Σαντιάγο, Χιλή: Συλλήψεις στη Λα Βικτόρια στις 29 Μάρτη, μέρα του νεαρού μαχητή

Στις 29 Μάρτη 2014 οι μπάτσοι πιάσανε τέσσερα άτομα στη γειτονιά Λα Βικτόρια του Σαντιάγο. Στα κρατητήρια, χτυπήθηκαν άγρια από καραμπινιέρους με αποτέλεσμα να σπάσουν τα δόντια της μιας αιχμάλωτης και να προκληθεί βαθύ κόψιμο στο κεφάλι άλλου συλληφθέντα. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας, μια δικαστής διέταξε την προφυλάκιση και των τεσσάρων για τους επόμενους δυο μήνες που θα διαρκέσει η έρευνα. Έτσι, από το βράδυ της 30ής Μάρτη, ο Χαβιέ και ο Μιγκέλ βρίσκονται έγκλειστοι στη φυλακή-επιχείρηση Σαντιάγο 1, ενώ η Πας και η Κρυστάλ κρατούνται στη φυλακή Σαν Μιγκέλ.

Οι κατηγορίες που θα διερευνηθούν εις βάρος τους αφορούν απόπειρα εμπρησμού (ενός λεωφορείου της Transantiago) με επικινδυνότητα κατά προσώπων, απόπειρα ανθρωποκτονίας (ενός καραμπινιέρου), κατοχή εμπρηστικών όπλων (μολότοφ), καταπάτηση ιδιωτικής κατοικίας (για το σπίτι στο οποίο μπήκαν στην απόπειρά τους να διαφύγουν απ’ τους μπάτσους), παραβίαση διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου, δηλαδή αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τα 5 χρόνια και 1 μέρα έως τα 10 έτη.

Στο μεταξύ, τρέξανε ορισμένες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (π.χ. προετοιμασία και παράδοση πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης στις φυλακές) και δράσεις αντιπληροφόρησης στο δρόμο ως έκφραση συνενοχής με αμετανόητους αιχμαλώτους οδομαχιών.

Ένα μελανό σημείο στην υπόθεση προέκυψε όταν στις 5 Απρίλη ο Μιγκέλ, ένας εκ των προφυλακισθέντων, συνέταξε ανοιχτή επιστολή που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς κατάπτυστη (μεταξύ άλλων, διαλαλεί πως ουδέποτε ανήκε κι ούτε πρόκειται να πάρει μέρος «σε οποιαδήποτε ομάδα, συλλογικότητα, κίνημα που είναι κάποιας ιδιαίτερης πολιτικής ιδεολογίας, σαν τον αναρχισμό, τον κομμουνισμό, το ναζισμό, και τα λοιπά», τονίζοντας επιπλέον πως δε συμμερίζεται «ιδεολογίες ή δόγματα που προωθούν την τρομοκρατία, ή τη βία, ή την επίθεση κατά προσώπων ως μέθοδο αγώνα»).