Αλληλεγγύη στην εξέγερση στη Βραζιλία!

http://www.youtube.com/watch?v=Z42021t2Vbs

Ρίο ντε Ζανέιρο, 17 Ιούνη: Διαδηλωτές επιστρέφουν στους μπάτσους λίγη από τη βία που ασκούν καθημερινά

Επιτέλους, στις βραζιλιάνικες μητροπόλεις γεννήθηκε τις τελευταίες μέρες αυτό που έλειπε εδώ και πολύ καιρό. Από τις αρχές Ιούνη του 2013, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών κατέβηκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων του 2016.

Οι εν λόγω διαμαρτυρίες δεν προέκυψαν από το πουθενά, αλλά αποτελούν καρπό αγώνων σχεδόν μιας δεκαετίας, από τις μαζικές διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος στην πόλη του Σαλβαδόρ (Μπαΐα) ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη του 2003 (γνωστές και ως η εξέγερση του μπουζού), και αυτές του Ιούνη του 2004 για τον ίδιο λόγο στη Φλοριανόπολη (γνωστές και ως η εξέγερση της μπάρας).

Αλλά και αυτές οι εξεγέρσεις του 21ου αιώνα έχουν επίσης τα ιστορικά τους προηγούμενα, που κρατάνε από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τον ξεσηκωμό που έλαβε χώρα ανάμεσα στα έτη 1879 και 1880 στο Ρίο ντε Ζανέιρο (γνωστός ως η εξέγερση του 20άρικου), όταν ακόμα το τραμ το έσερναν γαϊδουράκια, ή την εξέγερση των μπάρκων, όταν ο λαός πυρπόλησε τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πλωτών μεταφορών της πόλης του Νιτερόι στην πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο, ή τη φοιτητική απεργία του φθινοπώρου του 1979 στην πόλη του Σαν Λουίς (πολιτεία του Μαρανιάου), που πέτυχε τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο μισό για τους φοιτητές.

Οι διαδηλώσεις φέτος αντιμετώπισαν την αστυνομική καταστολή εξαρχής, και σιγά σιγά, μήνα το μήνα, οξύνθηκαν μέχρι του εκρηκτικού σημείου των τελευταίων εβδομάδων.

http://www.youtube.com/watch?v=kDYu0jRpTCU

Κατά τη διάρκεια του μήνα Μάη στην Γκοϊάνια, πρωτεύουσα της πολιτείας του Γκοϊάς, πραγματοποιήθηκαν 4 πορείες ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, όντας αυτή της 28ης Μάη η πιο έντονη, τόσο όσον αφορά το επίπεδο της καταστολής από πλευράς των μπάτσων, όσο και σε σχέση με την απάντηση των διαδηλωτών που κατέστρεψαν και πυρπόλησαν λεωφορεία.

Διαδήλωση της 6ης Ιούνη στο Σάο Πάολο

Διαδήλωση της 7ης Ιούνη στο Σάο Πάολο

Διαδήλωση της 11ης Ιούνη στο Σάο Πάολο

Διαδήλωση της 13ης Ιούνη στο Σάο Πάολο

Στο Σάο Πάολο, η πρώτη πορεία του Ιούνη πραγματοποιήθηκε στις 6 του μήνα, όταν μερικές χιλιάδες διαδηλωτών έκοψαν την κυκλοφορία διάφορων κεντρικών λεωφόρων με πύρινα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τον κόσμο. Οι πορείες της 7ης, 11ης και 13ης χαρακτηρίστηκαν επίσης τόσο από την αστυνομική καταστολή, τις μαζικές προσαγωγές και τις εκατοντάδες τραυματιών, όσο και από την ενεργό αντίσταση του κόσμου, που συγκρούστηκε άμεσα με τα σκυλιά της εξουσίας. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις της 17ης Ιούνη, τόσο στο Σάο Πάολο, όσο και στο Ρίο ντε Ζανέιρο (αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Μπραζίλια, το Πόρτο Αλέγκρε, το Μπέλο Οριζόντε κ.ά.), υπήρξαν οι πλέον πολυπληθείς και μαχητικές.

Διαδήλωση της 17ης Ιούνη στο Σάο Πάολο

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο οι εξεγερμένοι έκαναν ντου στο τοπικό κοινοβούλιο εκτοξεύοντας πέτρες, μολότοφ και διάφορα αντικείμενα, υποχρεώνοντας τις δυνάμεις της τάξης να οπισθοχωρήσουν μέσα στο κτήριο, ενώ πυρπόλησαν και την είσοδό του. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τα γουρούνια της στρατιωτικής αστυνομίας δε δίστασαν να κάνουν χρήση και αληθινών πυρών εναντίον του πλήθους.

Το φιτίλι άναψε και στη Βραζιλία – μάλιστα, ένα από τα συνθήματα στο δρόμο λέγεται πως είναι «Τέρμα οι αγαπούλες, θα γίνει της Τουρκίας». Χώρια από τυχόν αναλύσεις και φλυαρίες, το σημαντικό είναι να κρατηθεί η φωτιά αναμμένη και να απλωθεί η επερχόμενη εξέγερση ενάντια σε κάθε σύμβολο της εξουσίας, και με τρόπο ακόμη πιο έντονο. Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στα αναρχικά συντρόφια που βιώνουν από πρώτο χέρι τα συμβάντα στη Βραζιλία να συνδράμουν με ενημερώσεις από το δρόμο, κι επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μια διεθνή καμπάνια αγκιτάτσιας και άμεσης δράσης ενάντια στο Μουντιάλ και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Να μην αφήσουμε μόνα τους τα αδέρφια μας που μάχονται στους δρόμους της Βραζιλίας!

Εμπρηστική και διεθνιστική αλληλεγγύη!

No Comments “Αλληλεγγύη στην εξέγερση στη Βραζιλία!”