Κονσεπσιόν, Χιλή: Σχετικά με την 4η αυτοοργανωμένη γιορτή τεχνών δρόμου

Από τις 4 ως τις 11 Νοέμβρη πραγματώθηκε στην Κονσεπσιόν η 4η γιορτή τεχνών δρόμου CallejeArte, μια αυτοοργανωμένη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώθηκε από διάφορες ομάδες και άτομα, με στόχο τη μεταφορά της δημιουργικότητας στον πιο καθημερινό χώρο της πραγματικότητάς μας, το δρόμο.

Αυτήν τη χρονιά, η συνάντηση έλαβε χώρα στην κοινότητα Λορένσο Αρένας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου σε όλα τα εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία της γειτονιάς.

Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνονταν από εργαστήρια ξυλογραφίας, μουσικής, θεάτρου και ζογκλερικών μέχρι συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες οπτικές για την τέχνη που συμμερίζονταν οι συμμετέχοντες. Η συνάντηση απέδειξε άλλη μια φορά ότι η τέχνη δεν αποτελεί εμπόρευμα ή αγαθό προς κατανάλωση, ούτε μια πολύχρωμη διέξοδο από την πραγματικότητα, αλλά ένα στοίχημα για την ανοικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων, ζύμωσης της δημιουργικότητας εντός της καθημερινότητας και παραγωγής ρήξεων με την αποκοιμισμένη κανονικότητα του αστικού πεδίου. Παρομοίως, αποδείχτηκε η δυνατότητα οργάνωσης εκδηλώσεων και καταστάσεων μακριά από τα κυβερνητικά δίκτυα, τα κόμματα και όλο το συρφετό των θεσμών που περιορίζουν τη δημιουργικότητα σε απλή διακόσμηση, λειτουργική για τα προγράμματά τους που ψαρεύουν ψήφους και συμπάθεια στις γειτονιές.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών χάρηκαν αυτήν τη γεμάτη βδομάδα, μοιράζοντας, μαθαίνοντας και διδάσκοντας, και κυρίως πραγματώνοντας την εκμάθηση και τη δημιουργικότητα ως επικοινωνία αυθόρμητη, ακέραιη και αμφίδρομη.

πηγές: 1, 2