Χιλή: Λόγια των αιχμαλώτων Marcelo Villarroel, Juan Aliste Vega και Freddy Fuentevilla προς τα συντρόφια στην Αργεντινή

Είναι σε αυτό το σημείο που η λέξη αλληλεγγύη γίνεται φωτιά και πράξη, τώρα που ανταλλάσσουμε συνωμοτικά βλέμματα, ξεπερνώντας τα τεχνητά σύνορα που μας έχουν επιβάλει, σμίγοντας σε μια ελευθεριακή κραυγή, και σημαδεύοντας την καρδιά της καπιταλιστικής μπόχας και του μίζερου ρυθμού της.

Χαιρετίζουμε την αλληλέγγυα στάση σας με μια μαχητική αγκαλιά, με την καρδιά γιομάτη με κάθε χειρονομία, δράση και απόφαση. Είναι η γόνιμη εξέγερση αυτή που μας κάνει να δίνουμε τη μάχη και να αντιστεκόμαστε, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής μας, ανασαίνοντας το οξυγόνο της χειραφέτησης, ξεμπροστιάζοντας όλες τις μορφές υποταγής, δουλείας ή ρεφορμισμού. Καμία απολύτως σχέση δεν έχουμε με το καπιταλιστικό κράτος, που ιστορικά ενσωματώνει την κατανάλωση, την αποξένωση και την αδιαφορία.

Είμαστε εχθροί του καπιταλιστικού κράτους, που τώρα περνάμε ενώπιον μιας ιερής εξέτασης κοινωνικής, υποστηριζόμενης αστυνομικά από τα αφεντικά του Κεφαλαίου. Φτιάχνουμε με την ανατροπή ένα επαναστατικό συνεχές, όπου οι δομές και ιεραρχίες του παρελθόντος δίνουν τη θέση τους στις ικανότητες αυτές καθεαυτές, είτε τις ατομικές είτε των πολλών. Άμεση δράση και διαρκής προπαγάνδα σε έναν κοινωνικό πόλεμο που εντείνεται, εκεί όπου η ειρήνη των πλουσίων σκοντάφτει σε κάθε γωνιά, εκεί όπου οι ισχυροί και οι λακέδες φύλακές τους νιώθουν το όλο και μεγαλύτερο κύμα αντίστασης να ταράσσει την κατασταλτική τους ατιμωρησία.

Αγαπητά συντρόφια, να ξέρετε ότι παρά την παροδική ομηρία μας από το χιλιανό κράτος συνεχίζουμε απτόητοι, έτοιμοι κι ανυποχώρητοι στην περιπέτεια μιας ζωής για έναν κόσμο αλλιώτικο, όπου η εκμετάλλευση, οι δυνάστες και η μπουρζουάδικη βία των κυριάρχων δεν έχουν θέση.

Μια τεράστια αγκαλιά για όλους κι όλες σας. Μέχρι την επομένη.
Όσο υπάρχει μιζέρια, θα υπάρχει εξέγερση!

Μαρσέλο Βιγιαρροέλ Σεπούλβεδα
Ελευθεριακός κρατούμενος
Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας-Χιλή

Χουάν Μανουέλ Αλίστε Βέγκα
Ανατρεπτικός κρατούμενος, αιχμάλωτος του χιλιανού κράτους
Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας-Χιλή

Μάης 2013


Σε τούτη δω τη Λατινική Αμερική, και σε αυτό το πρόσφατο παρελθόν/παρόν, όπου μας επιβάλλεται το Δόγμα Εθνικής Ασφαλείας και η έννοια της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, άρχισα να γράφω αυτές τις αράδες αναλογιζόμενος τον προορισμό τους, και πως επρόκειτο να διασχίσουν μια οροσειρά, έτσι ακριβώς όπως το κάναμε κι εμείς στο παρελθόν. Μπορεί τα βήματα των αντρών και γυναικών να μην είναι το ίδιο πράγμα με την αποστολή γραμμάτων, παρ’ όλα αυτά όταν οι δρόμοι μας συναντιούνται η διαφορά παύει να υπάρχει. Γιατί οι αγώνες είναι οι ίδιοι, όπως και ο εχθρός μας, κι αφού στην πραγματικότητα το Κεφάλαιο βρίσκεται παντού, παντού λοιπόν θα έπρεπε να είμαστε και εμείς. Δεν μιλώ μονάχα με όρους γεωγραφίας, αλλά αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Το Κεφάλαιο μας επέβαλε σύνορα, νόμους και κράτη για να κουμαντάρει τη ζωή μας. Η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, των αγορών, της φτώχειας, των πολέμων και του αποκλεισμού είναι η «παγκοσμιοποίηση του θανάτου». Μπορούμε και εμείς όμως να παγκοσμιοποιήσουμε τον αγώνα ενάντια στο Κεφάλαιο, δίνοντας τον ταξικό και κοινωνικό πόλεμο σε κάθε γεωγραφικό χώρο – χωρίς φυσικά να λέω με αυτό κάτι καινούργιο που δεν το ξέρει ο εχθρός (ή που δεν επιχειρεί να το μάθει). Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ένα, όχι βέβαια κάτω από μία μόνο σημαία, ή μία μόνο ιδέα, αλλά κάτω από την ίδια γλώσσα του πολέμου. Αν συμφωνούμε λοιπόν ότι η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο που δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε σημαίες, τότε τα χαρακώματά μας στέκουν πλάι το ένα στο άλλο, και εγώ είμαι σήμερα ένας ακόμη ανάμεσά σας, ένας ακόμη που αγαπά, που μισεί, που ονειρεύεται με την πιο αγνή λαχτάρα για εκδίκηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, στέλνω σε όλες κι όλους σας ένα χαιρετισμό και μια μεγάλη αγκαλιά, γιομάτη ανταρσία. Σε όλους αυτούς που κραδαίνουν το όπλο της αλληλεγγύης που μας ενώνει σε μια κοινότητα διεθνιστική χωρίς σύνορα.

Μόνο ο αγώνας μας λευτερώνει!
Όσο υπάρχει μιζέρια, θα υπάρχει εξέγερση!

Φρέντυ Φουεντεβίγια Σάα
Από τη Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας
Σαντιάγο, Χιλή

Φθινόπωρο (στο νότιο ημισφαίριο) 2013

πηγές: 1, 2