Ιταλία: Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις της 5ης Οκτώβρη

Αφαίρεση του εθνόσημου από το ελληνικό προξενείο στην Μπολόνια

Στις 5 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν μαθητικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές έκαψαν μαζικά τις εκλογικές τους ταυτότητες, μεταξύ άλλων, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις των μπάτσων με γκλομπιές και πολλές συλλήψεις.

Η μέρα των κινητοποιήσεων είχε καλεστεί τις τελευταίες μέρες της κατασκήνωσης του αγώνα NO TAV από την «αυτόνομη» μαθητική ομάδα. Οι διαμαρτυρίες αυτές είναι οι πρώτες της νέας σχολικής χρονιάς και εξέφρασαν την αντίθεση των μαθητών στον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και στην πολιτική των μέτρων λιτότητας, τα οποία πλήττουν σφοδρότερα τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, οι διαδηλωτές καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση λόγω των περικοπών σε κοινωνικές παροχές και δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι τα σχολεία.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε στο Παλέρμο, στη Σικελία, όπου 5.000 μαθητές πορεύτηκαν κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ενάντια σε κρίση και λιτότητα – Παίρνουμε πίσω τα σχολεία και τις πόλεις» και μπλόκαραν αποτελεσματικά τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης. Στο τέλος της πορείας, χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τοπικό προεδρικό μέγαρο του Παλέρμο και έριξαν στην πυρά τις εκλογικές τους ταυτότητες, δείχνοντας έτσι την απαξίωσή τους στις τοπικές εκλογές που κηρύχτηκαν για το τέλος του μήνα στη Σικελία.

Στο Τορίνο περίπου 1.000 μαθητές και άλλοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ενώ την πορεία πλαισίωσε επίσης μπλοκ του κινήματος NO TAV από τη γειτονική κοιλάδα Σούζα. Λίγη ώρα μετά την έναρξή της, η πορεία σταμάτησε έξω από την έδρα του υπουργείου Παιδείας, όπου πετάχτηκαν αυγά και φωτοβολίδες. Ύστερα οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαδρομή τους.

Οι μπάτσοι είχαν εκδώσει αυστηρές εντολές σχετικά με την έλευση της διαδήλωσης, την οποία ακολουθούσαν πολύ στενά. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή οι μαθητές έστριψαν γρήγορα, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να εκτρέψουν την πορεία απ’ την επιτρεπόμενη διαδρομή. Το αποτέλεσμα ήταν μια λυσσαλέα επίθεση των μπάτσων, η οποία επέφερε το βαρύ τραυματισμό πολλών μαθητών και 15 συλλήψεις.

Ωστόσο, οι μαθητές κατάφεραν ν’ ανασυνταχθούν και συνέχισαν την «άγρια» πορεία τους, διατρέχοντας κεντρικές οδούς της πόλης και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι δρόμοι μάς ανήκουν, τους παίρνουμε πίσω». Στο τέλος της πορείας, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα πολιτικών της τοπικής εξουσίας. Επίσης, οι μαθητές κάλεσαν λαϊκή συνέλευση για την επόμενη βδομάδα, όπου θα συζητηθούν αγωνιστικές δράσεις για το επικείμενο διάστημα.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όπου η αστυνομία είχε απαγορεύσει στους μαθητές να διαδηλώσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι μαθητές, οργισμένοι με αυτή την απαγόρευση, καθώς στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια, αψήφησαν την εντολή και επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τους δρόμους της παλιάς πόλης. Εκεί τα μαθητικά μπλοκ ήρθαν αντιμέτωπα με μια «έκρηξη βίας», όπως χαρακτηρίστηκε, απ’ την πλευρά της αστυνομίας. Ένας 15χρονος, που δε συμμετείχε καν στην πορεία, επίσης συνελήφθη αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε και σύρθηκε στο οδόστρωμα απ’ τους μπάτσους.

Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της Ιταλίας, όπως η Πίζα, το Λιβόρνο, η Φλορεντία, η Μάσσα, η Μόντενα και η Μπολόνια. Στην Μπολόνια, όταν η πορεία των μαθητών έφτασε έξω απ’ το ελληνικό προξενείο, ομάδα διαδηλωτών σκαρφάλωσε στην πρόσοψη του κτηρίου και κατέβασε την ελληνική σημαία, αντικαθιστώντας τη μ’ ένα πανό που έγραφε: «Αλληλεγγύη στους αγωνιστές και αντιφασίστες στην Ελλάδα».

Οι συντονισμένες αυτές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα λίγες μόλις μέρες μετά την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ιταλία (στις 2 Οκτώβρη), σηματοδοτώντας την αφύπνιση του μαθητικού κινήματος, ύστερα κι από το ξέσπασμα διαδηλώσεων στον ευρωπαϊκό νότο τις τελευταίες βδομάδες. Έτσι, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι διαδηλώσεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και στην ιταλική επικράτεια.

πηγή/βίντεοφωτορεπορτάζ i, ii