Ιστάνμπουλ, Τουρκία: Ανακοίνωση της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF) για την επίθεση των μπάτσων στην πλατεία Ταξίμ

Ενάντια στην κρατική και αστυνομική τρομοκρατία: Η οργή μας μεγαλώνει κι ο αγώνας δυναμώνει!

Η συνεχιζόμενη κατάληψη της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί χτυπήθηκε σήμερα το πρωί, 11 Ιούνη, από την αστυνομία. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών, η αστυνομία εμφανίστηκε κατά τις 7 το πρωί στην πλατεία εκτοξεύοντας δακρυγόνα, ενόσω ανακοίνωνε ότι δεν επρόκειτο να εφορμήσει στο πάρκο. Εκατοντάδες μπάτσων εισέβαλαν στην πλατεία Ταξίμ, βεβαιώνοντας ότι δε θα πραγματοποιούσαν επίθεση κι ότι το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να ξεκρεμάσουν πανό. Τη στιγμή που ξηλώνονταν τα πανό από το ΑΚΜ (Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ), άλλη ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να απομακρύνει επίσης τις σκηνές των διαδηλωτών από την πλατεία. Στην προσπάθεια του κόσμου να τους σταματήσει, οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Ενώ η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη, κόσμος συνέρρεε στην πλατεία ενάντια στη φασιστική αυτήν επίθεση. Προκειμένου να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου, οι μπάτσοι πέταξαν δακρυγόνα μέσα στο σταθμό του μετρό της πλατείας Ταξίμ, ο οποίος και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε βαριά χημικά, βόμβες θορύβου και πλαστικές σφαίρες, και ψέκασε τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση από αύρες. Μία ομάδα αντιστεκόμενων που σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα από πολύ κοντινή απόσταση. Τα κάνιστρα των δακρυγόνων τραυμάτισαν πολλούς, αλλά μετά τη διάλυση των χημικών αερίων ο κόσμος επέστρεψε και σχημάτισε εκ νέου την ανθρώπινη αλυσίδα.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως «δε θα υπάρξει επέμβαση» στο πάρκο, έκανε ωστόσο εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, μέχρι και στο αυτοσχέδιο ιατρείο που έχει στηθεί εκεί, ενώ οι τραυματίες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Πολλοί είναι αυτοί που τραυματίστηκαν από ρίψη κάνιστρων δακρυγόνων και πλαστικές σφαίρες. Ο Alp Altinörs, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης της Ταξίμ, χτυπήθηκε με πλαστική σφαίρα στο μέτωπο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Είναι γνωστό ότι οι μπάτσοι στοχεύουν με ευθεία βολή εναντίον των διαδηλωτών όταν ανοίγουν πυρ.

Από την άλλη, η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης μπούκες σε πολιτικούς χώρους και γραφεία κομμάτων, όπως αυτό του SDP (Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος), στο οποίο συνελήφθησαν διάφορα άτομα. Οι μπάτσοι πέρασαν χειροπέδες στους συλληφθέντες και τους ξυλοκόπησαν κατά τη μεταγωγή τους.

Παρά τη σφοδρή έφοδο, ο κόσμος στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί συνεχίζει να αντιστέκεται. Το φασιστικό κράτος, η καταπίεση και η αστυνομοτρομοκρατία δε μας αποθαρρύνουν. Η οργή μας μεγαλώνει κι ο αγώνας μας δυναμώνει.

Ιστάνμπουλ παντού, αντίσταση παντού: κατά της κρατικής τρομοκρατίας, της αστυνομικής βίας και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Εξέγερση, επανάσταση, αναρχία!

Επαναστατική Αναρχική Δράση (Devrimci Anarşist Faaliyet, DAF)