Χιλή: Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του αιχμάλωτου συντρόφου Alberto Nicolas Olivares Fuenzalida

prison

Ο Αλμπέρτο Νικόλας Ολιβάρες Φουενσαλίδα είναι ένας ελευθεριακός αντικοινωνιστής σύντροφος που στο παρελθόν συμμετείχε στον αντάρτικο σχηματισμό του Πατριωτικού Μετώπου Μανουέλ Ροδρίγκες (FPMR). Επί της παρούσης εκτίει μία ποινή κάθειρξης 15 ετών, κατηγορούμενος για απαλλοτριώσεις. Πριν από μερικά χρόνια συνίδρυσε τη μαχητική συλλογικότητα κρατουμένων 22 Γενάρη στη μνήμη των νεολαίων Fabián López Luque και Alex Muñoz Hoffman, οι οποίοι έπεσαν στη μάχη κατά τη διάρκεια απαλλοτρίωσης χρηματαποστολής στο Σαντιάγο στις 22 Γενάρη 1992.

Η ανυποχώρητη στάση του Αλμπέρτο και οι διαρκείς του αγώνες εντός των τειχών αποτελούν τους λόγους για τους οποίους η εξουσία προσπαθεί ανηλεώς να τον γονατίσει και να του σπάσει το ηθικό. Για να τον απομονώσουν και ν’ αποτρέψουν τη δημιουργία αδελφικών δεσμών με άλλους κρατουμένους, οι ανθρωποφύλακες τον είχαν τοποθετήσει για περισσότερα από έξι χρόνια σε πτέρυγα όπου κρατούνται παιδόφιλοι.

Το τελευταίο επεισόδιο βασανισμού του συντρόφου έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Νοέμβρη 2012, μετά από μία μέρα συγκρούσεων ανάμεσα σε δύο ομάδες κρατουμένων οι οποίοι φαγώθηκαν μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει το κουμάντο εντός του Κέντρου Προληπτικής Κράτησης Νότιου Σαντιάγο (γνωστό και ως ex-Penitenciaría). Οι συγκρούσεις κατέληξαν στο θάνατο του 29χρονου Rodrigo Edgardo Salazar Muñoz και στον τραυματισμό αρκετών άλλων φυλακισμένων, με αποτέλεσμα την επιτόπου μεταγωγή δεκάδων έγκλειστων σε άλλες φυλακές της χώρας.

Κατά τις 2.30 της 23ής Νοέμβρη, λοιπόν, οι δεσμοφύλακες μπούκαραν στο κελί του Αλμπέρτο, τον άρπαξαν διά της βίας, τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον μετέφεραν στις φυλακές της Κονσεπσιόν ενώ φορούσε μόνο τα εσώρουχά του, βρίσκοντας την ευκαιρία να τον ξυλοκοπήσουν άγρια και επιχειρώντας να του φορτώσουν το φόνο του 29χρονου. Παρομοίως, όλοι οι κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές δεν κατάφεραν να πάρουν μαζί τους κανένα απ’ τα προσωπικά τους αντικείμενα, πλην των ρούχων που φορούσαν τη στιγμή εκείνη, ούτε τους επιτράπηκε να ενημερώσουν τους συγγενείς και φίλους τους για τη βίαιη μεταγωγή.

Σήμερα, ο Αλμπέρτο Νικόλας Ολιβάρες Φουενσαλίδα βρίσκεται απομονωμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της φυλακής της Κονσεπσιόν. Σύμφωνα με το καθεστώς που του έχει επιβληθεί, όλες οι αιτήσεις για επισκεπτήριο θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της «κοινωνικής υπηρεσίας» των φυλακών, η οποία ανακρίνει τους αιτούντες και αποφασίζει σχετικά. Όσα επισκεπτήρια εγκριθούν πραγματοποιούνται με τηλέφωνο πίσω από τζάμι, ενώ επιτρέπεται μόνο μία συνάντηση το μήνα χωρίς φυσικό διαχωριστικό. Επιπλέον, ο σύντροφος δεν έχει δυνατότητα να ακολουθήσει τη χορτοφαγική του δίαιτα, δεδομένου ότι δεν έχει πρόσβαση σε αντίστοιχα τρόφιμα.

Δύναμη και αλληλεγγύη στον Αλμπέρτο Ολιβάρες!
Λευτεριά σε όλα τα αιχμάλωτα συντρόφια!