Χιλή: Γράμμα της Πας και της Κρυστάλ, σε προφυλάκιση από τις 29 Μάρτη

Τη νύχτα της 29ης Μάρτη, στο πλαίσιο της μέρας του νεαρού μαχητή, 4 άτομα συνελήφθησαν στη γειτονιά Λα Βικτόρια στο Σαντιάγο· ανάμεσά τους, εμείς οι δύο. Μετά τη σύλληψή μας μεταφερθήκαμε στο 51ο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Πέδρο Αγίρρε Σέρδα. Ήδη προτού φτάσουμε στο τμήμα, τρεις από εμάς είχαμε χτυπηθεί άγρια, γι’ αυτό και μας πήγαν σε ιατρικοδικαστή μαζί με τον Χαβιέ. Ο Χαβιέ έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, η Κρυστάλ στα πόδια και στην πλάτη, ενώ η Πας είχε σπασμένα δόντια και μύτη. Έπειτα από σωρεία απειλών και βασανιστηρίων που υποστήκαμε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, την επομένη μας μετήγαγαν στο δικαστήριο του Σαν Μιγκέλ, όπου μας απήγγειλαν κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, και μας προφυλάκισαν αδικαιολόγητα και τους τέσσερις.

Μετά από τρεις εβδομάδες εγκλεισμού, κι ενώ μας κρατούσαν χωριστά στις γυναικείες φυλακές του Σαν Μιγκέλ, σήμερα έχουμε τη χαρά να είμαστε εκ νέου μαζί, στην ίδια πτέρυγα, καταφέρνοντας να κοινοποιήσουμε αυτό το γράμμα για να στείλουμε ευχαριστήρια, να ενημερώσουμε σχετικά με την κατάστασή μας και να σταθούμε απέναντι στα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Σε αυτήν τη δύσκολη και μακρά διαδικασία, θέλουμε να πούμε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας για κάθε χειρονομία αλληλεγγύης προς τις οικογένειές μας και εμάς τις ίδιες. Όλη η στήριξη που λάβαμε από σας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας σε αυτό το τόσο παγερό και σκοτεινό μέρος.

Έχουμε γνώση και συνείδηση της απόφασης που πήρε ο Μιγκέλ, κι αποστασιοποιούμαστε πλήρως από το άτομό του και τη στρατηγική με την οποία αντιμετώπισε την όλη κατάσταση, ενώ μας είναι σαφές πως η διαρκής στήριξη και η ενεργή αλληλεγγύη που έχουμε λάβει θα μας κρατήσουν ενωμένες μαζί σας.

Δε φανταζόμασταν καν πόσα θα σήμαινε η συντροφικότητα τούτες τις στιγμές, γιατί η συντροφικότητα και η συμπαράσταση δεν είναι συνώνυμες της τρομοκρατίας. Σας ευχαριστούμε θερμά για όλες τις πράξεις αγάπης που μας προσφέρατε.

Παραμένουμε ενωμένες και με το κεφάλι ψηλά, αναμένοντας τη λευτεριά μας για να μπορέσουμε και πάλι να μοιραστούμε πράγματα με όλες κι όλους σας.

Πας και Κρυστάλ
5η πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Σαν Μιγκέλ, 16 Απρίλη 2014.