Ολλανδία: Το κίνημα των καταλήψεων δεν έχει πεθάνει ακόμα

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι μετά τον Οκτώβρη του 2010 και την ποινικοποίηση της πρακτικής της κατάληψης άδειων κτηρίων στην Ολλανδία, το κίνημα των καταλήψεων πήγε καλιά του. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Σε όλη την επικράτεια τα αχρησιμοποίητα κτήρια συνεχίζουν να υποδέχονται νέους κατοίκους και τα πράγματα συνεχίζουν να τσουλάνε. Ενώ η κατάσταση έχει ζορίσει στο Άμστερνταμ, μιας και ο νέος δήμαρχος λέει ότι ένας νόμος παραμένει ένας νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί, νέες καταλήψεις συνεχίζουν να εμφανίζονται, όπως στην περίπτωση δύο νέων σπιτιών που άνοιξαν με επιτυχία από τις αρχές Ιούλη του 2012 στα ανατολικά της πόλης. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε στα ολλανδικά το κείμενο που μοιράστηκε στη γειτονιά σχετικά με ένα από τα δύο κτήρια, που καταλήφθηκε από μεγάλο αριθμό ατόμων και έτυχε καλής υποδοχής από τον κόσμο που μένει τριγύρω. Νωρίτερα την ίδια μέρα, μια 50άδα καταληψίες βόηθησαν στην κατάληψη ενός ακόμα κτηρίου, που παρέμενε άδειο επί χρόνια. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα καταλήφθηκε και μια παλιά αγροικία στο Έλντεργουντ, ένα μικρό χωριό κοντά στο Γκρόνιγκεν, στα βόρεια της χώρας.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκκενώσεις, όπως στην περίπτωση δύο καταλήψεων στο Έντε και στην Ουτρέχτη.

Ακόμα είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν χωρίς να αναρτάται κάτι σχετικό στο ίντερνετ, όπως για παράδειγμα στο Ρότερνταμ, όπου οι καταλήψεις στην περιοχή του Κρόσβεϊκ συνεχίζουν, αφού ολόκληρο το πλάνο εξυγίανσης έχει παγώσει και οι άδειες κατεδαφίσεων έχουν λήξει για τους δρόμους με σπίτια κυρίως κατειλημμένα ή αυτούς με σπίτια ελεγχόμενα από λίγους εναπομείναντες αντικαταληψίες. Θυμίζουμε ότι οι αντικαταληψίες είναι τύποι που εξανδραποδίζονται από μεσιτικά γραφεία και εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης ακινήτων για να φυλάνε τα άδεια σπίτια από πιθανές απόπειρες κατάληψης (δες και σχετικό βίντεο, προ 2 ετών, για την εν λόγω ρουφιανοδουλειά).

Επίσης, το κοινωνικό κέντρο Valreep, που καταλήφθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου (μετά την απαγόρευση των καταλήψεων), έγινε σύντομα ένα πολυσύχναστο και καλοστημένο μέρος, όπου αναπτύχθηκε και ένα όμορφο κηπευτικό εγχείρημα.

Παρομοίως, άλλα κατειλημμένα κοινωνικά κέντρα με μακρά ιστορία, όπως το Huize Spoorloos στο Έμμεν και το Joe’s Garage στο Άμστερνταμ, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

πηγή