Παρίσι: Απόφαση της δίκης των 6 συντρόφων που διώκονταν με αντιτρομοκρατικό νόμο

Στις 25 Ιούνη το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με τους 6 συντρόφους που δικάστηκαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο το Μάη του ’12.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Ο Φρανκ κρίθηκε αθώος κι απαλλάχθηκε από το σύνολο των κατηγοριών. Μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τους 6 μήνες της προφυλάκισής του.

Ο Ιβάν απαλλάχθηκε απ’ την κατηγορία λόγω άρνησης να δώσει δείγμα DNA. Κρίθηκε ένοχος για τις υπόλοιπες πράξεις που του καταλογίζονται, και καταδικάσθηκε σε 1 χρόνο φυλάκισης, εκ των οποίων 6 μήνες με αναστολή, ενώ απερρίφθη η αίτηση για μη εγγραφή στο ποινικό μητρώο.

Ο Μπρουνό απαλλάχθηκε απ’ την κατηγορία λόγω άρνησης να δώσει δείγμα DNA. Κρίθηκε ένοχος για τις υπόλοιπες πράξεις που του καταλογίζονται, και καταδικάσθηκε σε 1 χρόνο φυλάκισης, εκ των οποίων 6 μήνες με αναστολή.

Ο Νταμιέν απαλλάχθηκε απ’ την κατηγορία λόγω άρνησης να δώσει δείγμα DNA. Κρίθηκε ένοχος για τις υπόλοιπες πράξεις που του καταλογίζονται, και καταδικάσθηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων 1 χρόνος με αναστολή.

Η Ινές κρίθηκε ένοχη για το σύνολο των κατηγοριών εις βάρος της, καταδικάσθηκε σε 30 μήνες φυλάκισης, εκ των οποίων 18 με αναστολή, ενώ απερρίφθη η αίτηση για μη εγγραφή στο ποινικό μητρώο.

Ο Χαβιέ κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των κατηγοριών εις βάρος του, καταδικάσθηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων 2 χρόνια με αναστολή, ενώ απερρίφθη η αίτηση για μη εγγραφή στο ποινικό μητρώο.

Να σημειωθεί ότι το διάστημα της προφυλάκισής τους καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ποινών φυλάκισης χωρίς αναστολή, επομένως είναι μικρή η πιθανότητα να βρεθεί ξανά κάποιος από τους συντρόφους στη φυλακή. Για όσους απομένουν μερικές εβδομάδες ή μήνες φυλάκισης θα χρειαστεί να παρουσιασθούν σε ειδικό δικαστικό σώμα που θα αποφασίσει για την εφαρμογή των ποινών.

Τα πειστήρια της δίκης κατασχέθηκαν ενώ ο «αντιτρομοκρατικός» χαρακτήρας της υπόθεσης διατηρείται.

Οι ποινές είναι, λίγο πολύ, σύμφωνες με τις εισηγήσεις του εισαγγελέα (στην περίπτωση της Ινές και του Χαβιέ είναι ελαφρώς μειωμένες), εκτός φυσικά από τον Φρανκ, που απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών.

Δόθηκε διορία 10 ημερών για έφεση τόσο από πλευράς εισαγγελίας όσο και από πλευράς κατηγορουμένων.

Πηγή: Indymedia Paris

Ανταπόκριση από τις τρεις πρώτες μέρες της δίκης των 6:

Την πρώτη μέρα μαζεύτηκαν πολλοί αλληλέγγυοι μπροστά απ’ την 10η αίθουσα, όπου θα διεξαγόταν η δίκη, παρά το μεγάλο αριθμό μπάτσων κι ασφαλιτών και τις κάμερες στην είσοδο του δικαστηρίου. Η υπεράσπιση εισήλθε στην αίθουσα ακρόασης κι οι έξι τοποθετήθηκαν μπροστά στην έδρα.

Αμέσως, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε απ’ τον καθέναν τους να δηλώσει τα στοιχεία του καθώς και το επάγγελμά του. Όλοι τους είναι στο ταμείο ανεργίας, γεγονός που ώθησε έναν από τους δικαστές να πει ότι ένας πραγματικός αρνητής δεν πρέπει να εξαρτάται από τα λεφτά του κράτους. Χαζό σχόλιο ενός γερο-αντιδραστικού, που εκούσια ξεχνάει ότι η φυλακή καταστρέφει οποιαδήποτε ζωή και προοπτική. Στη συνέχεια τους ρώτησε αν δηλώνουν αθώοι ή ένοχοι. Κανείς δε δήλωσε ένοχος παρά μόνο για την άρνηση σήμανσης και την άρνηση λήψης DNA. Ο Νταμιέν εξήγησε πάνω σ’ αυτό το ζήτημα ότι είναι θέμα αρχής να μη δίνει τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Κατόπιν, η πρόεδρος ανακοίνωσε τις κατηγορίες τους και τότε ήρθε η μαγική στιγμή όπου οι σύντροφοι έξω απ’ την αίθουσα άρχισαν να ουρλιάζουν οργισμένα. Αυτή συνέχισε να διαβάζει τις κατηγορίες ενώ απ’ έξω ακούγονταν τα συνθήματα «ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» και «ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ». Τελικά οι μπάτσοι τους πέταξαν έξω.

Στην πρώτη πράξη αυτής της δικαστικής φαρσοκωμωδίας, κάλεσαν τους συντρόφους στο εδώλιο κι άρχισαν να τους ρωτούν για τη σχολική και επαγγελματική τους ζωή, λες κι εξέταζαν ζώα σε πανηγύρι! Με άλλα λόγια, πώς σε μια κοινωνία τόσο ανοιχτή κι ανεκτική μερικά άτομα μπορούν να ξεσηκωθούν και να αμφισβητήσουν την κρατική μηχανή; Στη συνέχεια, κάθε φορά που η πρόεδρος τους ανέκρινε σχετικά με τις κατηγορίες, αναζητούσε τους λόγους για τους οποίους αρνούνται σε μια δεδομένη στιγμή να υποβληθούν σε δικαστικό έλεγχο. Σίγουρα, οι κύριοι δικαστές δεν μπορούν να καταλάβουν πως μπορούμε να αρνούμαστε να μας ψάχνουν και να μας παρακολουθούν και πως θέλουμε να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Ακόμα μία φορά, ο ίδιος δικαστής έκανε ένα ηλίθιο σχόλιο στον Μπρουνό πάνω στην έννοια του να είσαι αρνητής, και να δέχεσαι ένα δικαστικό έλεγχο και μετά να τον αρνείσαι.

Άλλη ανάκριση εκ μέρους της προέδρου αφορούσε στη συγγραφή γραμμάτων (τα οποία διάβασε ολόκληρα) και στη δημοσίευσή τους στο σάιτ του Indymedia. Προφανώς, μία τέτοιου είδους δράση την ενοχλεί ιδιαίτερα – σίγουρα, γι’ αυτήν το Indymedia είναι η μιντιακή έκφραση του αναρχοαυτόνομου κινήματος, όπως το Al Jazzera για την Al-Qaeda!

Ο Μπρουνό, Ο Ιβάν και ο Νταμιέν αρνήθηκαν την κατηγορία της πρόθεσης κατασκευής εκρηκτικών εξηγώντας ότι ήθελαν απλά να φτιάξουν ένα καπνογόνο. Εξάλλου, μια αναφορά εμπειρογνώμονα επιβεβαιώνει ότι το μείγμα που είχαν κάνει δεν ήταν αρκετά δυνατό. Εξήγησαν επίσης ότι τα καρφιά που βρέθηκαν πάνω τους σκόπευαν να τα τοποθετήσουν στο οδόστρωμα για να τσαντίσουν τους οδηγούς των αυτοκινήτων στη διαδρομή προς το κέντρο κράτησης της περιοχής Vincennes.

Όλοι τους αρνήθηκαν τον όρο «αναρχοαυτόνομο παριζιάνικο κίνημα» που εφευρέθηκε απ’ τους μπάτσους και τα μίντια. Η πρόεδρος μάλιστα έκρινε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτόν τον όρο που εμφανίστηκε στον Τύπο και ιδιαίτερα στην εφημερίδα «leParisien», άρθρα της οποίας αναφέρθηκαν ως πηγές στη διάρκεια της δίκης.

Απέναντι στις ερωτήσεις της προέδρου, ο Φρανκ προτίμησε ν’ αναφερθεί στις συνθήκες της απομόνωσής του μέσα στην Ασφάλεια. Είπε πως απ’ τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι της υπηρεσίας, ένας χαφιές αναφώνησε: «Καλώς όρισες στο Γκουαντάναμο». Περιέγραψε τις συνθήκες αισθητηριακής απομόνωσης και αναφέρθηκε στο φως που παρέμενε αναμμένο όλη τη νύχτα.

Η δικαστής παρατήρησε επίσης ότι είχε πει ότι είναι κομμουνιστής… Λογικό, αφού είχαν βρει στο σπίτι του υλικό για το «νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας/(n)PCI» (με λίγα λόγια, απαγορεύεται να πληροφορείσαι καθώς κινδυνεύεις να βρεθείς φακελωμένος). Αυτή η πολιτική συνείδηση προβλημάτισε την ανακρίτρια, που στράφηκε προς τους υπόλοιπους συντρόφους: «Γιατί δεν μπαίνετε στη Διεθνή Αμνηστία ή στο SAMU Social (παραπλήσιο του Ερυθρού Σταυρού);» Μια τέτοιου είδους ερώτηση αποτελεί είτε δείγμα απόλυτης άγνοιας είτε πρόκληση…

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο διάσημο ψυγείο του Φρανκ και στα αυτοκόλλητα της Αction Directe, του Λιβανέζου αντάρτη Georges Ibrahim Abdallah και του EZLN (που κατ’ αυτήν είναι ένα βασκικό κίνημα!). Α! Αν αρέσκεστε στη βία σαν κι αυτήν των φωτογραφιών που βρέθηκαν από την εξέγερση στην Ελλάδα, έχετε μια συμπεριφορά δυνητικά επικίνδυνη. Εξάλλου, στο σπίτι του βρέθηκε ένα κείμενο στα αραβικά για τον εμφύλιο πόλεμο στην Αλγερία, κάτι που οδήγησε το δήθεν ανεξάρτητο μεταφραστή στο συμπέρασμα ότι είναι φίλα προσκείμενος στο Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας (FIS) της Αλγερίας! Ο εισαγγελέας το πήγε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Ασφάλειας που περιγράφηκαν ανήκουν στη φαντασία του κατηγορουμένου, αναρωτώμενος πώς γίνεται να υποστηρίζουμε τους φυλακισμένους της Action Directe (που υποτίθεται ότι έχουν διαπράξει εφτά φόνους) και τον Georges Ibrahim Abdallah χωρίς να έχουμε βίαιες διαθέσεις.

Για την Ινές, ξανά οι ίδιες ερωτήσεις. Η ανακρίτρια προκάλεσε και πάλι λέγοντας ότι η λήψη DNA είναι χρήσιμη στην περίπτωση βιασμού. Στο τέλος αυτής της δεύτερης μέρας ακρόασης, ο Ιβάν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψη σε σάιτ αγωνιστικού περιεχομένου, οπότε η πρόεδρος τον ρώτησε: «Μα γιατί δε δημιουργείτε ένα δικό σας σάιτ για να εκφράζετε τις απόψεις σας;» Και να σας παρακολουθούμε καλύτερα επίσης…

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με την ανάκριση του Χαβιέ. Τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκε στην τσάντα του το βιβλίο «Περί μνήμης» του Jean-Marc Rouillan (πρώην φυλακισμένου μέλους της Action Directe, ο οποίος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς στις 18 Μάη). Κι άλλες κακές προθέσεις… Ο σύντροφος επικεντρώθηκε στην υποτιθέμενη λήψη του DNA του και στην επιστημονική του ανεπάρκεια ως αποδεικτικού στοιχείου. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναφερθεί στην παραμικρή πολιτική ιδεολογία, καθώς απορρίπτει την εμπλοκή του στα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται. Διαμαρτυρήθηκε για την καταγραφή του ως μέλους της οργάνωσης-φάντασμα MAAF στο φάκελο της Ασφάλειας και δήλωσε πως πιστεύει ότι το δικαστήριο αυτό τους έχει ήδη καταδικάσει. Ο ευερέθιστος δικαστής ενοχλήθηκε και του είπε ότι είναι αυθάδης!

Η ακρόαση τελείωσε με την κουραστική ανάγνωση της αναφοράς της Ασφάλειας για τις ενέργειες κατά τη διάρκεια πορειών και διαφόρων άλλων δράσεων των «αναρχοαυτόνομων» από το 2006 κι έπειτα. Πάντοτε η ίδια θέληση να δημιουργήσουν τρομοκρατική σύνδεση με μια νεφελώδη υπόθεση…

Πηγή: Indymedia Paris

No Comments “Παρίσι: Απόφαση της δίκης των 6 συντρόφων που διώκονταν με αντιτρομοκρατικό νόμο”