Ο Μάντυ Φάιφερ, που αντιστέκεται στο ομοσπονδιακό μεγάλο σώμα ενόρκων του Σηάτλ, πέρασε από δεύτερη ιερά εξέταση στις 14 Δεκέμβρη 2012, οπότε και διατάχθηκε η προφυλάκισή του, αρχής γενομένης από 26 Δεκέμβρη, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτη του 2014.
Ο Μάντυ υποχρεούται να παραδοθεί στους ανθρωποφύλακες επειδή δεν έδειξε καμιά προθυμία να δώσει οιεσδήποτε πληροφορίες για άτομα που γνωρίζει ή για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Όπως έγραφε κι ο ίδιος σε πρόσφατη δήλωσή του: «Το κράτος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί σπασμένες βιτρίνες ως αφορμή προκειμένου να καταστρέψει τις ζωές ανθρώπων. Αυτό είναι παράλογο, και θα εναντιωθώ στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το σύστημα αυτό που ρημάζει ζωές και λέγεται “Δικαιοσύνη” είναι οργανωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να προασπίζει την ιδιοκτησία και τον καπιταλισμό. Αυτό το σύστημα είναι ενάντια σε ό,τι πιστεύω».
Αυτήν τη στιγμή το grand jury στο Σηάτλ (ήτοι ομοσπονδιακό κυνήγι μαγισσών εναντίον αναρχικών του Πασίφικ Νόρθγουεστ) υποτίθεται πως διεξάγει ανακρίσεις σχετικά με τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς, αλλά έχει ευρέως επικριθεί ως ανθρωποκυνηγητό εξαιτίας της εστίασης των ερευνών στο αναρχικό κίνημα. Εφόσον μπει στη φυλακή, ο Μάντυ θα βρεθεί μαζί με την Κάθρην «Κτήο» Ολέζνικ και τον Ματ Ντουρέν, που τελούν ήδη υπό προφυλάκιση λόγω της σταθερής τους άρνησης να παραδώσουν πληροφορίες σε αυτό το ερευνητικό σώμα, που δεν το θεωρούν καν έγκυρο. Τόσο η Ολέζνικ όσο και ο Ντουρέν παραμένουν ακλόνητοι στην απόφασή τους, και εκτιμούν τη μεγάλη στήριξη που έχουν λάβει απ’ όλο τον κόσμο.
Τη μέρα της εκδίκασης εναντίον του Μάντυ, εκατοντάδες υποστηρικτών βομβάρδισαν με τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα τον αρμόδιο δικαστή Ρίτσαρντ Τζόουνς, απαιτώντας να τερματιστεί η έρευνα του μεγάλου σώματος ενόρκων, που στοχοποιεί ανθρώπους με βάση τα πολιτικά τους πιστεύω, και να απελευθερωθούν επιτέλους οι αιχμάλωτοι της διαδικασίας.
Το πρώτο μέρος της ανάκρισης του Μάντυ ήταν ανοιχτό για το κοινό. Ο συνήγορός του επιχειρηματολόγησε περί παραβίασης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων του μάρτυρα, καθώς η ένορκη βεβαίωση για ένα από τα εντάλματα έρευνας είχε διαρρεύσει, και πως το grand jury παγώνει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Η κατηγορούσα αρχή δεν ήθελε να μιλήσει για τίποτα μιας και χρειαζόταν μυστικότητα, έτσι ο δικαστής έδιωξε το ακροατήριο απ’ την αίθουσα κακήν κακώς.
Κατά τη διάρκεια του μέρους της ανάκρισης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η εισαγγελία αποκρίθηκε πως κανείς απ’ τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν έχει βάση, αφού δεν υπάρχει καμία ένορκη γραπτή βεβαίωση του Μάντυ που να υποστηρίζει είτε ότι δε δημοσίευσε τη δήλωση που του αποδίδεται είτε ότι έχει φόβο για τη σωματική του ακεραιότητα εφόσον επρόκειτο να καταθέσει. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο φόβος αντιποίνων δεν είναι έγκυρος λόγος για να μην καταθέσει κάποιος. Σχετικά με το σώμα ενόρκων –που συνήλθε πριν την Πρωτομαγιά– η κατηγορούσα αρχή τόνισε πως δε διενεργήθηκαν έρευνες εις βάρος αναρχικών πριν από την 1η Μάη 2012. Εξήγησε πως αναρχικοί του Πόρτλαντ ήταν υπό παρακολούθηση πριν την Πρωτομαγιά για μια σχετική αλλά ξεχωριστή έρευνα, και πως οι αστυνομικές επιδρομές της 25ης Ιουλίου συνέβησαν για κάποιον άλλο λόγο, κι όχι για να υποβοηθήσουν το παρόν σώμα ενόρκων.
Όταν η ακρόαση άνοιξε και πάλι στους επισκέπτες, η έδρα απέρριψε τις ενστάσεις του δικηγόρου του Μάντυ. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο πολιτικής περιφρόνησης και του είπε πως κρατάει τα κλειδιά για το ίδιο του το κελί – μ’ άλλα λόγια, αν επιλέξει κάποια ώρα να ρουφιανέψει, θα αφεθεί ελεύθερος (πολύ γούστο θα ’χε αν πράγματι του δίνανε τα πραγματικά κλειδιά για το κελί…). Έτσι, ο Μάντυ καλείται να παρουσιαστεί στο ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης του Σήτακ στο Σηάτλ την επομένη των Χριστουγέννων.
Η ακρόαση έκλεισε ξανά, και η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε πως υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύει πως ο Μάντυ θα το σκάσει εξαιτίας των ενεργειών άλλων ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση. Ο εισαγγελέας είπε (παραφράζουμε): «Κάθε μέρα που περνάει, έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως βρίσκονται δύο ακόμη άνθρωποι υπό κράτηση, κι αυτό βαραίνει κάμποσο τη συνείδησή μου, οπότε όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να εκδώσουμε κατηγορητήρια, τόσο πιο σύντομα θα ξεμπερδέψουμε. Αυτή η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της, κι όσο πιο πολύ καθυστερούμε τα πράγματα με αναβολές, τόσο πιο δύσκολο είναι για μας να προχωρήσουμε». Ο δικαστής είπε (παραφράζουμε): «Δηλαδή ουσιαστικά λέτε πως, αν πείθαμε αυτόν τον ένα μάρτυρα να μιλήσει, θα καταλήγαμε σε σχηματισμό δικογραφιών. Έχετε στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό;» Ο εισαγγελέας είπε: «Όχι, δεν έχω». Ο δικαστής είπε: «Δε με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, ο Μάντυ έχει εμφανιστεί σε κάθε ακροαματική διαδικασία στην ώρα του, και δεν έχω λόγο να πιστεύω πως είναι ύποπτος διαφυγής».
Το κράτος είναι που κρατάει τον Ματ και την Κτήο πίσω απ’ τα σίδερα. Η προσποιητή ανησυχία κρατικών λειτουργών για τους δύο προφυλακισμένους είναι μια σκέτη μαλακία – αν το κράτος πραγματικά νοιαζόταν για τον Ματ και την Κτήο, θα τους απελευθέρωνε αμέσως (και όλους τους άλλους φυλακισμένους μαζί).
πηγές: α, β —βλ. και μπροσούρα αλληλεγγύης στ’ αγγλικά, εδώ, όπου η αποφυλάκιση και η επακόλουθη εξαφάνιση της Λη-Λυν Πλαντ αποδίδεται σε υποψίες για συνεργασία της ως μάρτυρα με το FBI
η ενημέρωση στα ελληνικά έγινε σε συνεργασία με το fnxvx