Μεξικάνικες φυλακές: Ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας των 4 αναρχικών απεργών πείνας

15η μέρα απεργίας πείνας

Ο Κάρλος Λόπες έχει χάσει κοντά στα 7 κιλά. Ο σύντροφος συνεχίζει να κρατείται στον τομέα νεοεισερχομένων, όπου τον μετήγαγαν απ’ την αρχή της απεργίας πείνας. Τις πρώτες μέρες μοιραζότανε κελί με άλλον κρατούμενο, αλλά από τις 5 Οκτώβρη είναι μόνος του. Έχει αναγούλες και καούρες, παρουσιάζει αδυναμία και ελαφρές ζαλάδες. Από το κελί τον βγάζουνε μέχρι και 4 φορές κάθε μέρα, ως επί το πλείστον τις πρώτες πρωινές ώρες, για να τον μεταγάγουν στο αναρρωτήριο της φυλακής, όπου απλά του παίρνουν τα στοιχεία και του μετράνε την πίεση, μιας και η ζυγαριά είναι χαλασμένη και δεν έχουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τη Δευτέρα (13/10) μια νοσοκόμα της ιατρικής ομάδας αλληλεγγύης επιχείρησε να τον δει, αλλά της απαγορεύτηκε η είσοδος με το πρόσχημα πως δεν είχε εξουσιοδότηση. Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η απόφαση της δίκης σε τοπικό επίπεδο εναντίον των Μάριο, Αμελί και Φάλλον, για επιθέσεις εναντίον της δημόσιας ειρήνης.

Ο Μάριο Γκονσάλες έχει κάποια προβλήματα, κυρίως στο πάγκρεας, ενώ από την απεργία πείνας έχουν επηρεαστεί τα νεφρά και το συκώτι. Ο γιατρός της ιατρικής ομάδας αλληλεγγύης που τον εξέτασε την Τρίτη θεωρεί πως η κατάστασή του είναι σταθερή. Συνεχίζει να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα με αυτά των προηγούμενων ημερών, μονάχα που οι κοιλιακοί πόνοι έχουν γίνει πιο δυνατοί. Ο διευθυντής της φυλακής βάζει προσχώματα στην πρόσβαση στο ιστορικό του συντρόφου, ωστόσο ο αλληλέγγυος γιατρός κατάφερε να δει τον ιατρικό του φάκελο στις 15 Οκτώβρη, και ζήτησε να πραγματοποιηθούν νέες εργαστηριακές εξετάσεις. Ο Μάριο έχει χάσει περίπου 10 κιλά. Βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης επί της έντασης που έχει υποβάλει κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ο Φερνάντο Μπάρσενας έχει χάσει 3 κιλά και 200 γραμμάρια, ενώ ο Αμπραάμ Κορτές 3 κιλά και 900 γραμμάρια. (Πρόσφατα η ποινή 13 ετών και 4 μηνών φυλάκισης εις βάρος του Αμπραάμ επικυρώθηκε από ένα εφετείο.) Και οι δυο σύντροφοι παραμένουν σε κελί της πτέρυγας νεοεισερχομένων, όπου βρίσκονται από τη στιγμή της σύλληψής τους μέχρι και σήμερα. Τους πηγαίνουν για ιατρικό τσεκάρισμα κάμποσες φορές μες στα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται καλά τη νύχτα. Τους έχει επιβληθεί περιορισμός τηλεφωνικών επικοινωνιών.