Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ, Γαλλία: Κάλεσμα σε διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη για την ανακατάληψη της γης στην αντιστεκόμενη ζώνη (ZAD)

Ο αγώνας ενάντια στο σχέδιο του αεροδρομίου της Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ δε σταμάτησε να μεγαλώνει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Μεταξύ διαφόρων πρωτοβουλιών, εξαπλώθηκε ένα κίνημα για την κατάληψη των απειλούμενων καταλυμάτων και λιβαδιών. Πριν από ένα χρόνο, μπροστά στις αυξανόμενες απειλές που αφορούσαν διάφορα σπίτια, ξύλινες κατασκευές και λαχανόκηπους, οι κάτοικοι της ζώνης και αλληλέγγυες συλλογικότητες κάλεσαν σε μια ανακατάληψη των χώρων σε περίπτωση εκκενώσεων.

Όταν ο Καίσαρας τσαλαβουτά

Από την Τρίτη, 16 Οκτώβρη, ξεκίνησε η φοβερή επίθεση: 1200 μπάτσοι εισέβαλαν στη ζώνη των 1800 εκταρίων. Επιτέθηκαν σταδιακά στα κατειλημμένα σπίτια και στα ξύλινα καταλύματα, τα οποία κατέστρεψαν και σχολαστικά μετέφεραν ότι απέμεινε έξω απ’ τη ζώνη, ώστε να μην αφήσουν τίποτα που να μπορεί να φανεί χρήσιμο στους καταληψίες. Οι τελευταίοι, καθώς κι όσοι αλληλέγγυοι βρέθηκαν εκεί, αντιστάθηκαν, ύψωσαν οδοφράγματα και μπλόκαραν τις κινήσεις των μπάτσων… Παραμένουμε εδώ!

Την αποφασιστικότητά μας ενίσχυσε το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σ’ ολόκληρη τη Γαλλία και πέρα από αυτή: καθημερινές διαδηλώσεις στη Νάντη και σ’ άλλες πόλεις, ανεφοδιασμοί και υλική στήριξη, δράσεις εναντίον των εμφανίσεων των εκπροσώπων του σοσιαλιστικού κόμματος, της Vinci και σία, κατά των κατασκευαστών του αεροδρομίου και όσων καταστρέφουν τις ζωές μας.

Αν και τα περισσότερα σπίτια έχουν ήδη εκκενωθεί, όπως και μερικά καταλύματα, μεγάλος αριθμός κατοίκων παραμένουν διασκορπισμένοι στο δάσος, στα λιβάδια, στα δέντρα. Νέες κατασκευές έχουν ήδη ξεκινήσει. Εκτός από τους καταληψίες, οι «νόμιμοι» κάτοικοι και οι αγρότες βρίσκονται πάντα απειλούμενοι και πρέπει να φύγουν απ’ τη ζώνη μέσα στους επόμενους μήνες. Δηλαδή αυτή η προσπάθεια μεγα-εκκένωσης δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Οι εξυπνάκηδες της νομαρχίας ονόμασαν επισήμως τη στρατιωτική επιχείρησή τους «Καίσαρα». Στο χέρι μας να τους αποδείξουμε ότι η αντίσταση κατά του αεροδρομίου είναι πράγματι «ακατάβλητη» κι ότι στο τέλος θα γελοιοποιηθούν και θα νικηθούν.

Είμαστε ακόμα εδώ, δεν τα παρατάμε

Πέρα απ’ το κάλεσμα για να μαζευτεί κόσμος στη ζώνη και να συνεχιστούν οι δράσεις αλληλεγγύης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί και μια μεγάλη διαδήλωση ανακατάληψης το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, με αφετηρία ένα απ’ τα χωριά κοντά στη ζώνη.

Έπειτα από αυτό τον πρώτο γύρο εκκενώσεων, αυτό που προσδοκούμε είναι μια μεγάλη κινητοποίηση, εποικοδομητική κι επιθετική, με τη συνδρομή όλων όσων συνθέτουν τον αγώνα: καταληψιών, καλλιεργητών, κατοίκων αυτής ή άλλων περιοχών, οργανώσεις και αλληλέγγυες ομάδες… Στόχος είναι να ξανακατασκευάσουμε στην απειλούμενη γη, όλοι μαζί, έναν ανοιχτό χώρο που θα εξυπηρετήσει την οργάνωση του αγώνα μας. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το χώρο ένα σταυροδρόμι για τους αντιστεκόμενους, μια αφετηρία για νέους κατοίκους, έναν πομπό για την οργάνωση της αντίστασης κατά των προσεχών εργασιών, τόσο αυτών του αεροδρομίου όσο και των υπερυψωμένων αυτοκινητοδρόμων, πρώτο βήμα του σχεδίου που υποτίθεται θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Όσο κι αν μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτική ζώνη, δε θα μας εμποδίσουν από το να εγκατασταθούμε και πάλι.

Aϊρό, Vinci και σία – Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:
Ξεκουμπιστείτε από τη γη!

Συμπληρωματικές και πρακτικές πληροφορίες

-Το κάλεσμα αυτό για ανακατάληψη πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο Reclaim The Fields κι από καταληψίες της ζώνης που είχαν καταλάβει κομμάτια χέρσας γης μαζί με περισσότερους από χίλιους ανθρώπους τον Μάη του 2012, για να δημιουργήσουν εκεί ένα αγρόκτημα με κηπευτικά, το Σαμπό. Προσκαλούμε σήμερα, όλες τις ομάδες που το επιθυμούν, να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της πρωτοβουλίας και να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της δράσης της 17ης Νοεμβρίου.

-Πέρα από μια διαδήλωση, πρόκειται πάνω απ’ όλα για μια συλλογική δράση που ενδυναμώνεται όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν σε αυτή και έχουν μια σταθερή και δραστήρια παρουσία. Προβλέψτε να είστε εδώ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και περισσότερο αν είναι δυνατό, για να αρχίσουμε τις καταλήψεις, να συνεχίσουμε τις κατασκευές, να τις υπερασπιστούμε και να προτείνουμε ιδέες για τη συνέχεια.

-Να φέρετε εργαλεία και διάφορα άλλα υλικά, φόρμες εργασίας, τρελές δημιουργίες, φορητά ραδιόφωνα, φαγητό για να μοιραστούμε και την ακλόνητη αποφασιστικότητά σας.

-Υπάρχει δυνατότητα να έρθει κανείς από την προηγουμένη. Λίγες μέρες πριν από τη διαδήλωση θα ανακοινωθεί χώρος όπου μπορείτε να κατασκηνώσετε.

-Δεδομένης της ενέργειας που απαιτείται για ν’ αντισταθούμε στις εκκενώσεις και της συνεπακόλουθης εξάντλησης για τους καταληψίες, η επιτυχία αυτής της διαδήλωσης εξαρτάται καθοριστικά απ’ τη συμβολή συλλογικοτήτων κι αλληλέγγυων ατόμων σ’ οποιοδήποτε μέρος. Καλούμε στη διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων, στη διάχυση πληροφοριών και προτείνουμε να μοιραστείτε, σ’ όποια περιοχή κι αν βρίσκεστε, το αυτοκίνητο για τη μετακίνησή σας εν όψει της 17ης Νοεμβρίου.

-Αφίσες και κείμενα που μπορούν να εκτυπωθούν βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας ή σε έντυπη μορφή στη Νάντη (B17) ή στη ζώνη (Vache-rit). Κάθε οικονομική στήριξη είναι καλοδεχούμενη (με επιταγή σε διαταγή “Vivre sans aéroport”, La Primaudière 44130 NDDL, ή με κατάθεση 20041 01011 1162852D32 36).

-Καθώς η κατάσταση διαρκώς αλλάζει μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις από την ιστοσελίδα της αντιστεκόμενης ζώνης.

-Εν όψει της 17ης Νοεμβρίου, ψάχνουμε δοκάρια, υλικά κατασκευής και σκαλωσιές, τρακτέρ, εργαλεία, τέντες, σκηνές, καθώς και άτομα για να οργανώσουν συλλογική κουζίνα, μουσικούς…

Για κάθε επικοινωνία, βοήθεια, προτάσεις: reclaimthezad@riseup.net
Δείτε επίσης εδώ

πηγή