[ΝΟ TAV] Μερικές δράσεις αλληλεγγύης στα φυλακισμένα συντρόφια Κιάρα, Κλάουντιο, Νικκολό και Ματτία

1 Φλεβάρη 2014. Ρώμη. Λιγοστές μέρες μετά τη μεταγωγή της Κιάρα στη Ρεμπίμπια, ομάδα συντρόφων βρέθηκε έξω απ’ τη φυλακή, όπου χαιρέτησε σβέλτα την ίδια και όλες τις κρατούμενες.

2 Φλεβάρη. Αλεσσάντρια και Φερράρα. Τ’ απόγευμα δυο ομάδες αλληλέγγυων συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τις φυλακές της Αλεσσάντρια και της Φερράρα, για να χαιρετήσουν τους Νικκολό, Ματτία, Κλάουντιο και όλους τους άλλους κρατουμένους. Στην Αλεσσάντρια, ο κόσμος χτυπούσε διαρκώς τον εξωτερικό φράχτη για να κάνει θόρυβο, κι έριξε αρκετές κροτίδες πάνω απ’ το τείχος της περίφραξης, ενώ διάφορες παρεμβάσεις με μικροφωνική σπάσανε την ομιχλώδη σιωπή που περιέβαλλε τη φυλακή. Από μέσα, οι κρατούμενοι απάντησαν με κραυγές και καίγοντας κουρέλια. Μετά από καμιά δυο ώρες ο χαιρετισμός έληξε με μερικά βεγγαλικά. Στη Φερράρα, η ομάδα αλληλέγγυων διακόπηκε αμέσως από μπάτσους της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Digos, παρ’ όλα αυτά η παρουσία των συγκεντρωμένων έγινε αισθητή από τους κρατουμένους με κροτίδες, πυροτεχνήματα και κραυγές.

3 Φλεβάρη. Τορίνο. Μες στη νύχτα, κι ενώ ο θάλαμος του ΑΤΜ στο υποκατάστημα της Intesa San Paolo επί της οδού Μιλάνο ήταν ήδη φίσκα στα σκατά, απ’ έξω κάνανε την εμφάνισή τους τα συνθήματα «Η τράπεζα San Paolo κερδοσκοπεί από την TAV – Ας τη σαμποτάρουμε» και «Λευτεριά σε Κιάρα, Κλάουντιο, Ματτία, Νίκκο».

5 Φλεβάρη. Επαρχία των Τσεζένα και Φορλί. Γύρω στις οχτώ το πρωί, δυο αυτοκινητόδρομοι μπλοκαρίστηκαν με αλυσίδες, καπνογόνα και πανό που γράφανε «Αλληλεγγύη στους NO TAV».

7 Φλεβάρη. Μιλάνο. Οπλισμένοι με μια σκούπα, έναν κουβά και κόλλα, μερικοί σύντροφοι βάλανε χαρτοπανό πάνω σε λεωφορεία με συνθήματα ενάντια στην υπερταχεία TAV. Στο στόχαστρό τους μπήκανε διάφορες γραμμές λεωφορείων, ώστε τα μηνύματα να φέρουν βόλτα όλη την πόλη έστω για λίγο. Επιπλέον, εθεάθησαν υφασμάτινα πανό αλληλεγγύης σε διάφορες υπερυψωμένες διαβάσεις.

8 Φλεβάρη. Τουλούζη, νότια Γαλλία. Ένα πανό σε μια πεζογέφυρα: «Λευτεριά στους αιχμαλώτους της TAV – Τρομοκρατία είναι το κράτος!»

8 Φλεβάρη. Μιλάνο. Κατόπιν πρωτοβουλίας στα βόρεια της πόλης, ολοκληρώθηκε μια τοιχογραφία σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 9ης Δεκέμβρη, η οποία βρίσκεται κοντά σ’ ένα μικρό πάρκο και γράφει: «Λευτεριά στους NO TAV! Συνένοχοι και αλληλέγγυοι με τους Κιάρα, Κλάουντιο, Νίκκο, Ματτία».

9 Φλεβάρη. Αλεσσάντρια. Αργά τ’ απόγευμα, λίγες δεκάδες αλληλέγγυων βρεθήκανε μπροστά στις φυλακές. Με κραυγές, συνθήματα, ομιλίες και διάβασμα κειμένων μέσω μικροφωνικής, απεύθυναν χαιρετισμούς στους κρατουμένους κι ιδίως στον Ματτία και στον Νίκκο. Υπήρξε ζωηρή ανταπόκριση των φυλακισμένων, κι οι αλληλέγγυοι μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τις φωνές των δυο συντρόφων. Ύστερα από μία ώρα ένθερμης διαδήλωσης θορύβου συν εκτόξευση πυροτεχνημάτων, όλοι οι συγκεντρωμένοι φύγανε ανενόχλητοι.

10 Φλεβάρη. Τορίνο. Μες στη νύχτα βαφτήκανε πάνω στους τοίχους του Πολυτεχνείου επί της λεωφόρου Μεντιτερρανέο διάφορα συνθήματα σε αλληλεγγύη στους τέσσερις συλληφθέντες, τα οποία κυμαίνονταν από μηνύματα εναντίον του ενός εισαγγελέα της υπόθεσης, όπως «Πανταλίνο, τρομοκράτης είναι η μάνα σου – NO TAV!» και «500 ύποπτοι για NO TAV, κι όμως, Πανταλίνο, είμαστε ακόμα εδώ πέρα», μέχρι το κλασικό «Άμεση απελευθέρωση των Κιάρα, Κλάουντιο, Ματτία και Νίκκο».

11 Φλεβάρη. Λούγκο (κοινότητα στην επαρχία της Ραβέννας). Οι τοίχοι και η εξώπορτα των τοπικών γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) τιγκαρίστηκαν με συνθήματα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, όπως κι αναφορικά με τις ευθύνες του εν λόγω κόμματος στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας: «Λευτεριά στους Κλάουντιο, Ματτία, Κιάρα, Νικκολό», «Εσείς είστε οι αληθινοί τρομοκράτες», «Συνεργοί της καταστροφής και λεηλασίας στην κοιλάδα της Σούζα».

Στις 30 Γενάρη οι τέσσερις προφυλακισμένοι αναρχικοί, που κατηγορούνται για πυρπόληση εργοταξίου της υπερταχείας TAV, μεταφέρθηκαν απ’ τη φυλακή του Τορίνο σε τρεις διαφορετικές φυλακές. Μπορείτε να τους γράψετε στις εξής διευθύνσεις:

Chiara Zenobi
Casa Circondariale Rebibbia, via Bartolo Longo 92, IT-00156 Roma (Italia)

Claudio Alberto
Casa Circondariale, via Arginone 327, IT-44122 Ferrara (Italia)

Mattia Zanotti, Niccolò Blasi
Casa di Reclusione, via Casale San Michele 50, IT-15100 Alessandria (Italia)