Ισπανία: Ενημέρωση από τη γενική απεργία της 29ης Μάρτη

Ενάντια στην επίθεση των πλουσίων και των πολιτικάντηδών τους: Αυτοάμυνα

Η γενική απεργία στην Ισπανία –η πρώτη που καλέστηκε μετά το 2010– ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Μάρτη. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις είχαν καλεστεί πικετοφορίες, που προηγούνταν των διαδηλώσεων (καλέστηκαν συνολικά 111 διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια), με στόχο να ενημερώσουν για την απεργία, να κλείσουν με άμεσες δράσεις τα καταστήματα που σκόπευαν να παραμείνουν ανοιχτά, να μπλοκάρουν την κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες των πόλεων και να αποτρέψουν τους απεργοσπάστες να πάνε στα πόστα τους. Ο στόχος της απεργίας ήταν διττός: να παραλύσει τόσο τη γραμμή παραγωγής, όσο και την κατανάλωση.

Έτσι, οι απεργοί καλούσαν ταυτόχρονα σε κλείσιμο όλων των υπηρεσιών, να μη δουλέψει κανείς (ή τουλάχιστον όσοι έχουν ακόμα δουλειά), αλλά και να αποτραπεί η κατανάλωση με κάθε κόστος, παύοντας αγορές, χρήση τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικού ρεύματος κ.τ.λ. όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, αρκετές φεμινιστικές ομάδες καλούσαν σε απεργία στον τομέα ημερήσιας φροντίδας, για να αναδείξουν αυτά τα ουσιώδη για τη διατήρηση της ζωής επαγγέλματα, που παραμένουν στο σκοτάδι του ιδιωτικού περιβάλλοντος κάθε σπιτιού, αλλά και τη σκλαβιά του νοικοκυριού.

Αν και η «Εργασιακή Μεταρρύθμιση» έχει ήδη ψηφιστεί από τις αρχές Φλεβάρη 2012, την Παρασκευή, 30 Μάρτη, εγκρίνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ή, με άλλα λόγια, το κράτος επιχειρεί να επιβάλει, ανάμεσα σε άλλα, ακόμα περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους, και να προχωρήσει σε δριμύτερες περικοπές στις κοινωνικές/δημόσιες δαπάνες, με τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας να πλήττονται περισσότερο. Οι νομοθετικές βαρβαρότητες, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επίθεσης ενάντια στους εργαζομένους στην Ισπανία, επηρεάζουν επίσης ιδιαίτερα τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Εν μέσω μιας προαποφασισμένης κρίσης του Κεφαλαίου, εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων και να αντισταθούν έμπρακτα στην υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν τεράστια από την αρχή των κινητοποιήσεων, αλλά αυτό δε φόβισε τον κόσμο να βγει έξω και να διαδηλώσει. Οι ομάδες και οι οργανώσεις που καλούσαν, βέβαια, δεν είχαν τους ίδιους σκοπούς, έτσι η αγωνιστικότητα των πορειών που πραγματοποιήθηκαν ποίκιλλε, ανάλογα με τη σύνθεση των μπλοκ που απάρτιζαν τις διαδηλώσεις ή τις πικετοφορίες σε κάθε γειτονιά και πόλη.

Μέσα από ανακοινώσεις τους, διάφορες οργανώσεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη και η συμμετοχή σε αυτήν τη μέρα κινητοποιήσεων καθιστούν την απεργία επιτυχή. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις περισσότερες από 177 προσαγωγές σε όλη την επικράτεια, ούτε και τους πολυάριθμους τραυματίες διαδηλωτές. Ενδεικτικά και μόνο: ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται μια νεαρή συνδικαλίστρια, που μαχαιρώθηκε από ένα αφεντικό στην πόλη Τορρελαβέγκα, στην Καντάβρια, κι ένας νέος από τη Βικτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, που εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχοντας υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία μετά από επίθεση μπάτσων-δολοφόνων.

Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Βαρκελώνη, όπως τα έζησαν σύντροφοί μας από τους δρόμους του «Ρόδου της Φωτιάς» (προσωνύμιο της πόλης). Πέρα από πολυάριθμα γουρούνια με στολή, αναφέρθηκε η παρουσία μυστικών μπάτσων μες στον όγκο των διαδηλωτών, που εντοπίστηκαν και εκδιώχτηκαν απ’ τον κόσμο τουλάχιστον σε μία περίπτωση. Περισσότερα σχετικά με κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις μπορείτε να διαβάσετε (και να ακούσετε) σε ισπανικά εδώ 1, 2, 3, 4 και αγγλικά εδώ/ περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Οι πικετοφορίες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Η Ντιαγονάλ, η Γκραν Βία και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης μπλοκαρίστηκαν με φλεγόμενους μεγάλους κάδους και λάστιχα. Πολλά καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά παρά την απεργία, κλείστηκαν από απεργούς ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι σταθμοί του μετρό μπλοκαρίστηκαν επίσης, και δεν επαναλειτούργησαν στοιχειωδώς πριν από τις 17.00.

Για το μεσημέρι είχε καλεστεί μια κεντρική πικετοφορία, όπου τα σωματεία βάσης και οι επιμέρους πικετοφορίες θα ενώνονταν και θα πορεύονταν σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Κατά τη διάρκεια του πρωινού πυρπολήθηκαν κάδοι και αποκλείστηκαν κάποιοι δρόμοι.

Ομάδες κουκουλωμένων συντρόφων έκλεισαν το σταθμό του Σαντς, επιτέθηκαν στο Χρηματιστήριο (Borsa de Barcelona) και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της πρωινής κινητοποίησης πρέπει να συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα ή και περισσότερα. Το δίχως άλλο, το πρωινό κύλησε αρκετά ήρεμα έως και το μεσημέρι, δηλαδή τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως περιμέναμε.

Βαρκελώνη, 29Μ: Επέμβαση πασιφιστών για τη διάσωση κάδων σκουπιδιών από έναν παρακείμενο φλεγόμενο κάδο

Στις 16.30 το αναρχικό μπλοκ καλούσε συγκέντρωση στη γειτονιά Γιαρντινέτς ντε Γκράσια, ενώ τα αναρχικά συνδικάτα CGT, CNT-AIT/Cataluña και Solidaridad Obrera, καθώς και μεμονωμένοι σύντροφοι είχαν σχεδιάσει επίσης κινητοποιήσεις. Η διαδήλωση ήταν αρκετά δυναμική, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων σε όλα τα ελευθεριακά μπλοκ. Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνταν διάφορες δράσεις, όπως μπλοκαρίσματα δρόμων και πυρπόληση κάδων, προτού η αστυνομία ξεκινήσει τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Η πορεία αυτή τελείωσε κατά τις 18.00 στην πλατεία Καταλούνια, όπου διάφορα σωματεία βάσης και συνελεύσεις γειτονιάς είχαν καλέσει αντικαπιταλιστική συγκέντρωση και διαδήλωση.

Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής, αφού το σημείο είχε από νωρίς πλημμυρίσει με κόσμο. Ένα φορτηγάκι με ηχοσύστημα ανακοίνωνε τη διαδρομή και την περαιτέρω οργάνωση των μπλοκ. Ωστόσο, αστυνομικός κλοιός έσπασε εξαρχής το σώμα των διαδηλωτών. Στην οδό Σαντ Πέρε, η οποία συνδέει την πλατεία Ουρκιναόνα με την πλατεία Καταλούνια, μια ομάδα κουκουλωμένων άρχισε να αμφισβητεί τον αστυνομικό κλοιό στήνοντας οδοφράγματα. Οι διμοιρίες τούς επιτέθηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την κατασταλτική επιχείρηση λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών που υποστήριζαν ο ένας τον άλλον. Τότε ήταν που οι εκτός ελέγχου μπόρεσαν να ρίξουν πλάκες και πετρίδια, μπουκάλια, φωτοβολίδες και βόμβες μπογιάς στους μπάτσους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Η φωτιά είχε μετατραπεί σε πράξη, και σύντομα τα περισσότερα οδοφράγματα είχαν τυλιχτεί στις φλόγες. Τα μπλοκ των διαδηλωτών, παρά την ένταση, δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, αλλά αντιστάθηκαν στην καταστολή.

Ήδη διεξάγονταν λυσσαλέες μάχες, σχεδόν σώμα με σώμα, στη διάρκεια των οποίων ανεξέλεγκτοι νεολαίοι επιτέθηκαν σε πολλά καπιταλιστικά σύμβολα – π.χ. κάηκε ένα μαγαζί Starbucks κι ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ σπάστηκαν οι βιτρίνες του πολυκαταστήματος της αλυσίδας El Corte Inglés, καθώς και αρκετές τράπεζες. Οι μπάτσοι υποχώρησαν όταν διαδηλωτές εφόρμησαν στις γραμμές της αστυνομίας φωνάζοντας «RE-SIS-TEN-CIΑ» (αντίσταση). Οι ταραχές στο κέντρο της Βαρκελώνης διήρκεσαν μερικές ώρες. Μια σαφής εντύπωση απ’ όλη τη μέρα ήταν το γεγονός ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η Mossos d’Esquadra (καταλανική αστυνομική δύναμη) δεν ήταν καν σε θέση να καταπνίξει τις οδομαχίες.

Λίγο αργότερα, όμως, οι κατασταλτικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο με σφαίρες καουτσούκ και να ρίχνουν δακρυγόνα (σημειωτέον ότι πολλοί διαδηλωτές, ιδίως οι νεότεροι, εισέπνεαν για πρώτη φορά χημικά έτσι, στο δρόμο), κι ύστερα προσπάθησαν να περικυκλώσουν την πλατεία, αφήνοντας μονάχα ένα δρόμο ανοιχτό προκειμένου να εκδιώξουν τον κόσμο από ’κεί πέρα. Ωστόσο, οι διαδηλωτές συνέχισαν ν’ αντιστέκονται.

Μετά το πέρας της διαδήλωσης και παρά την ασφυκτική μυρωδιά των δακρυγόνων, οι περιπολίες και οι επιδρομές της αστυνομίας παράλληλα με τα φλεγόμενα οδοφράγματα μαίνονταν μέχρι αργά το βράδυ, την ίδια ώρα που ο απόηχος κάποιων απ’ τα γεγονότα της μέρας επαναλαμβανόταν στ’ αστικά μέσα μαζικής εξαπάτησης.

Στις 30 Μάρτη οι βουλευτές αναμένεται πως θα εγκρίνουν το γενικό προϋπολογισμό του κράτους, για να σκλαβώσουν στα σίγουρα το λαό, τόσο τους ντόπιους όσο και τους μετανάστες, τόσο τους εργάτες όσο και τους ανέργους. Μπορεί να ειπωθεί ότι χάσαμε, ότι δεν κατορθώσαμε να πάρουμε αυτό που θέλαμε, αλλά το πλήθος των κουκουλωμένων που επιτέθηκε στην εξουσία και στο Κεφάλαιο είναι πιθανώς ένα φωτεινό σημάδι στο μονοπάτι ενός νέου κοινωνικοπολιτικού επαναστατικού εγχειρήματος, χωρίς φόβο, με δύναμη, με αγώνα, είναι μια όμορφη παρακαταθήκη που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για το κοντινό μέλλον. Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται.

Από τη Βαρκελώνη, στέλνουμε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς μας σε όλα τα συντρόφια που μας στηρίζουν και ανακοινώνουμε τη διαθεσιμότητά μας να αγωνιστούμε από τα μέρη μας για την αλλαγή που όλοι κι όλες μας θέλουμε, αρπάζοντας τη φλόγα που άναψαν άλλοι πριν από μας. ΑΝΑΡΧΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

ΥΓ. Είναι 00.11 τη νύχτα προς την 30ή Μάρτη, και σύμφωνα με συντρόφους που συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο, οι εστίες είναι ακόμη δεκάδες. Κάτι αρχίζει να αλλάζει.

Contra Info από το δρόμο

http://www.youtube.com/watch?v=_cN5QTFGzo0

Βαρκελώνη, 29Μ: Η πόλη καλυμμένη με καπνούς από φλεγόμενα κτήρια και κοντέινερ απορριμμάτων

Στις 30 Μάρτη καλέστηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες της εξεγερμένης Βαρκελώνης.

Όλη μας τη δύναμη και στ’ αδέλφια μας στη Χιλή, που ρίχτηκαν σε οδομαχίες για τη Μέρα του Νεαρού Μαχητή, στις 29 Μάρτη.