[Απρίλης-Μάης 2013] Ενημέρωση από εκδηλώσεις του Contra Info σε ευρωπαϊκές πόλεις

Κατά τη διάρκεια των μηνών Απρίλη και Μάη του 2013, το μεταφραστικό δίκτυο αντιπληροφόρησης Contra Info πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης, κατά κύριο λόγο στους αναρχικούς κι αντεξουσιαστές ομήρους του κοινωνικού πολέμου, αλλά και στις καταλήψεις, στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και στα μέσα αντιπληροφόρησης που χτυπήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Βασικό σκεπτικό ήταν να κάνουμε γνωστές τις υποθέσεις αναρχικών αγωνιστών που κρατούνται έγκλειστοι στα κελιά της δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, υπάρχουνε 31 αναρχικοί/αντεξουσιαστές κρατούμενοι αυτήν τη στιγμή – μεταξύ των οποίων ο σύντροφος Κώστας Σακκάς, ο οποίος διεξάγει ήδη από τις 4 Ιούνη μια σκληρή απεργία πείνας για τη λευτεριά του, νοσηλεύεται φρουρούμενος, κι η υγεία του βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Προσπαθήσαμε επίσης να δώσουμε μια εικόνα του πανοράματος καταστολής, και να προεκτείνουμε και να πολλαπλασιάσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης πέρα από σύνορα και ενάντια σε εθνικούς προσδιορισμούς. Είχαμε κιόλας τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το ίδιο το μεταφραστικό δίκτυο, όπως και άλλα συντροφικά εγχειρήματα και δομές αλληλεγγύης που στηρίζουν με συνέπεια αιχμαλώτους του κράτους/Κεφαλαίου οπουδήποτε στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν χώρα οι εξής δραστηριότητες:

Στην Ελβετία, στις 5 Απρίλη, στην κατάληψη Loc(A)motive επί της Σεμίν ντε Σασερόν 1 στην πόλη της Λωζάννης έγινε μια εκδήλωση ενημέρωσης για το κύμα καταστολής εναντίον των κατειλημμένων και αυτοοργανωμένων χώρων στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε από βίγκαν συλλογική κουζίνα (ρεβιθάδα), όπως και εργαστήρι σκουπιδοτέχνης για παιδιά, με τη συμμετοχή περίπου 25 ατόμων.

Στις 7 Απρίλη, στην κατάληψη PornoDiesel επί της οδού Ισαμπέλ ντε Μοντολιέ 26, επίσης στην πόλη της Λωζάννης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης στα αιχμάλωτα συντρόφια στην Ελλάδα, καθώς και βίγκαν συλλογική κουζίνα με την παρουσία περίπου 20 ατόμων, όπου και μοιράστηκε έντυπο υλικό στα γαλλικά με συνοπτικές ενημερώσεις για τις υποθέσεις των έγκλειστων συντρόφων και κείμενα γραμμένα μέσα από τις φυλακές. Έγινε λόγος για την παρατεινόμενη φυλάκιση του οικοαναρχικού Μάρκο Καμένις στα ελβετικά μπουντρούμια, και διαβάστηκε επίσης γράμμα του αιχμάλωτου αντάρτη Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες από τη Χιλή.

Στο κτήριο της κατάληψης Loc(A)motive (πρώην ισπανικό κολέγιο), που απειλείται με εκκένωση, αναρτήσαμε τις επόμενες μέρες δυο πανό, ένα που αναπαρήγαγε σε μεγάλο μέγεθος το σκίτσο της κατάληψης ΔέΛΤΑ, στη Θεσσαλονίκη, και έγραφε στ’ αγγλικά «Από την Ελλάδα μέχρι την Ελβετία, παίρνουμε πίσω τ’ άδεια σπίτια – Αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας», κι ένα ακόμη που έγραφε «Οι εξεγερμένοι δεν έχουν πατρίδα – Αλληλεγγύη στο Αυτόνομο Στέκι Καβάλας» ως μορφή στήριξης στον ίδιο χώρο, που δέχτηκε επίθεση από παρακρατικούς την 8η Απρίλη.

Ακόμη, το πρωινό της 8ης Απρίλη βρήκε διάφορους τοίχους της Λωζάννης πατημένους με αναρχικά, εξεγερτικά και αντιβιομηχανικά συνθήματα και στένσιλ σε γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ελληνικά. Οι Αρχές της πόλης φαίνεται ότι δυσαρεστήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός της συμβολικής αυτής διάρρηξης της ειρηνευμένης κανονικότητας, και έστειλαν ομάδες ένστολων και ασφαλιτών να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν τα συνθήματα. Μερικά απ’ τα συνθήματα στο δρόμο ήτανε: «Αποσταθεροποίηση», «Φωτιά στα σύνορα», «Presxs a la calle», «Αγώνας διεθνής και εξεγερτικός», «Rage et concience, nous defendons la terre avec du sabotage», «Εξέγερση», «Solidariedade com xs anarquistas presxs», «Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά», «Λευτεριά στους Πυρήνες», «Εμπρός, νεολουδίτες!»

Στην Ολλανδία, στις 10 Απρίλη, στην κατάληψη De Valreep επί της οδού Πόλντερβεγκ 620 στο Άμστερνταμ στήθηκε ένα εργαστήρι σκουπιδοτέχνης. Στις 12 Απρίλη, στην κατάληψη Joe’s Garage επί της οδού Πρετόριους 43, πάλι στο Άμστερνταμ, μαζευτήκαμε για βίγκαν συλλογική κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης, και ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τους φυλακισμένους αναρχικούς στην Ελλάδα, καθώς και την καθεστωτική απόπειρα φίμωσης του Athens Indymedia και του 98FM-Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότερα από 30 άτομα, ενώ μοιράστηκαν μπροσούρες σε αγγλικά και ισπανικά που περιλάμβαναν, εκτός από τις σύντομες σημειώσεις πάνω σε κάθε υπόθεση, ένα γράμμα του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου από την 21η Μάρτη, κείμενο των δέκα φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τίτλο «Σκέψεις από τη Χώρα του Τίποτα» όπως και την ανακοίνωση της 29ης Μάρτη, υπογεγραμμένη από 350 κρατουμένους στην πρώτη πτέρυγα του Κορυδαλλού, σχετικά με τις μπούκες των ματατζήδων και της αντιτρομοκρατικής στις ελληνικές φυλακές.

Στο Βέλγιο, στις 13 Απρίλη, στην κατάληψη Bakunins Pogo Bar επί της οδού Κορτρούξεπορτ 215 στην πόλη Χεντ οργανώθηκε εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης για τους φυλακισμένους αναρχικούς, μαζί με βίγκαν κουζίνα και μοίρασμα μπροσούρας στ’ αγγλικά, όπου συμμετείχαν περίπου 25 συντρόφια. Ενδεικτικά, εδώ ένα αγγλικό φυλλάδιο που τυπωνόταν εκείνες τις μέρες με σύντομες σημειώσεις αναφορικά με φυλακισμένους αγωνιστές – όπου όμως δε συμπεριλαμβανόταν η προφυλάκιση του συντρόφου Στέφανου Αμίλητου στον Κορυδαλλό, γιατί η υπόθεσή του δε μας είχε γνωστοποιηθεί τότε ακόμη.

Στην Ισπανία, στις 19 Απρίλη, στο αναρχικό στέκι Magdalena που βρίσκεται στον αριθμό 29 της ομώνυμης οδού στη Μαδρίτη έγινε εκδήλωση-συζήτηση για τις φυλακές στην Ελλάδα και την καταστολή ενάντια στα μέσα αντιπληροφόρησης, με τη συμμετοχή περίπου 40 ατόμων. Μοιράστηκε μπροσούρα στα ισπανικά, ενώ πραγματοποιήθηκε και ζωντανή σύνδεση με τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ. Οι σύντροφοι μίλησαν για περίπου 20 λεπτά, ενημερώνοντας για την τρέχουσα κατάσταση στα κάτεργα της ελληνικής δημοκρατίας, δίνοντας το στίγμα του αδιαπραγμάτευτου αγώνα του νέου αναρχικού αντάρτικου πόλης και στέλνοντας τη δύναμη και την αλληλεγγύη τους στον αναρχικό κρατούμενο Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα.

Στις 21 Απρίλη, στον κατειλημμένο κοινωνικό χώρο La Gatonera επί της οδού Αμιστάδ 8 στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε βραδιά αλληλεγγύης στους αιχμαλώτους του κοινωνικού πολέμου, όπου παρευρέθηκαν περισσότερα από 40 άτομα. Και σε αυτή την περίσταση υπήρξε παρέμβαση των φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν κατέστη δυνατό να ακουστεί η φωνή τους για περισσότερο από 10 λεπτά. Μεταξύ άλλων, μίλησαν για τους προφυλακισμένους στην Ιταλία αναρχικούς Αλφρέντο Κόσπιτο και Νικόλα Γκάι, κατηγορουμένους για τους πυροβολισμούς κατά Αντινόλφι, τονίζοντας ότι δεν τους ξεχνούν και τους στέλνουν δύναμη. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε κουβέντα και καφενείο οικονομικής στήριξης.

Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών εκδηλώσεων υπήρχε πάγκος με έντυπο υλικό, όπου μοιράζονταν επίσης μπροσούρες στα ισπανικά για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα και του Μάρκο Καμένις, οικοαναρχικού κρατουμένου στην Ελβετία, χάρη στην ενεργό συμμετοχή συντρόφων από τη Μαδρίτη, οι οποίοι και ανάρτησαν σε δεύτερο χρόνο δυο πανό αλληλεγγύης για τους έγκλειστους συντρόφους αλλά και για το Athens Indymedia και τον 98FM στην πλατεία Τίρσο ντε Μολίνα, στο κέντρο της πόλης.

Στην Πορτογαλία, στις 27 Απρίλη, στο Κέντρο Ελευθεριακής Κουλτούρας, αναρχικό στέκι της Αλμάδα, καλέστηκε βίγκαν συλλογική κουζίνα και ενημέρωση για τους αναρχικούς κι αντεξουσιαστές κρατουμένους, παρουσία περίπου 20 ατόμων. Μοιράστηκαν σχετικές μπροσούρες στα πορτογαλικά, καθώς και μια μικρή συνέντευξη του Contra Info με τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ.

Στις 29 Απρίλη, στην κατάληψη COSA της πόλης Σετούμπαλ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, που συνοδεύτηκε από ενδιαφέρουσα κουβέντα. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην υπόθεση του συντρόφου Τόμας Μάγερ-Φαλκ, ο οποίος πρόσφατα ενημέρωσε πως ύστερα από 17 έτη φυλάκισης σε ασφυκτική απομόνωση κρίθηκε προληπτικά κρατούμενος «για λόγους ασφαλείας» από το γερμανικό καθεστώς, και θα παραμείνει στη φυλακή για απροσδιόριστο ακόμα χρονικό διάστημα. Ο ίδιος σημειώνει: «Παρ’ όλα αυτά, είμαι καλύτερα από άλλους που δεν είχανε ποτέ την τύχη να βασίζονται σε τόσο ευρεία υποστήριξη. Εκείνους τους λησμονημένους απ’ τον κόσμο, που περνάνε μια ζωή μέσα στα κελιά η οποία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αξιοπρέπεια, και ακόμα λιγότερο με λευτεριά».

Η γύρα αλληλεγγύης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις έκλεισε με δύο εκδηλώσεις στο Βερολίνο, στη Γερμανία. Στις 8 Μάη φιλοξενηθήκαμε από την κατάληψη New Yorck 59, και στις 11 Μάη βρεθήκαμε στην κατάληψη K19 Café. Κοντά στα 40 άτομα συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές, όπου διανεμήθηκαν σε γερμανικά και αγγλικά μπροσούρες αντιπληροφόρησης, ποιήματα και η σύντομη συνέντευξη με τη ΣΠΦ, ενώ οι δραστηριότητες στην κατάληψη Κ19, εκτός από βίγκαν κουζίνα, περιλάμβαναν κι ανοιχτό μικρόφωνο για χιπ χοπ αυτοσχεδιασμούς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους κατειλημμένους και απελευθερωμένους χώρους, αλλά και όλα τα άλλα συντρόφια που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοήθησαν στην πραγμάτωση των παραπάνω εκδηλώσεων, ενδιαφέρθηκαν ν’ ακουστεί ο λόγος πολιτικών κρατουμένων, κι ακόμη, μας προσέγγισαν από άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης μας στην πράξη. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν αλληλέγγυοι/-ες που ενδιαφέρθηκαν εξίσου για παλιότερες υποθέσεις διωκόμενων. Πρωταρχικό μέλημα ήταν η αντιπληροφόρηση και η προπαγάνδιση της άμεσης δράσης ως στήριξη αναρχικών κι αντεξουσιαστών αιχμαλώτων πολέμου, γι’ αυτό και επιλέξαμε τις ανοιχτές ενημερωτικές συζητήσεις. Ωστόσο, ένα μικρό ποσό οικονομικής ενίσχυσης συγκεντρώθηκε, χάρη σε όσες κι όσους συνέβαλαν στο σκοπό αυτόν. Από τα 580 ευρώ που μαζεύτηκαν, 100 χρησίμευσαν για την έκδοση έντυπου υλικού σε γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά και πορτογαλικά, 55 πήγαν στο ταμείο της συνέλευσης του Contra Info στην Αθήνα, 25 στο ταμείο τής υπό σύσταση βερολινέζικης συνέλευσης του δικτύου, και 400 ευρώ δόθηκαν για την κάλυψη ιατρικών εξόδων του φυλακισμένου συντρόφου Παναγιώτη Αργυρού. Ευελπιστούμε στο μέλλον να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αντίστοιχες δράσεις, με ακόμα πιο εύστοχο τρόπο. Ως τότε, σε μίντια, εισαγγελείς και καλοθελητές απαντάμε με πράξεις.

Λευτεριά στους αναρχικούς αιχμαλώτους!
Φωτιά στην κοινωνία των φυλακών!