Μαζική κινητοποίηση στις ελληνικές φυλακές (από 13/9) – Ανταρσία στις φυλακές Κορυδαλλού (23/9)

Από τις 13 Σεπτέμβρη 2012 διεξάγεται εκ νέου μαζική κινητοποίηση κρατουμένων σε πολλές ελληνικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης αποχής συσσιτίου και άλλων μορφών διαμαρτυρίας. Σε κάποιες εγκαταστάσεις γίνεται ολική απεργία στα μεροκάματα, ενώ σε άλλες μερική απεργία. Επίσης, σε κάποιες φυλακές η συμμετοχή των κρατουμένων στις κινητοποιήσεις είναι καθολική, ενώ σε άλλες μερική.

Το βράδυ της Κυριακής, 23 Σεπτέμβρη –αμέσως μετά τη συγκέντρωση συμπαράστασης από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους που είχε καλεστεί στις 17.00μ.μ. έξω απ’ τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού–, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν, μαχόμενοι όχι μόνο για την αξιοπρέπειά τους αλλά και τη στοιχειώδη επιβίωσή τους μες στο κολαστήριο. Ιδίως στην Ε πτέρυγα, όπου οι κρατούμενοι αρνήθηκαν τουλάχιστον μέχρι τις 22.00μ.μ. να μπουν στα κελιά, έγινε επέμβαση των ΜΑΤ μαζί με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης στη νεκρή ζώνη (ανάμεσα στη φυλακή και στην κατοικημένη περιοχή).

Το απόγευμα, οι 50 περίπου συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι στάθηκαν για κάποια ώρα στο πάρκο επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, κι ύστερα κατάφεραν να προσεγγίσουν το εξωτερικό σημείο κοντά στην Γ πτέρυγα των φυλακών (την οποία βλέπουμε μόνο από μακριά την Πρωτοχρονιά). Μόλις οι κρατούμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία του κόσμου, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, να χτυπάνε τα κάγκελα και τις πόρτες, και να καίνε αντικείμενα πετώντας τα έξω απ’ τα παράθυρα.

[vimeo]http://vimeo.com/50091858[/vimeo]

Συγκεκριμένα, οι αλληλέγγυοι ανέβηκαν ένα στενό προς την αντίθετη μεριά των γυναικείων φυλακών, έστριψαν δεξιά και βγήκαν πίσω από τα γηπεδάκια ποδοσφαίρου και το σχολείο, ακριβώς 50 μέτρα από το τοιχίο. Η διμοιρία δεν μπόρεσε να ανακόψει τον κόσμο, που διαδήλωσε σ’ ένα υπερυψωμένο σημείο, έχοντας σχεδόν άμεση επαφή με τους έγκλειστους αγωνιστές. Οι κρατούμενοι έβαζαν φωτιά σε ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες κ.ά., χαιρετούσαν με σηκωμένες γροθιές μέσα απ’ τα κελιά, φώναζαν και σφύριζαν δυνατά, όση ώρα οι συγκεντρωμένοι έλεγαν συνθήματα για τη λευτεριά. Διακρίνονταν 5-6 κεφάλια μέσα από κάθε κελί (άξιο απορίας πώς κοιμούνται ή πώς χωράνε όλοι σε τόσο μικρό χώρο). Οι αλληλέγγυοι έμειναν στο ίδιο σημείο για μισή ώρα, και τη στιγμή που αποχωρούσαν, οι φυλακισμένοι έκαιγαν ακόμα σεντόνια, φώναζαν συνθήματα και χαιρετούσαν με υψωμένες γροθιές. Φαινόταν πως θα ξηλώσουν τα κάγκελα με τα ίδια τους τα χέρια.

Στις 19.30μ.μ. η γενικευμένη στάση στις φυλακές Κορυδαλλού εξελισσόταν με τις Β και Γ πτέρυγες να καίγονται, ενώ είχε μπει φωτιά στο προαύλιο της Α πτέρυγας. Έγιναν κάποιες πρώτες διαπραγματεύσεις κρατουμένων με τη διοίκηση, αλλά τα πνεύματα ήταν ήδη ιδιαίτερα τεταμένα. Λίγο μετά, κατέφτασαν στην περιοχή πληθώρα κατασταλτικών δυνάμεων (διμοιρίες, μηχανοκίνητες μονάδες, περιπολικά, κλούβες κ.λπ.) καθώς οι μπάτσοι τέθηκαν σε ετοιμότητα για επέμβαση – εν αναμονή εισαγγελέα.

Κατά τις 20.00μ.μ. έκλεισε η Δ πτέρυγα, ενώ κατά τις 21.00μ.μ. κλειδώθηκε και η Α πτέρυγα, της οποίας οι κρατούμενοι είχαν μείνει μία ώρα έξω απ’ τα κελιά τους γιατί η διοίκηση είχε αποπειραθεί να τα κλείσει μία ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, και αρκετοί φυλακισμένοι αντέδρασαν έμπρακτα. Στις 21.40 οι κρατούμενοι της Β και της Γ πτέρυγας είχαν μπει επίσης στα κελιά.

Στην Ε πτέρυγα όμως επικράτησαν ταραχές, με την απεργία στα μεροκάματα να συνεχίζεται. Οι κρατούμενοι έσπασαν σχεδόν τα πάντα εντός αυτής της ακτίνας. Έγκλειστοι πήδησαν στη νεκρή ζώνη κι άρχισαν να πετούν πέτρες μέχρι το δρόμο έξω απ’ την περίφραξη. Δεκάδες ανθρωποφύλακες με κλομπ και κράνη έσπευσαν να τους καταστείλουν. Κατά τις 21.30 είχε ήδη σημάνει συναγερμός. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνη την ώρα, επειδή στην Ε πτέρυγα κρατούνται πολλοί αραβόφωνοι ενδέχεται να ενίσχυσε την οργή η είδηση της καταστολής που είχε προηγηθεί εναντίον της πορείας μουσουλμάνων το μεσημέρι στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας (αφορούσε διαμαρτυρία θρησκευτικού χαρακτήρα ενάντια σε αντιισλαμική ταινία γυρισμένη στις ΗΠΑ που «προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ»). Σύντομα αντήχησαν οι πρώτοι κρότοι από δακρυγόνα. Διμοιρίες παρατάχθηκαν στη νεκρή ζώνη της φυλακής, εξαπολύοντας βίαιες επιθέσεις προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση των κρατουμένων της Ε πτέρυγας, απ’ όπου λέγεται πως υπήρξαν απόπειρες απόδρασης.

Από τις 23.00μ.μ. έως και τη 01.00π.μ. η περιοχή (που είχε επίσης πνιγεί στα χημικά) και το κολαστήριο τελούσαν σε κατάσταση πολιορκίας από την αστυνομία, ενόσω διάφοροι κρατούμενοι ούρλιαζαν «Βάλτε φωτιές…» Περιμετρικά των φυλακών υπήρχαν κάθε λογής μπάτσοι, που δεν έπαψαν να πανικοβάλλουν τους κατοίκους: μόλις έβλεπαν κάποιον περίοικο να βγαίνει σε μπαλκόνι, ούρλιαζαν πως θα βγουν οι φυλακισμένοι και θα τους σκοτώσουν, ότι θα γίνουν έκτροπα, πως θα πάθουν ζημιά τα σπίτια τους κ.ο.κ.

Αναστατωμένοι, αρκετοί κάτοικοι παρέμειναν σε μπαλκόνια κοντινών κτηρίων. Στις 03.00 ακούστηκαν πυροβολισμοί: η εξωτερική φρουρά των φυλακών Κορυδαλλού έριξε σχεδόν 10 πυροβολισμούς στον αέρα. (Οι ενημερώσεις κατέληγαν εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται…)

Επόμενη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού
Κυριακή, 30 Σεπτέμβρη, στις 17.00

Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των κρατουμένων

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους ομήρους του κράτους
Λευτεριά σε όσους κι όσες είναι στα μπουντρούμια

βλ. σχετικά i, ii, iii, iv, v, vi, viii

No Comments “Μαζική κινητοποίηση στις ελληνικές φυλακές (από 13/9) – Ανταρσία στις φυλακές Κορυδαλλού (23/9)”