Ιταλία: Γράμμα του φυλακισμένου συντρόφου Γκρατσιάνο Ματσαρέλλι

Ο Γκρατσιάνο είναι ένας από τους συλληφθέντες της 11ης Ιούλη, κατηγορούμενος μαζί με έξι άλλους έγκλειστους αναρχικούς για σαμποτάζ στο εργοτάξιο της υπερταχείας TAV στο Κιομόντε τον Μάη του 2013.

(πάλλονται μέσα μας οι νότες μιας νέας μουσικής)

Φυλακή του Λέτσε, 17 Ιούλη 2014

Γεια χαρά σε όλους

Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση, και δε φτουράνε ούτε 4 ανθρωποφύλακες μαζί για να με κάνουνε καλά! Βρίσκομαι στον τομέα C2 της φυλακής, κι όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι είναι μέσα καταδικασμένοι με βάση το πρώην άρθρο 41bis (για ένοπλη συμμορία) ή γιατί έχουν κάνει ένα κάρο τσαμπουκάδες αναμεταξύ ποινικών, ευτυχώς όμως δεν παίζουν ρουφιάνοι. Έχω γνωριστεί μ’ όλους και δεν έχω κανενός είδους πρόβλημα· μου έχουν βγάλει κιόλας παρατσούκλι, είμαι ο «Γκρατσιάνο ο τρομοκράτης» για όλη τη φυλακή.

Τα κελιά είναι μικρά και σε κακό χάλι, αλλά έχουνε τουαλέτα με νιπτήρα και μπιντέ κι είναι ατομικά. Είναι το ένα δίπλα στ’ άλλο, με φάτσα στο τίποτα, για να μην μπορεί να επικοινωνήσει και πολύ ο ένας με τον άλλον. Το συσσίτιο δεν είναι ολότελα άθλιο, αν και παίζουν τρόποι για να φας καλά, που τους γνωρίζω ήδη όλους. Ανάμεσα στους κρατουμένους υπάρχει πολλή αλληλεγγύη, ως προς αυτό μπορείτε να μείνετε ήσυχοι. Τα φάρμακα τα σερβίρουνε τακτικά, ωστόσο, πλην ενός, κανένας απ’ τους κρατουμένους δεν τα παίρνει. Βρέθηκα και με τον καλόγερο και τον παπά της φυλακής, αλλά δεν το κόβω να θέλουν να με ξαναδούνε, μιας και στραβώσανε λιγάκι μετά το συναπάντημα. Η εισαγγελία του Τορίνο μου έχει επιβάλει την απαγόρευση συνάντησης με όλους τους άλλους έγκλειστους. Για προαυλισμό βγήκα μόνο την πρώτη μέρα· με πήγανε σ’ ένα βρομερό χώρο σαν μεγάλη ντουλάπα, 7-8 μέτρα μήκος και 2,5 πλάτος, όπου έστεκα μονάχος μου. Αυτό κράτησε ένα τέταρτο της ώρας κι έπειτα ζήτησα απ’ τον ένστολο να γυρίσω στο κελί. Έκτοτε αρνούμαι να βγω για προαυλισμό. Επιπλέον, να έχω χρόνο κοινωνικότητας δεν παίζει, δεδομένου πως δεν υπάρχουν άλλοι κρατούμενοι με τις ίδιες συνθήκες κράτησης.

Το επισκεπτήριο είναι τις Τρίτες, αλλά ακόμα δεν έχω δει κανέναν γιατί, επαναλαμβάνω, τον πατέρα μου δεν τον αφήσανε να περάσει.

Απ’ την άλλη, την προηγούμενη Παρασκευή, με το που πήρανε γραμμή τις συλλήψεις τα συντρόφια από το Λέτσε πραγματοποίησαν μια συγκέντρωση μπροστά απ’ τη φυλακή του Μπόργκο Σαν Νικόλα από τις 6 μέχρι τις 8 τ’ απόγεμα περίπου, και τους άκουσα καθαρά· προσπάθησα να φωνάξω όσο πιο δυνατά μπορούσα, αλλά δεν ξέρω αν μ’ ακούσανε. Εδώ πέρα κάθε βράδυ όλο και κάποιος συγγενής κρατουμένου έρχεται για να ρίξει πυροτεχνήματα και βαρελότα. Δράττομαι της ευκαιρίας για να ενημερώσω όλους σας πως την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Ιούλη, είναι τα γενέθλιά μου και περιμένω μεγάλο σαματά εκεί έξω…

Το ’χω υπόψη πως ξεκινάει η πλανόδια κατασκήνωση στη Βαλ ντι Σούζα, κι ελπίζω τα συντρόφια να είναι μπόλικα και αγριεμένα! Προτείνω πάντως να μην κάνουμε βλακείες, αφού είναι προτιμότερο να βρίσκονται έξω τα συντρόφια κι όχι μέσα (οπωσδήποτε το να λέω εγώ κάτι τέτοιο προκαλεί γέλια). Προσπαθήστε να με κρατάτε ενημερωμένο για το τι συμβαίνει έξω. Γράψτε μου και στείλτε μου κι άδειους φακέλους μαζί με γραμματόσημα.

Φιλιά σε όλους
Μεσιέ Γκρατσιάνο
_

Στις 3 Αυγούστου μετέφεραν το σύντροφο σε άλλο κελί, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εγκλεισμού του, δεδομένου πως το νέο κελί είναι μικρότερο, πιο βρόμικο, κι η συσκευή της τηλεόρασης δε λειτουργεί, συν του ότι τα διπλανά κελιά είναι άδεια.

Για να γράψετε στον Γκρατσιάνο:

Graziano Mazzarelli
Casa Circondariale, Via Paolo Perrone 4
Borgo S.Nicola, 73100 Lecce, Italia (Ιταλία)