Χιλή: Το κράτος χτυπά τους σεισμόπληκτους του Ντιτσάτο

Καταστολή της διαμαρτυρίας των σεισμόπληκτων στις 16 Ιούλη 2011

http://www.youtube.com/watch?v=3dql0vnPNrU

Το παραθαλάσσιο χωριό του Ντιτσάτο [Dichato], που βρίσκεται 37 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κονσεπσιόν [Concepción] στη Χιλή, έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα ακόμα θέατρο κατασταλτικών επιχειρήσεων του χιλιανού κράτους. Η κοινότητα των κατοίκων του Ντιτσάτο είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φλεβάρη του 2010 και του τσουνάμι που ακολούθησε, αφήνοντας το 80% των υλικών υποδομών του χωριού κατεστραμμένο.

Έκτοτε το κράτος έχει επιδείξει χαρακτηριστική αδιαφορία για την τύχη πολλών δεκάδων σεισμόπληκτων οικογενειών, που διαμένουν εδώ κι ενάμιση χρόνο στο Ελ Μολίνο [El Molino], το μεγαλύτερο πρόχειρο καταυλισμό σε όλη τη Χιλή. Την «κοινωνική πολιτική» της ανύπαρκτης βοήθειας και υποστήριξης προς τους πληγέντες επισφράγισαν δύο φορές μέσα στον Ιούλη οι ένστολοι δήμιοι του χιλιανού κράτους, καταστέλλοντας με άγρια βία το δίκαιο αγώνα της σεισμόπληκτης κοινότητας του Ντιτσάτο για αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση.

Το μεσημέρι της 16ης Ιούλη περισσότερα από 100 άτομα απέκλεισαν μία κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο χωριό του Ντιτσάτο, στήνοντας οδόφραγμα με φωτιές, σε μία προσπάθεια να κοινοποιηθούν τα αιτήματά τους για πραγματική αναδόμηση. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους –ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι– διαλύοντας το οδόφραγμα, ξυλοκοπώντας τους συγκεντρωμένους και προσαγάγοντας 3 άτομα στο αστυνομικό τμήμα του Τομέ [Tomé].

Αντίστοιχο σκηνικό τρομοκράτησης εκτυλίχτηκε το βράδυ της 20ής Ιούλη όταν οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στον καταυλισμό του Ελ Μολίνο με τεθωρακισμένα οχήματα ρίψης δακρυγόνων και αύρες, ξυλοκοπώντας και τραυματίζοντας πολλούς από τους κατοίκους. Τα μέλη της αντιστεκόμενης κοινότητας αμύνθηκαν με πετροπόλεμο και οδοφράγματα. Στην κλιμακούμενη κρατική βία θα πρέπει να προστεθεί η έντονη καθημερινή παρουσία ασφαλιτών στον καταυλισμό, σε μία ακόμα προσπάθεια να καμφθεί το αγωνιστικό πνεύμα των σεισμόπληκτων.

http://www.youtube.com/watch?v=MJTKSAWdz2cΑπέναντι στη δεύτερη κατά σειρά κατασταλτική επιχείρηση των μπάτσων και μόλις μερικές ώρες μετά, στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης, 21 Ιούλη, μία ομάδα αλληλέγγυων πραγματοποίησε επίθεση εναντίον των γραφείων του Ταμείου Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Επενδύσεων [FOSIS] επί της λεωφόρου Τσακαμπούκο στην Κονσεπσιόν, σπάζοντας την είσοδο και πυρπολώντας τα γραφεία με μολότοφ. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της Κονσεπσιόν.

Την ίδια μέρα, στην πόλη της Αντοφαγκάστα [Antofagasta] στη βόρεια Χιλή, έλαβε χώρα μία ακόμα εμπρηστική επίθεση σε ένδειξη αλληλεγγύης, μέσω της οποίας μας έγινε γνωστός και ο εν εξελίξει αγώνας στο Ντιτσάτο. Ακολουθεί η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της συγκεκριμένης εμπρηστικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Σανταντέρ [Sandanter]:

«Την Πέμπτη, 21 Ιούλη, αποφασισμένοι και πεισμένοι πως πρέπει να σταματήσουμε να υπακούμε, περάσαμε στην επίθεση αντιμετωπίζοντας απευθείας το κράτος και το Κεφάλαιο και την κάλπικη πασιφιστική και κομφορμιστική τους πραγματικότητα. Δεδομένης όλης της βίας που ασκείται από τους αστούς και την πολιτική τάξη, δε μας μένει άλλη επιλογή από το να τους απαντήσουμε με την ίδια βία.

Έτσι, προετοιμασμένοι/-ες για την επίθεση και για να δείξουμε την απαξίωση και την απέχθειά μας, πυρπολήσαμε την τράπεζα Σανταντέρ επί της λεωφόρου Μπραζίλ, δομή αντιπροσωπευτική του Κεφαλαίου και της κυριαρχίας του.

Μείναμε ικανοποιημένοι για τη διακοπή των ονείρων που κάνουν οι πλούσιοι/-ες στις πολυτελείς κατοικίες τους και για τη διατάραξη του ήρεμου ύπνου τους. Δεν πρόκειται να έχουν μια ήσυχη ζωή όσο ο κόσμος στα χωριά και στους καταυλισμούς τρώει σκατά, ζώντας υπό καθεστώς εκμετάλλευσης και εξευτελισμού.

Δεν πέρασαν παραπάνω από 5 λεπτά, και ακούστηκαν οι σειρήνες των μπατσόσκυλων και των υποτακτικών πυροσβεστών, που έτρεξαν να προστατεύσουν και να διασώσουν την «ιδιωτική ιδιοκτησία».

Οι επιθέσεις εναντίον του Κεφαλαίου θα αυξηθούν!
Ενάντια σε αυτό και κάθε είδος τάξης!
Ζήτω η Αναρχία!

ΥΓ. Μήπως οι μπάτσοι στο Ντιτσάτο τρώνε πέτρες; Χα χα, giles culios [αμετάφραστο]. Κράτα γερά, Ντιτσάτο, αντιστάσου!»

Πηγές: 1, 2