Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία: Μποξ και αντιφασισμός

Τάι μποξ λαϊκό

Τα αθλήματα γενικότερα και τα αθλήματα μάχης ειδικότερα είναι μέσα ατομικής και συλλογικής έκφρασης που μπορούν ν’ αποτελέσουν φορείς αξιών και ιδεών. Εμπνεόμενοι από καταλήψεις σε Τορίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη ή Παρίσι, όπου οργανώνονται παρουσιάσεις λαϊκού αντιφασιστικού μποξ με στόχο την παρότρυνση αγωνιστών/-ριών να ασχοληθούν με την άθληση από μία προοπτική αυτοδιαχείρισης, σεβασμού των άλλων και απόρριψης των ιδεών μίσους, ανανεώνουμε αυτή την εμπειρία μέσω μιας βραδιάς λαϊκής πυγμαχίας.

Το σκεπτικό μας είναι να προτείνουμε την έναρξη μαθημάτων εντός εναλλακτικών χώρων, ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην εξάσκηση μιας αθλητικής δραστηριότητας, κι αυτή να πάψει να ’ναι μονοπώλιο των κλασικών γυμναστηρίων ή συλλόγων. Σ’ αυτά τα εργαστήρια δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου ν’ αποφύγουμε την αναπαραγωγή κοινωνικών συμπεριφορών που μας απωθούν, δηλαδή τις σχέσεις κυριαρχίας, τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και σεξιστικές ιδέες και στοχεύσεις, όπως και το πνεύμα του ακραίου ανταγωνισμού.

Πρακτικά αυτό μεταφράζεται στη δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας πάνω στην άθληση (και στις πολεμικές τέχνες εν προκειμένω) εντός ενός πλαισίου όπου όλοι κι όλες μπορούν να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως δρώντα πρόσωπα κι όχι απλά ως καταναλωτές. Όσον αφορά την ανδροκρατούμενη και μάτσο εικόνα με την οποία συσχετίζεται πολύ συχνά η πρακτική ενός αθλήματος επαφής, στόχος μας είναι να τη σπάσουμε, δείχνοντας πως τελικά το φύλο λίγο ενδιαφέρει όταν κανείς έχει να κάνει με την άσκηση και εκμάθηση του ελέγχου επί του σώματός του και της διοχέτευσης της βίας του.

Αντιλαμβανόμαστε την άθληση ως ατομική υπέρβαση ενταγμένη σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού για τους άλλους. Υπ’ αυτή την έννοια, για μας το θέμα δεν είναι να τσακίσουμε τον παρτενέρ μας, αλλά να διασκεδάσουμε και να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, και να προοδεύσουμε από κοινού.

Σχετικά με την απόρριψη των ακροδεξιών ιδεών, προερχόμαστε από ορίζοντες διαφορετικούς και ποικίλους, αλλά πάντως τοποθετούμαστε ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Απέναντι στους πολιτικούς, στα κόμματα και στις γκρούπες που διαδίδουν και εφαρμόζουν αυτές τις ιδέες οργανώνουμε μιαν απάντηση μιγάδικη και λαϊκή: τα μαθήματα Μουάι Τάι αντιπροσωπεύουν τόσο ένα εργαλείο όσο και μια έκφραση αυτής της αποφασιστικότητας.

Η πρωτοβουλία λαϊκής πυγμαχίας που προτείνουμε εντάσσεται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και οργανώνουμε μια επίδειξη κικ μπόξινγκ στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο La Gueule Noire στην πόλη του Σαιντ-Ετιέν το Σάββατο, 1 Μάρτη 2014. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο boxepopulaire@riseup.net

Σας καλούμε να συμμετάσχετε, να διακινήσετε την πληροφορία και να μας βοηθήσετε έτσι ώστε να περάσουμε το μήνυμα, και να πολλαπλασιαστούν αυτού του τύπου οι πρωτοβουλίες εντός του εναλλακτικού κινήματος.

Μποξ, αυτοδιαχείριση, σεβασμός, αντιφασισμός.

Αφίσα της εκδήλωσης επίσης εδώ.