ΗΠΑ: νίκη για τους σερβιτόρους στα Starbucks μετά από τρία χρόνια αγώνων

Οι σερβιτόροι των Starbucks σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, από το επόμενο έτος θα λαμβάνουν μία επιπλέον αμοιβή ενάμιση ημερομισθίου για εργασία την “ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ” (15 Ιανουαρίου). Η αλλαγή έρχεται τρία χρόνια αφότου το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Starbucks (SWU), μέλος του IWW (Industrial Workers of the World, Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου), ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει την υποτιμητική μεταχείριση των εργαζομένων από την εταιρεία κατά την επέτειο της επετείου γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πιέζοντας τα Starbucks  να καταβάλουν την ίδια προσαύξηση στους εργαζομένους τους με αυτήν που καταβάλουν σε άλλες 6 εθνικές γιορτές.

Μετά από αυτό τα Starbucks αρνήθηκαν να αλλάξουν την πολιτική τους και οι συνδικαλιστές και οι ομάδες υποστήριξης ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία με δράσεις σε καταστήματα Starbucks και στους γύρω από αυτά χώρους, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για την υποστήριξη της ίσης μεταχείρισης την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων στα Starbucks λένε ότι είναι μια νίκη ιδιαίτερα συγκινητική, λόγω του ότι το SWU εδώ και πολύ καιρό έχει αναφέρει τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (ΜΛΚ) ως μία από τις κύριες εμπνεύσεις του. Ο ΜΛΚ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μέμφις, ενώ συμπαραστεκόταν στον αγώνα απεργών εργαζόμενων στην υγειονομία, σύμφωνα με το SWU ήταν σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αξιοπρεπών μισθών και το δικαίωμα του συνδικαλισμού.

«Είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι επειδή είχαμε τη δυνατότητα, με τον δικό μας σεμνό τρόπο, να συμβάλουμε στην αύξηση του σεβασμού για την κληρονομιά του ΜΛΚ, διασφαλίζοντας ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Starbucks την ημέρα του ΜΛΚ, που είναι αργία, θα αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε η Άνζα Γουίτεκ, σερβιτόρα στα Starbucks και μέλος του SWU στη Μινεσότα. Πρόσθεσε ότι «είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν οι σερβιτόροι και όλοι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, εάν επιλέξουν την άμεση δράση για τις εργασιακές τους διεκδικήσεις».

Ενώ τα Starbucks δήλωναν πως θα «σεβαστούν την διαφορετικότητα», αντιστάθηκαν με νύχια και με δόντια για τρία χρόνια στην απαίτηση ίσης μεταχείρισης για την “ημέρα του ΜΛΚ”. Η εταιρεία στήριξε την άρνησή της στο ότι η πολιτική της για τις αργίες ήταν σύμφωνη με τα (πάρα πολύ χαμηλά) στάνταρντ του τομέα της διατροφής. Το SWU απέδειξε ότι η δέσμευση των Starbucks για σεβασμό της διαφορετικότητας ήταν ψευδής, με βάση το δυσανάλογο αριθμό μαύρων εργαζομένων στις χειρότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας της εταιρείας και την εντατική εκμετάλλευση των αγροτών, συμπεριλαμβανομένων των Αιθιόπων εργαζομένων που καλλιεργούν ορισμένες από τις πιο ακριβές ποικιλίες των Starbucks, αλλά λαμβάνουν μόνο το 2,2% της τελικής τιμής του προϊόντος.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και μια νίκη που μας παρακινεί, αν και γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνουν τα Starbucks ένας εργοδότης που δίνει μια αξιοπρεπή δουλειά, με σταθερά ωράρια και σεβασμό στο δικαίωμα των εργαζομένων να είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκρος , πρώην σερβιτόρος των Starbucksκαι και μέλος του SWU στην πόλη της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το SWU και να καταδείξουμε την καταλληλότητα του μοντέλου του αλληλέγγυου συνδικαλισμού  για όλους τους εργαζόμενους σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού και για όλους τους εργαζομένους γενικότερα».

Το SWU έχει νικήσει επανειλημμένα τα Starbucks νομικά σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μακράς δίκης για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης σε συνδικαλιστές στη Νέα Υόρκη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία υποχρεώθηκε να βρεθεί αντιμέτωπη με τους σερβιτόρους σε ένα δικαστήριο, λόγω των αθέμιτων εργασιακών πρακτικών της.

Πηγές:  www.starbucksunion.org, www.alasbarricadas.org