβη ακόμα μία πυροσβεστική ομάδα.

Ένας τρίτος συναγερμός προστέθηκε στην αλληλουχία των γεγονότων. Ένας ακτιβιστής στην επιστροφή του από το Τορίνο παρατήρησε φλόγες ανάμεσα στα παρκαρισμένα φορτηγά στην εθνική οδό 25. Στην αρχή νόμισε απλά ότι κάποιοι φορτηγατζήδες ζεσταίνονταν δίπλα στα οχήματά τους, αλλά η φωτιά ήταν πολύ κοντά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και έτσι κατάλαβε πως δεν υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο. Σταμάτησε και τότε είδε τις φλόγες που έβγαιναν από τον μουσαμά ενός εκ των οχημάτων από τη μεριά των χωραφιών. Ξύπνησε τον οδηγό που κοιμόταν μέσα ανυποψίαστος και μαζί προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες. Ευτυχώς, τα κατάφεραν και ένα επερχόμενο πυροσβεστικό όχημα ασφάλισε την περιοχή. Στο μεταξύ, δύο περιπολικά των καραμπινιέρων έφτασαν στο σημείο του εμπρησμού για να συλλέξουν αναφορές και να βγάλουν τα πορίσματα της υπόθεσης.

Σε ορισμένους τραμπούκους αρέσουν τα παιχνιδάκια και έτσι προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους, σίγουροι ότι θα ξεφύγουν και θα φθείρουν ή θα τρομάξουν το κίνημα.

Σίγουρα, τα παραπάνω γεγονότα μας θύμισαν τους εμπρησμούς στις συγκεντρώσεις και στην καραβάνα του κινήματος NO TAV, το 2011, στην Μανταλένα.

Απόψε οι συμπτώσεις ήταν πάρα πολλές.

Πηγή