Ιταλία – NO TAV: Νεότερα για τους αναρχικούς αιχμαλώτους που διώκονται για το σαμποτάζ του Μάη του 2013 στο Κιομόντε

Στις 17 Δεκέμβρη 2014, έπειτα από δίωρη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, το ειδικό κακουργιοδικείο του Τορίνο καταδίκασε πρωτόδικα την Κιάρα Τζενόμπι και τους Κλάουντιο Αλμπέρτο, Ματτία Τζανόττι, Νικκολό Μπλάζι σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών. Οι τέσσερις αναρχικοί, αιχμάλωτοι από τις 9 Δεκέμβρη 2013, κρίθηκαν ένοχοι για το σαμποτάζ στο εργοτάξιο της υπερταχείας TAV στο Κιομόντε, ενώ απαλλάχθηκαν από κατηγορίες συνδεόμενες με τρομοκρατία, για τις οποίες ο εισαγγελέας είχε ζητήσει συνολική ποινή εννέα ετών και έξι μηνών.

Μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση της ποινής, η Κιάρα, ο Κλάουντιο, ο Ματτία και ο Νικκολό τέθηκαν υπό κατ’ οίκον κράτηση, με όλους τους συνεπαγόμενους περιορισμούς. Δηλαδή, ναι μεν βγήκαν επιτέλους από τη φυλακή, ωστόσο τους απαγορεύεται να συναντηθούν με οποιοδήποτε άτομο δεν έχει μόνιμη διαμονή στο ίδιο σπίτι.

Νωρίτερα μες στον Δεκέμβρη, η εισαγγελία του Τορίνο αναβάθμισε το κατηγορητήριο εις βάρος των άλλων τριών αναρχικών, συλληφθέντων τον Ιούλη του 2014, που διώκονται για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Συγκεκριμένα, οι σύντροφοι Γκρατσιάνο Ματσαρέλλι, Φραντσέσκο Σάλα και Λούτσιο Αλμπέρτι βαρύνονται πλέον με την κατηγορία της «επίθεσης με σκοπό την τρομοκρατία», γεγονός που είχε ως άμεση συνέπεια την αυστηροποίηση του καθεστώτος εγκλεισμού τους, με την πρόσφατη μεταγωγή και των τριών στη δεύτερη πτέρυγα υψηλής ασφαλείας (AS2) της φυλακής της Φερράρα.

Η νέα διεύθυνση των φυλακισμένων συντρόφων είναι:

Francesco Sala
Graziano Mazzarelli
Lucio Alberti

c/o C.C. via dell’Arginone, 327 – 44100 Ferrara (Ιταλία)

πηγή: macerie (1, 2)