Γαλλία: Μανιφέστο μηδενιστριών (1883)

Αφήστε τους άνδρες να διασκεδάζουνε φλυαρώντας χωρίς σταματημό για την Επανάσταση. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν! Οι μηδενίστριες γυναίκες κουράστηκαν απ’ όλη τούτη την αναβλητικότητα, κι είναι αποφασισμένες να πράξουν.

Λογαριάζοντας πώς θα ξεκάνουνε την μπουρζουαζία, είναι έτοιμες να θυσιάσουνε τα πάντα για να επιταχύνουν την πραγμάτωση του εγχειρήματος αυτού. Μες στο άσβεστο μίσος που τις καταβροχθίζει, θ’ αντλήσουνε όποια δύναμη χρειαστεί προκειμένου να υπερκεράσουν κάθε εμπόδιο.

Ωστόσο, επειδή τούτο το μεγαλειώδες έργο δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εν μιά νυκτί, θα πάρουνε το χρόνο τους, προτιμώντας προσώρας, και κατά διαστήματα, να χρησιμοποιήσουν τη δηλητηρίαση για να φτάσουν ευκολότερα στο προκείμενο, να τελειώνουνε με τους κακόσπορους.

Οι μηδενίστριες θ’ αναπληρώσουν για την έλλειψη της επιστημονικής γνώσης και εργαστηριακής πρακτικής σαν αναμείξουνε μικρές δόσεις στην τροφή των εκμεταλλευτών τους, ουσίες θανατηφόρες που ’ναι διαθέσιμες στους φτωχούς ανθρώπους κι εύκολες στη χρήση ακόμα και για τις πιο άμαθες και άπειρες γυναίκες.

Απ’ τις εκατοντάδες των συστατικών με αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα, μπορούμε ν’ αναφέρουμε τον οξικό μόλυβδο, εκχύλισμα του οποίου μπορείτε να πάρετε μέσα σε λίγες μέρες αν αφήσετε μολυβένια σκάγια ή θραύσματα μολύβδου μέσα σε ξύδι· τα κομμάτια σάπιου κρέατος· το κώνειο, που πολύ συχνά περνιέται για μαϊντανός και φυτρώνει παντού στην άκρη του δρόμου, στις πίσω πλευρές των τάφρων.

Αν μη τι άλλο θα δώσουμε πίσω στους κατάπτυστους καταπιεστές μας λίγο απ’ το κακό που μας προξενούνε κάθε μέρα. Δε θα υπομένουμε την τυραννία με το χαμόγελο στα χείλη, ξέροντας ότι η ζωή των εχθρών μας είναι στο έλεός μας… Θέλουνε να είναι οι αφεντάδες! Ας υποστούνε τις συνέπειες.

Στα τρία χρόνια που ο σύνδεσμος υπάρχει στα πέριξ, εκατοντάδες αστικές οικογένειες πληρώσανε ήδη το μοιραίο τίμημα, αφού μια μυστηριώδης ασθένεια κατατρώει τον οργανισμό τους, την οποία η ιατρική δεν μπορεί να διαγνώσει ή ν’ αποτρέψει.

Βάλτε το μπρος λοιπόν, όλες εσείς οι γυναίκες που ’χετε απηυδήσει με τα βάσανα και γυρεύετε ένα γιατρικό να σας λυτρώσει από τη δυστυχία. Μιμηθείτε τις μηδενίστριες!

Πηγή: Η Μαύρη Σημαία [Le Drapeau Noir], τ. 4, 2 Σεπτέμβρη 1883, Λυόν (Γαλλία).

Στ’ αγγλικά. Πρωτότυπο κείμενο εδώ (σελ. 3).