Ανακοίνωση του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού Μεξικού ως προς τις δηλώσεις του κυβερνήτη της μεξικανικής ομοσπονδιακής περιοχής – Δεκέμβρης 2012

Πόλη του Μεξικού, 3 Δεκέμβρη 2012

Αυτές τις μέρες, μετά τα γεγονότα των κινητοποιήσεων της 1ης Δεκέμβρη ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο –διαδηλώσεις τις οποίες κατέστειλαν βάναυσα τόσο ομοσπονδιακοί μπάτσοι όσο και δυνάμεις της Πόλης του Μεξικού–, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της μεξικανικής ομοσπονδιακής περιοχής, μεταξύ των οποίων κι ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά και ο εισαγγελέας της πρωτεύουσας, προέβησαν σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνες για τις συγκρούσεις δεν είναι άλλες από ομάδες αναρχικών.

Θέλουμε λοιπόν ν’ αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Μεξικού είναι μια ελευθεριακή πρωτοβουλία· στόχος των εργασιών μας είναι να επεκτείνουμε την αλληλεγγύη στους κρατουμένους, τόσο προς τους λεγόμενους «κοινούς», όσο και προς εκείνους που έχουν φυλακιστεί για τις ιδέες τους και τις πολιτικές κι αναρχικές τους πράξεις, συνοδεύοντάς τους στις νομικές διαδικασίες, διαδίδοντας τις επιστολές τους και διοργανώνοντας εκδηλώσεις ενημέρωσης για την κατάστασή τους· πραγματώνουμε αντικατασταλτικά εργαστήρια, προωθούμε την αυτοοργάνωση στις γειτονιές και κοινότητές μας, καθώς και την όποια γνώση μας πάνω σε στρατηγικές νομικής υπεράσπισης, κινήσεις που βασίζονται στην ιδέα ότι η καταστολή είναι μηχανισμός σύμφυτος με το Κεφάλαιο και το κράτος, που δεν διστάζουν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να κρατήσουν κάθε κυριαρχία και εκμετάλλευση που συντηρούν αυτό το σύστημα· διαδίδουμε επίσης ιδέες και σκέψεις κατά των φυλακών ώστε να ενθαρρύνουμε μια συζήτηση για το χαρακτήρα του κοινωνικού ελέγχου της φυλακής, όπως και το ρόλο του στη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι προσπάθειές μας ως πρωτοβουλίας στοχεύουν σε αυτές τις διεργασίες, οι οποίες και έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Όλες οι δραστηριότητες τις οποίες διοργανώνουμε, και όπου συμμετέχουμε, είναι καλεσμένες στην ιστοσελίδα μας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με την υπογραφή μας. Στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αναφέρθηκε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες της 1ης Δεκέμβρη υπάρχουν άτομα που μετείχαν σε αναρχικά μπλοκ. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε πως κανείς ή καμιά εκ των συλληφθέντων δεν προέρχεται από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό Μεξικού, μα το δίχως άλλο εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς όλους τους διαδηλωτές που πιάστηκαν και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις, μαζί με όσες φωτογραφίζουν αυτουργούς γεγονότων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, είναι μέρος μιας καμπάνιας ποινικοποίησης και δίωξης ενάντια σε αναρχικές κι ελευθεριακές ομάδες και ατομικότητες. Ο Μαρσέλο Εμπράρδ έχει διακριθεί για τη στοχοποίηση και εγκληματοποίηση αναρχικών ομάδων απ’ την εποχή της θητείας του ως γραμματέα Δημόσιας Ασφάλειας της Πόλης, έτσι δε μας εκπλήσσει η παρούσα εκστρατεία, και αναγνωρίζουμε στα σχόλια αυτά μια ρεβάνς εις βάρος μας εξαιτίας της δουλειάς που έχουμε ρίξει, πρωτίστως στο κομμάτι της αλληλεγγύης προς αναρχικούς νεολαίους που η κυβέρνηση της ομοσπονδιακής περιοχής έχει απαγάγει μες στις φυλακές της τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε δείξει αλληλεγγύη σε αυτούς τους νεολαίους, καθώς και σε άλλες υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων ανά τη μεξικανική επικράτεια, και σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει αρκετές καταγγελίες όπου γίνεται σαφής ο εγγενής κατασταλτικός χαρακτήρας της κυβέρνησης της ομοσπονδιακής περιοχής, η οποία έχει χρησιμοποιήσει φατριαστικά τους ίδιους της τους νόμους προκειμένου να στήσει και να μοντάρει κατηγορητήρια σε δίκες που βρίθουν παρατυπιών.

Καταγγέλλουμε αυτήν τη διωκτική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε το 2003 όταν αναρχικές ομάδες πρωτομπήκαν στο στόχαστρο μετά την επετειακή πορεία της 2ας Οκτώβρη (για τη σφαγή του Τλατελόλκο το 1968) και που τον τελευταίο χρόνο έχει οξυνθεί (αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια μούφα πρόσκληση σε δράση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους ), και μέλλει να συνεχιστεί με την ανάληψη καθηκόντων από το νέο κυβερνήτη Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα Εσπινόσα, ο οποίος επίσης δε δίστασε να προβεί σε ενοχοποιητικές δηλώσεις αναφορικά με αναρχικές ομάδες που δρουν στην Πόλη της Απόγνωσης.

Αυτό που συνέβη την 1η Δεκέμβρη είναι απόρροια κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η ορκωμοσία του Ενρίκε Πένια Νιέτο δεν ήταν παρά ένα μέρος της ένδειξης διαμαρτυρίας, αφού δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει αυξανόμενη αγανάκτηση απέναντι στο ισχύον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κλίμα, όπου η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια μιας μικρής ομάδας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων επιφέρει οδυνηρές συνέπειες για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου. Η αστυνομία, ομοσπονδιακή και τοπική, επέδειξε τη συνήθη βαρβαρότητά της ενάντια σε όλους τους διαδηλωτές: οι μπάτσοι προσήγαγαν καθέναν και καθεμιά που βρέθηκε στο διάβα τους, αυθαίρετα κι αδιακρίτως. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την είδηση ότι σύντροφοι είχαν τραυματιστεί περιμετρικά του Σαν Λάζαρο, πυροδότησε ακόμα περισσότερο την οργή των διαδηλωτών. Για μας, η βία προέρχεται από το πολιτικό σύστημα και το κράτος, το οποίο αποπειράται να μας υποτάξει μέσω των οργάνων κοινωνικού ελέγχου, κι επιπλέον πηγάζει από το οικονομικό σύστημα, που μας στερεί τη δυνατότητα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και μας εκμεταλλεύεται μέσω της κυριότητας επί του μόχθου μας.

Απ’ αυτά προέρχεται η βία, και μπροστά στη βία είναι πάντοτε θεμιτό να οργανωνόμαστε. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι εκείνοι που με τις πράξεις τους ή με τη συνένοχη σιωπή τους έχουν βυθίσει τούτη τη χώρα σ’ έναν αποτρόπαιο πόλεμο, πνίγοντας τις πόλεις στο φόβο και στο θάνατο, καταδιώκοντας και ποινικοποιώντας τη φτώχεια, και δολοφονώντας όποιον ή όποια οργανωθεί και τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Έτσι, μέσω αυτής της ανακοίνωσής μας, καταγγέλλουμε την εντεινόμενη καμπάνια ποινικοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, που στρέφεται ιδίως ενάντια σε αναρχικές ομάδες και ατομικότητες. Υπόλογη γι’ αυτή την εκστρατεία δεν είναι άλλη απ’ την κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων ανεξαιρέτως.

Γκρεμίστε τα τείχη των φυλακών! Λευτεριά σε όλες κι όλους!
Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Μεξικού