Μόντρεαλ, Καναδάς: Βανδαλισμός οχημάτων του υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας

Πρόσφατα κάναμε μια επισκεψούλα στο χώρο στάθμευσης του υπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας του Κεμπέκ, επί της οδού Φόλλουμ 600, όπου περιλούσαμε τα επίσημα οχήματά του με διαβρωτικό μπογιάς και σκάσαμε τα λάστιχά τους.

Ανάμεσα σε άλλα, το υπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας του Κεμπέκ είναι αρμόδιο για το γενικό κουμάντο της δημοτικής και επαρχιακής αστυνομίας όπως και των περιφερειακών φυλακών. Στη δικαιοδοσία του εμπίπτουν όλες οι πτυχές των συνθηκών εγκλεισμού στο Κεμπέκ, απ’ το πώς ενεργούν οι μπάτσοι μέχρι τα είδη που διατίθενται στις καντίνες των φυλακών.

Τη στιγμή που δημοσιεύεται το παρόν κείμενο (3 Νοέμβρη 2013) υπάρχουν δυο τρέχουσες εκδηλώσεις αντίστασης στο σύστημα εγκλεισμού στον Καναδά. Η μία είναι η απεργία πείνας που διεξάγουν εδώ και πέντε βδομάδες συλληφθέντες εμιγκρέδες στο Οντάριο, που δεν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα, ωστόσο κρατούνται με την απειλή πως θα περάσουν από διαδικασία απέλασης. Διεκδικούν μια καλύτερη μεταχείριση και την παύση της κράτησης μεταναστών που δε βαρύνονται με κατηγορίες διάπραξης αδικημάτων.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η αποχή απ’ τα μεροκάματα σε διάφορες ομοσπονδιακές φυλακές ανά την καναδική επικράτεια. Οι φυλακισμένοι απεργούν ενάντια στην περικοπή κατά 30% του μισθού που λαμβάνουν, μείωση την οποία η κυβέρνηση αιτιολογεί ισχυριζόμενη πως οι τρόφιμοι των φυλακών θα πρέπει να πληρώνουν το μερτικό τους για την παραμονή και τα συσσίτια. Δηλαδή, δεν αρκεί που οι έγκλειστοι υποχρεούνται να δουλεύουν για να συντηρούν την ίδια τη φυλακή, τώρα θα πρέπει να πληρώνουν κι από πάνω για να διατηρούνται αιχμάλωτοι. Αυτές οι περικοπές εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο υποβάθμισης των συνθηκών κράτησης – άλλα μέτρα είναι η επιβολή μεγαλύτερων ποινών, η σκλήρυνση των παραμέτρων της υφ’ όρων απόλυσης, ο συνωστισμός στα κελιά και το ξήλωμα προγραμμάτων κατάρτισης εντός των φυλακών.

Αλληλεγγύη στους μαχόμενους φυλακισμένους· για να τελειώνουμε με κάθε μπάτσο και κάθε φυλακή!

Κι όλη μας την αλληλεγγύη στους Γιούρι και Γκυγιώμ, αιχμαλώτους των συγκρούσεων ενάντια στη σύνοδο των G20 στο Τορόντο, που πρόσφατα μπήκανε στην επαρχιακή φυλακή του Μπορντώ στο Μόντρεαλ.

πηγή