Βερολίνο: Μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση εναντίον προσφύγων στο Φρήντριχσαϊν

το σπίτι των προσφύγων επί της Γκύρτελστρασσε
πανό αλληλεγγύης σε γειτονικό σπίτι

Όπως ενημερώνουν συντρόφια του Contra Info, μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση εναντίον προσφύγων είναι σε εξέλιξη από το πρωί της 26ης Αυγούστου 2014 στη γειτονιά του Φρήντριχσαϊν στο Βερολίνο. Ισχυρές δυνάμεις των μπάτσων, με πληθώρα οχημάτων, διμοιρίες καταστολής και ασφαλιτομάνι, έχουν αποκλείσει το πρώην χόστελ επί της Γκύρτελστρασσε, στο οποίο διαμένουν εδώ και μήνες πρόσφυγες – μέρος των ατόμων που είχαν εκδιωχθεί από την Οράνιενπλατς (στη γειτονιά του Κρόυτσμπεργκ) την περασμένη άνοιξη. Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει περισσότεροι από 100 πρόσφυγες με τις Αρχές της πόλης έλεγε πως μετά την εκκένωση της κατειλημμένης πλατείας στις αρχές Απρίλη θα τους εκχωρούνταν άδεια παραμονής για τουλάχιστον 6 μήνες καθώς και στέγαση, και πως η κάθε αίτηση ασύλου θα εξεταζόταν ξεχωριστά για τον καθέναν. Πρέπει να σημειωθεί πως η Γερουσία του Βερολίνου δεν άργησε να παραβιάσει τους όρους της εν λόγω συμφωνίας, ήδη από την αρχή, απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες αιτήσεις ασύλου που ποτέ δεν εξετάστηκαν η καθεμία χωριστά και απειλώντας τους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν με απέλαση, προτού καν συμπληρωθεί η περίοδος των έξι μηνών.

Η τελευταία αυτή κατασταλτική επιχείρηση, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη που έλαβε χώρα στα τέλη Ιούνη του 2014 εναντίον του κατειλημμένου κτηρίου επί της οδού Ολάουερ στο Κρόυτσμπεργκ, προαναγγέλθηκε στα καθεστωτικά μέσα από τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου, με την ανακοίνωση της απόρριψης όλων των σχετικών αιτήσεων ασύλου. Οι Αρχές του Βερολίνου έστειλαν τα σχετικά ειδοποιητήρια έξωσης στους πρόσφυγες, και οι μπάτσοι με τη σειρά τους είχαν αρχίσει να μεταφέρουν κιγκλιδώματα στη γειτονιά εδώ και δυο τρεις μέρες προκειμένου να στήσουν τα μπλόκα τους σήμερα, ενώ χτες καμιά κατοστάρα από δαύτους έκαναν την εμφάνισή τους στα πέριξ αλλά και μπροστά από το πρώην χόστελ επί της Γκύρτελστρασσε.

Οι μπάτσοι έχουν αποκλείσει πλήρως το κτήριο όπου μένουν οι πρόσφυγες (στην πλειονότητά τους από αφρικανικές χώρες), στήνοντας μπλόκα σε όλους τους γύρω δρόμους και σε παρακείμενα περάσματα, και επιτρέπουν τη διέλευση μονάχα στα κοράκια των μίντια και σε κόσμο που έχει δηλωμένη κατοικία εντός της αποκλεισμένης ζώνης με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Παρεμπιπτόντως, για άλλη μία φορά, η μπατσαρία έχει βγάλει στην πρώτη γραμμή των μπλόκων μπάτσους μη γερμανικής καταγωγής, και καλά για αντιρατσιστική μόστρα και φιλικό προφίλ. Σε ένα από τ’ αστυνομικά μπλόκα μερικοί αλληλέγγυοι πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ωστόσο τα πράγματα είναι γενικά αναιμικά. Κάποιοι από τους πρόσφυγες ανέβηκαν στην ταράτσα του κτηρίου, ενώ στο σκηνικό έχει προστεθεί κι η πυροσβεστική τοποθετώντας μεγάλα φουσκωτά στρώματα (απ’ αυτά που βάζουν όταν περιμένουν πως θα σαλτάρει κανείς απ’ οροφές ή παράθυρα).

Για τις 20:00 (ώρα Βερολίνου) έχει καλεστεί διαδήλωση αλληλεγγύης με σημείο προσυγκέντρωσης το σταθμό του μετρό Φρανκφούρτερ Τορ. Περισσότερες ενημερώσεις (και) στα εγγλέζικα εδώ.

Φόκο στους μηχανισμούς απέλασης!
Κάτω τα χέρια από την προσφυγιά!