Ουρουγουάη: Ανταρσία στις γυναικείες φυλακές Κομκάρ


Ύστερα από πρόσφατη επίθεση μιας τροφίμου – που κατέληξε νεκρή – κατά δύο δεσμοφυλάκων, οι σωφρονιστικές αρχές των φυλακών Κομκάρ (κοντά στο Μοντεβιδέο) ανέστειλαν το δικαίωμα των κρατούμενων για επισκεπτήριο κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων. Το μέτρο αυτό προκάλεσε ανταρσία: οι κρατούμενες έκαψαν τα στρώματα, έσπασαν τα παράθυρα και διέλυσαν μεγάλα τμήματα των εγκαταστάσεων κράτησης.

Από την άλλη πλευρά, οι συγγενείς των κρατουμένων συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους μπλόκαραν το δρόμο για τη φυλακή Κομκάρ.

Η δήλωση ότι η αναστολή των επισκεπτηρίων αποτελεί κατάχρηση εξουσίας, θα σήμαινε ότι μπαίνουμε στη λογική της ίδιας της κυριαρχίας, τη λογική του σωφρονιστικού συστήματος και των νόμων που δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν και να φροντίζουν τους εκμεταλλευτές και την κυρίαρχη τάξη, έτσι ώστε να διατηρούν την ήρεμη προνομιακή τους ζωή.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για «κακομεταχείριση από την αστυνομία», «κατάχρηση εξουσίας»  ή κάτι αντίστοιχο, καθώς είναι δεδομένο ότι αυτός είναι ο ρόλος των μπάτσων. Η ύπαρξη της αστυνομίας και των φυλακών αποτελεί από μόνη της μια κατάχρηση.

Γι’ αυτό κάθε προσπάθεια απόδρασης από οτιδήποτε εμποδίζει το δρόμο για την ελευθερία είναι απολύτως δικαιολογημένη όταν κάποιος βρίσκεται κλειδαμπαρωμένος στα κελιά της κόλασης που το κράτος κατασκευάζει για να τιμωρήσει εκείνους που δεν εξυπηρετούν τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της δυστυχίας.

Το πρωί της 25ης Απριλίου ξέσπασαν ταραχές στην 4η και 5η πτέρυγα της Κομκάρ, μονάδες με το μεγαλύτερο συνωστισμό σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας. Τα βίντεο είναι από τις μεσημεριανές συγκρούσεις μεταξύ της μητροπολιτικής αστυνομίας και τους συγκεντρωμένους συγγενείς, οι οποίοι έκαψαν κουβέρτες ως μέσο διαμαρτυρίας. Οι μπάτσοι συνέλαβαν τουλάχιστον δύο συγγενείς κρατουμένων. Καθώς τα κρατητήρια πυρπολήθηκαν, είναι πιθανό οι κρατούμενες να έχουν μεταφερθεί σε άλλες πτέρυγες.

Παλαιότερη ενημέρωση από την κατάσταση στις φυλακές της Ουρουγουάη:

Πηγή: periodico anarquía i, ii