Βερολίνο: Απεργία πείνας προσφύγων μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Στις 24 Οκτωβρίου είκοσι από τους συμμετέχοντες στην απεργία διαρκείας των προσφύγων στη Γερμανία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και να στήσουν ένα δεύτερο καταυλισμό μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, τον οποίο η αστυνομία κατέστρεψε το ίδιο βράδυ. Επίσης, οι μπάτσοι απαγόρευσαν την κατοχή του απαραίτητου εξοπλισμού για διανυκτέρευση. Οπτικοακουστικό υλικό από την εκκένωση:

Συνθήματα που ακούστηκαν: «Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε! Η ελευθερία μετακίνησης είναι δικαίωμα όλων», «Όχι στα σύνορα, όχι στα έθνη, σταματήστε τις απελάσεις», «Φωτιά στα κέντρα απέλασης! Αλληλεγγύη στην πράξη!»

Στις 26 Οκτωβρίου οι απεργοί πείνας και οι αλληλέγγυοι ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με τους μπάτσους. Οι δυνάμεις καταστολής ασκώντας βία πήραν από τους απεργούς κουβέρτες και σλίπινγκ μπαγκ. Τρία άτομα, δύο ακτιβιστές και ένας πρόσφυγας, συνελήφθησαν. Ο τελευταίος χτυπήθηκε στο πόδι από τους μπάτσους και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Σύντομη περιγραφή τού τι συνέβη εκείνη τη νύχτα: «Γύρω στη 1.45π.μ. (τοπική ώρα) εμφανίστηκε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου μεγάλος αριθμός μπάτσων. Απαίτησαν από τους πρόσφυγες απεργούς πείνας να μαζέψουν τους υπνόσακους (οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε απεργία πείνας από τις 24 Οκτωβρίου πίνοντας μόνο νερό). Στις 2.00π.μ. οι αστυνομικοί άρχισαν να κατάσχουν τα σλίπινγκ μπαγκ και συνέλαβαν τρία άτομα, δύο ακτιβιστές και έναν πρόσφυγα. Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί τραυματίστηκε στο πόδι. Σαράντα περίπου άτομα παρέμειναν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Παρόλο που οι μπάτσοι έχουν φύγει για την ώρα, υπάρχει πάντα κίνδυνος νέων επιθέσεων. Επικοινωνήστε αυτές τις πληροφορίες και πάρτε μέρος στον αγώνα».

Η άμεση απάντηση ήταν μια διαδήλωση αλληλεγγύης για τους τρεις συλληφθέντες, η οποία κατευθύνθηκε προς το GESA (κέντρο μαζικής κράτησης), που βρίσκεται στην οδό Περλεμπέργκερ, εκεί όπου κρατούνταν οι ακτιβιστές. Στο μεταξύ, οι συλληφθέντες είχαν απελευθερωθεί. Εκείνη την ώρα, μέσα στη νύχτα, το κρύο ήταν τσουχτερό με θερμοκρασίες κάτω από -5 κελσίου, ενώ στα μεγαλύτερα διαστήματα της μέρας έβρεχε και η θερμοκρασία άγγιζε το μηδέν.

Στις 29 Οκτωβρίου η αστυνομική καταστολή κλιμακώθηκε. Πέρα από την προηγούμενη απαγόρευση σε υπνόσακους και κουβέρτες, ο αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι πλέον απαγορευόταν στους απεργούς ακτιβιστές να έχουν μαζί τους τσάντες ώμου και επιπλέον ρουχισμό. Έτσι, με αυτήν τη βίαιη επιβολή ήταν πλέον αδύνατο για τους απεργούς πείνας να παραμείνουν στο μέρος. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ενημερώσει σε μέσα αντιπληροφόρησης για την κατάληξη της απεργία. Εάν έχετε νέα από πρώτο χέρι, επικοινωνήστε.

Ο άλλος καταυλισμός με σκηνές που έχουν στήσει οι πρόσφυγες στην Οράνιενπλατς, στην περιοχή του Κρόυτσμπεργκ, εξακολουθεί να υπάρχει.

πηγές: i, ii, iii

Το κύμα απεργιών προσφύγων-αιτούντων ασύλου στη Γερμανία άρχισε από το Βύρτσμπουργκ της Βαυαρίας τον Μάρτη του 2012. Σχετικό κείμενο υπάρχει εδώ.

Μερικά μόνο από τα συλλογικά αιτήματα των αγωνιζόμενων προσφύγων για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής τους υπήρξαν εξαρχής τα ακόλουθα:

– Δραστική μείωση του χρόνου που το γραφείο ομοσπονδιακού κράτους αρμόδιο για μετανάστες και πρόσφυγες χρειάζεται ώστε να επεξεργαστεί τις αιτήσεις και προσφυγές χορήγησης ασύλου.

– Κατάργηση του συστήματος μαζικών καταλυμάτων (κοινών καταυλισμών).

– Κατάργηση της ναζιστικής έμπνευσης νομοθετικής ρύθμισης Residenzpflicht, δηλαδή της «υποχρέωσης κατοικίας», που επιτρέπει σε αλλοδαπούς να μετακινούνται μονάχα εντός των ορίων μιας καθορισμένης περιοχής.

– Κατάργηση της τρέχουσας πρακτικής διανομής δεμάτων τροφίμων.

– Εισαγωγή του δικαιώματος όλων των αιτούντων ασύλου να έχουν από ένα δικηγόρο και έναν πιστοποιημένο διερμηνέα, οι οποίοι θα τους συντρέξουν εξαρχής σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αίτησης ασύλου.

– Εισαγωγή του δικαιώματος όλων των αιτούντων ασύλου να παρακολουθήσουν επαγγελματικά μαθήματα γερμανικής γλώσσας από την πρώτη μέρα παραμονής τους.

– Δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα μέσα επιβίωσή τους μέσα από την άσκηση νόμιμης εργασίας.

– Απλούστευση και συντόμευση των χρονοδιαγραμμάτων και προθεσμιών που προβλέπονται για την απαιτούμενη διαδικασία απόκτησης άδειας σπουδών.

– Χορήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού.

No Comments “Βερολίνο: Απεργία πείνας προσφύγων μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου”