Βραζιλία: Σχετικά με την 1η Αναρχική Γιορτή στο Νατάλ

Σε μια απόπειρα ενδυνάμωσης της αναρχικής προπαγάνδας μέσω της διοργάνωσης φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτώβρη στην πόλη Νατάλ, στη βραζιλιάνικη πολιτεία Ρίου Γκράντε ντου Νόρτε, η 1η Αναρχική Γιορτή μετά από πρωτοβουλία αναρχοπάνκηδων και ελευθεριακών συντρόφων από την περιοχή. Στη μονοήμερη εκδήλωση συμμετείχαν επίσης συλλογικότητες και άτομα από τις πόλεις Ζοάου Πεσσόα, Καμπίνα Γκράντε, Ρεσίφε, Σάο Πάολο και αλλού.

Η γιορτή ξεκίνησε από το πρωί σε κεντρική πλατεία της πόλης, με καφέ, φρουτοσαλάτα και κουβέντα σχετικά με τον αναρχισμό στις τρέχουσες συγκυρίες, παρουσίαση εγχειρημάτων, ομάδων και μορφών δράσης. Ακολούθησε συλλογική κουζίνα με φασολάδα που μοιράστηκε χωρίς αντίτιμο σε όποιον βρισκόταν στην πλατεία, κι άρχισαν να στήνονται οι πάγκοι των διάφορων εκδοτικών εγχειρημάτων, με βιβλία, περιοδικά, ταινίες, μπλουζάκια, ραφτά, χειροτεχνίες κ.τ.λ.

Σιγά σιγά, περισσότερος κόσμος συνέρρευσε στην πλατεία, για να ανταλλάξει ιδέες και να γνωρίσει τα υπό παρουσίαση εγχειρήματα, ενώ έλαβαν χώρα επίσης ένα θεατρικό δρώμενο και ένα εργαστήρι βιβλιοδεσίας. Η φιέστα συνεχίστηκε όλο το απόγευμα και το βράδυ σε πνεύμα αδελφοσύνης και συντροφικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο διάχυσης των αντεξουσιαστικών ιδεών, εντάσσεται και αντίστοιχη εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 4 Νοέμβρη στο Σάο Πάολο, αλλά και η 3η Αναρχική Γιορτή του Πόρτο Αλέγκρε, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και 18 Νοέμβρη.

πηγές: 1, 2